Agencija Republike Slovenije za okolje danes pričakuje postopno zmanjševanje onesnaženosti zraka s puščavskim prahom v celotni Sloveniji.

Kljub temu bo v prvi polovici dneva ponekod povprečna dnevna raven delcev PM10 še vedno visoka. V večjem delu Slovenije bo sicer onesnaženost zraka zmerna, poroča STA.

Zaradi oblaka saharskega prahu, ki je zajel večino Evrope, so v petek na vseh merilnih mestih po Sloveniji izmerili zelo visoke ravni delcev PM10, tudi okoli 400 mikrogramov delcev na kubični meter zraka. To je bistveno več od dnevne mejne vrednosti, ki je določena pri 50 mikrogramih na kubični meter zraka.

»Tako visokih vrednosti pri nas nismo vajeni,« je ob tem za STA pojasnila direktorica urada za stanje okolja pri agenciji za okolje Janja Turšič, ki takšnih izmerjenih vrednosti pravzaprav ne pomni, še poroča STA.

Nenavadno pri tokratnih razmerah je po njenih besedah tudi, da je zaradi meteoroloških razmer saharski pesek nad Slovenijo prineslo z vzhoda, ponavadi ga namreč prinesejo južni oziroma jugozahodni vetrovi.

Povišane ravni delcev PM10 v zraku sicer največkrat izmerimo v zimskem času, ko je to predvsem posledica kurjenja in prometa v povezavi z vremenskimi razmerami.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
5555557 (nepreverjen)

Kakša maska pa more biti, ka te zaščiti pred PM10 delci? :)

Mura je večna (nepreverjen)

Pustna maska na kateri je slika Janše

In reply to by 5555557 (nepreverjen)

gostek (nepreverjen)

rdeče tele...

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Ka ste glupi, ene stvari ne zmorete brez rdečih pa Janše, tuj če stvar sploj nema veze s ten ... Dosadni ste že s ten ponavljanjon, neka nouvoga najdite.

Starejše novice