Na novinarski konferenci o osmem protikoronskem paketu sta sodelovala Janez Janša in Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Vlada pripravlja že osmi protikoronski paket, ki se bo osredotočal predvsem na gospodarstvo, delovna mesta oziroma ohranjanje teh in zaposlitve. 

Nekateri ukrepi in roki bodo še podaljšani, glede nekaterih ukrepov pa se vlada še usklajuje. Zaenkrat še tako ne bodo znani ukrepi za natančno blaženje posledic epidemije v gospodarstvu, ker sta na tem področju še dve neznanki. 

Natančni, targetirani ukrepi se še ne morejo določiti, saj se podatki za lansko leto še zbirajo, predvidoma pa bodo zbrani do konca tega meseca. Naslednja neznanka je predvidevanje potrebnosti časa veljavnosti teh ukrepov, kar pomeni, da še ni znano kako dolgo lahko epidemija traja in kako bo cepljenje vplivalo na epidemijo. 

Koncentracija je na ohranjanju delovnih mest

Glavni namen osmega protikoronskega paketa je ohranjanje delovnih mest in pomoč gospodarstvu, zato je na konferenci spregovoril tudi minister Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Dva bistvena ukrepa sta čakanje na delo doma in skrajšani delovni čas.  

Ker na vladi predvidevajo, da lahko okrevanje gospodarstva pričakujejo v drugi polovici leta bo PKP8 podaljšal možnost čakanja na delo od doma do konca aprila 2021. Dopuščajo pa tudi možnost, da se ta ukrep podaljša še dvakrat po en mesec.

Drugi nosilni ukrep v PKP8 je pomoč vlade zaradi dviga minimalne plače. Gre za ukrep, ki bo potrjen z 31. januarjem 2021, vlada pa predvideva tudi pomoč delodajalcem. 

Dvig minimalne plače predstavlja veliko obremenitev za delodajalce, zato bodo v PKP8 prevzeli del tega bremena. Predvidevajo, da bo vlada prevzela približno 40-odstotkov bremena s pleč delodajalcev. 

Po novem bo osnovna minimalne plače 1024,24 evrov, vlada pa bo krila približno 40-odstotkov bremena. 

V PKP8 še nekateri drugi ukrepi...

Skrajšan delovni čas bo dopolnjen in ga bodo lahko od 1. februarja dalje koristili nosilci kmetijske dejavnosti. V tem primeru gre večinoma za kmetije, ki imajo dopolnilno dejavnost. 

Dopolnili bodo tudi ukrep enkratnega solidarnostnega dodatka za otroke. Tako ne bodo več spregledani polnoletni dijaki, saj je v PKP8 predviden solidarnosti dodatek tudi zanje.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

zadnji čas da gredo otroc v šolo
da se bomp lahko začele kurbati
Tak so pa otroc doma
pa tega nemremo počet

DOL Z JANEZOM JANŠO

J.P.Damijanovič (nepreverjen)

Pkp8 ne prinasa dviga minimalne place, mislin lol pa taksi naslov. Prinasa subvencioniranje dviga minimalne place (ker do dviga prihaja zaradi ene druge zakonodaje).

ashol (nepreverjen)

OSMI PAKET. Do mene še nej prišo nobeden.

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

kot vidite sem tudi jaz za Janeza Janšo
Če bi bil vladni klovn na oblasti
bi bilo danes že pol Slovenije MRTVE
Hvala Janezu Janši da je nas rešil
Korone lakote in vojne
Živel Janšizem
dol Puškometalizem

Starejše novice