Bled se strateško usmerja v trajnostni oziroma zeleni turizem. S tem je povezan tudi umik množičnih prireditev z obale Blejskega jezera, kamor nameravajo umeščati le še manjše kulturne dogodke.

Kljub usmerjanju v zeleni turizem pa na Bledu še vedno obstajajo težnje po velikih dogodkih in zabavnih prireditvah z več tisoč udeleženci ob jezeru.

Množične prireditve ne sodijo na obalo Blejskega jezera

»Velike prireditve ne sodijo neposredno ob jezero. Jezerska promenada in ves krog okoli jezera bi morala biti namenjena sprehodom, uživanju v naravi in uživanju v lepotah, ki se nam ponujajo,« meni zelena koordinatorica Bleda v Zeleni shemi slovenskega turizma Romana Purkart. Prepričana je, da tudi ljudje, ki prihajajo na Bled na dopust, ne pridejo zaradi glasnih koncertov ob jezeru.

Spomnila je, da že leta 2018 sprejeta Strategija trajnostnega razvoja blejskega turizma 2018 - 2025 govori o tem, da množične prireditve, namenjene le zabavi, ne sodijo na obalo Blejskega jezera. Enako je zapisano v Strategiji trajnostnega razvoja občine Bled 2030. Trajnostni razvoj pa so v anketi na prvo mesto postavili tudi domačini.
 

Želje po velikih dogodkih še vedno

»Malce nenavadno je, da na Bledu očitno še vedno obstajajo želje po velikih dogodkih in zabavnih prireditvah, kot da se nismo sposobni ničesar naučiti. Tisti, malce bolj naivni smo namreč pričakovali, da bosta dva velika udarca, ki sta Bled v začetku leta 2020 prizadela skupaj, torej covid-19 in cvetenje jezera, dovolj za streznitev, pa očitno nista,« je v javnem zapisu izpostavila Purkartova.

»Zahteve po zabavah, stojnicah in koncertih na promenadi so iz okoljskega, varnostnega in zdravstvenega vidika popolnoma zgrešene in brez vsake odgovornosti do prihodnosti,« je ocenila in opozorila tudi na posledice podnebnih sprememb.

Velike množične prireditve, namenjene zgolj zabavi, po njenem mnenju na Bledu sodijo v zgodovino, pri čemer so količine prometa in odpadkov, ki jih ustvarjajo, zgolj del problema.
 

Tehtanje med gospodarskim preživetjem in ekologijo

Purkartova je pojasnila, da na Bledu, tako kot drugod, neprestano tehtajo med finančno koristjo in gospodarskim preživetjem na eni ter ekologijo na drugi strani.

»Žal ta dva interesa ne gresta vedno z roko v roki. Ne sme prevladati le eden, saj potem drugi umre. Zato moramo najti ravnovesje, ki pa je zelo krhko,« je izpostavila in dodala, da so za to potrebni tudi veliki vložki in sprememba miselnosti. Bo pa to nujno, saj ni nikomur v interesu, da jezero čez dve leti umre, je opozorila.

Sicer ne nasprotuje večjim prireditvam na Bledu, vendar ne na obali jezera. Na to območje po njenem mnenju spadajo dogodki na visokem kulturnem nivoju in za manjše število ljudi, ne za 10.000 ali 20.000, kot je bilo pred leti na znameniti Blejski noči. Tudi to osrednjo poletno prireditev so že pred epidemijo začeli spreminjati. Tako so bili zadnji Blejski dnevi namenjeni promociji lokalnih izdelkov in v skladu s konceptom prireditve brez smeti.
 

Spremembe o prireditvah že vključujejo v občinski proračun

»Ne gre več samo za razmišljanja. Strategijo že udejanjamo,« je povedala Purkartova. Spremembe glede prireditev so vnesli tudi v načrte Turizma Bled za prihodnji dve leti, vključujejo jih tudi v občinski proračun.

»Blejskih dni v taki obliki in na način, kot so bili, ne bo več,« je napovedala.

Bodo pa jih pripravili na drugačen način, o čemer morajo še razmisliti. Nekatere ideje že imajo. Tako se bodo denimo leta 2023 ob 200. obletnici rojstva posebej posvetili švicarskemu zdravilcu Arnoldu Rikliju, ki je bil utemeljitelj klimatskega zdravilišča na Bledu.
 

V prihodnosti manjše prireditve

»Prireditve so sestavni del turizma in jih gostje pričakujejo, vendar morajo biti usklajene z našo usmeritvijo v trajnostno destinacijo,« je dejal tudi direktor Turizma Bled Tomaž Rogelj.

Pojasnil je, da se usmerjajo v izbor manjših prireditev, kar ustreza trajnostnemu pristopu, hkrati pa tudi željam gostov v času covida-19, saj se zaradi možnosti prenosa virusa izogibajo množičnim prireditvam.

»Seveda ima Bled tradicijo velikih množičnih prireditev, ki so pritegnile številne obiskovalce. Vsaka sprememba, ki se dogaja, polarizira ljudi, zato je še toliko bolj pomembno, da se o tem pogovarjamo in povemo, zakaj tako delamo,« je sklenil Rogelj.
 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
micikaaa (nepreverjen)

POČASI prihajamo k razumu....ZANAMCI bodo hvaležni......

. (nepreverjen)

Cene bojo še bole dvignili.

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Pravilno. Tudi v MS bi morali razmišljati tako - prireditve v središče mesta, morda v Expano, če je poleg AC, poleg jezera in v park pa takšne prireditve ne spadajo.

Starejše novice