*Fotografija je simbolična
Poslanci so zavrnili predlog novele zakona o zaščiti živali, s katerim bi bilo prepovedano privezovanje psov, usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih ter za pridobivanje kož ali krzna.

Zaključila se je redna seja odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri so obravnavali predlog o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali, ki so ga v državni zbor vložili Socialni demokrati.

Predlog ni bil izglasovan. Sedem poslancev je glasovalo za, osem poslancev predloga ni podprlo. 

»Poslanci, ki mislijo, da prepoved verig ni potrebna; da ne rabimo višjih kazni za zavržna ravnanja zoper živali; da skrb za dobrobit živali v Sloveniji ni pomembna; da je prepoved privezovanja psa na verige na kmetijskem gospodarstvu nesmotrna,« je ob objavi fotografije rezultatov glasovanja zapisala poslanka Socialnih demokratov Meira Hot.

Spomnimo … Predlog zakona bi med drugim prepovedal privezovanje psov, usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih po 30 dneh ter usmrtitev živali zaradi pridobivanja kož ali krzna.

S predlogom so želeli natančneje določiti sledljivosti izvora psa zaradi preprečevanja in omejevanja preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi ter uvesti določbe o odgovornem lastništvu mačk, da bi tako zmanjšali število zapuščenih mačk. Prav tako bi s predlogom omejili posedovanje »eksotičnih vrst« živali.

Vladni predlog prinaša podobne spremembe

V kratkem bo državni zbor obravnaval podoben predlog, ki ga je vložilo ministrstvo za kmetijstvo in ga je na zadnji seji potrdila tudi vlada.

Tudi ta predlog uvaja obvezno čipiranje mačk, ureditev statusa zapuščenih mačk, omejevanje nelegalne prodaje psov, prepoved privezovanja na verige in prepoved usmrtitve zdravih psov v zavetiščih. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
administrator (nepreverjen)

pesojebci so zadevo zminirali

Starejše novice