Slika je simbolična.
Zveza potrošnikov Slovenije razkriva, kakšne piščančje medaljončke lahko dobimo na slovenskem trgu.

Na Mednarodnem institutu za potrošniške raziskave so v aktualnem primerjalnem ocenjevanju pod drobnogled vzeli 16 vrst piščančjih medaljonov. Skupno je 14 izdelkov dobilo oceno dobro, eden povprečno, eden pa pomanjkljivo.

Za kilogram piščančjih medaljonov na slovenskem trgu odštejemo med 3,98 in 12,48 evra. 

Ker piščančji medaljoni spadajo med mesne izdelke, bi v njih pričakovali tudi zajeten delež mesa, a v povprečju so vsebovali 58 odstotkov piščančjega mesa - oziroma od 41 do 72 odstotkov. Pri večini je poreklo mesa uganka oziroma je zapisano le v tujem jeziku.

Panade tudi za več kot tretjino celotnega izdelka

Poleg mesa je pomemben del piščančjih medaljonov tudi panada - to je obloga okoli mesa/mesnin, ki je običajno narejena iz moke, jajc, drobtin, mleka ali drugih sestavin. Ta predstavlja dobro tretjino celotnega izdelka.  

Pri veliki večini ta delež ni napisan na označbi, informacijo so ocenjevalci na Mednarodnem institutu za potrošniške raziskave našli na embalaži zgolj petih izdelkov.

Ti ob tem poudarjajo, da so v panadi, ki jo naredimo doma, zgolj tri do štiri sestavine, pri pregledanih piščančjih medaljonih pa so opazili številne dodatke, kot so kvas, sladkor, dekstroza, glukozni sirup …

Bogati z maščobami in soljo

Velik delež piščančjih medaljonov predstavljajo maščobe. Vsebnost maščob se je v preverjenih piščančjih medaljonih gibala med 0,9 in 15 gramov na sto gramov izdelka. 

Veliko pa je tudi soli. Medaljoni na ocenjevanju Mednarodnega instituta za Potrošniške raziskave imajo med 0,9 in 1,5 grama soli na sto gramov izdelka. Pri vsebnosti soli tako vsem izdelkom zasveti oranžna luč na prehranskem semaforju, kar pomeni, da naj bi takšna živila uživali zmerno.

Nasveti:

  1. Preverite delež mesa. Izberite tistega, ki ga ima največ. Pozorni bodite tudi na vsebnost soli, maščob in nasičenih maščob. Pri izbiri vam lahko pomaga brezplačna mobilna aplikacija VešKajJeš. Kako? S skeniranjem črtne kode izdelkov jih lahko preprosto primerjate med seboj. Primerjava prehranskih profilov izdelkov je s prehranskim semaforjem hitra, preprosta in razumljiva.
  2. Pri pregledu označb preberite tudi sestavine in raje izberite tiste brez aditivov. Pozorni bodite tudi na ostale morebitne dodatke - glukozni sirup, dekstroza …
  3. Medaljone si lahko pripravite tudi doma. Piščančje meso razrežite na manjše kose, zmerno posolite in jih povaljajte v panadi iz moke, jajc in drobtin.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bataš (nepreverjen)

KMa pa te misliš, ka je v hfrenovkaj?
Gvušno 100% teletine!!!

Nuggets (nepreverjen)

Pa ka ste mislili ka je resno meso? Ce je polovica mesa ste itak lejko srecni. V mcdonaldsovih nuggetsaj ga nega nic. Samo koza, hrustanec in drobovina, zmleta in spasejrana, dodana barvila in ojacevalci okusa in en kup soli pa cukra. Vse posnetke kak tou sranje od hrane delajo najdete na spleti. Isto je s hrenovkami, poli klobaso in ostalimi posebnami in pariskimi klobasami. Narod vse drek pogej te se pa boji cepiva proti koroni ka je prej nevarno za njegovo zdravje. Ta plastika pa kemikalije s kerimi se saksi den basete do vas bujle nej pa korona in cepiva.

Lukos

Le pol mesa...
Ali res mislite, ka nucajo pravo meso za medaljončke? Prsovino in prav tako peruti, bedre prodajajo po višji ceni kot pa medeljoni.
Kaj pa ostane ko to gre v prodajo?
Piščanji trup, ki ga zmelejo in to je to....Isto kot paštete, hrenovke, poli...( če mislite, da uporabljajo naj, naj meso za poli ste nori )

Lukos

Le pol mesa...
Ali res mislite, ka nucajo pravo meso za medaljončke? Prsovino in prav tako peruti, bedre prodajajo po višji ceni kot pa medeljoni.
Kaj pa ostane ko to gre v prodajo?
Piščanji trup, ki ga zmelejo in to je to....Isto kot paštete, hrenovke, poli...( če mislite, da uporabljajo naj, naj meso za poli ste nori )

Prdni lujza (nepreverjen)

Če smo pri hrenovkah tam je meso in to lepo meso poleg tega pa je še maščoba in začimbe sem nekoč bil zraven pri izdelavi vsaj pri panviti je tako

stoLetZaOpicame (nepreverjen)

In bedaki še kar lepo naprej vse to jedo pa s tem sranjem in podbnim filajo svoje otroke... v Pomurju imamo najdebelejšo prebivalsvto in otroke med vsemi regijami v sloveniji... in pa tudi največ bolezni povezanih z debelostjo v celi sloveniji...

Starejše novice