Pred nami je še eno zaostrovanje ukrepov, ki bo hud udarec tudi za gospodarstvo. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije opozarja na delo na črno, ki ga bo zaprtje le spodbudilo.

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije opozarja, da ni dokazov, da bi bili frizerski in kozmetični saloni ter specializirane trgovine vir okužb. Zato opozarjajo, da ne vidijo razloga, da bi se te dejavnosti zapirale. 

Izpostavljajo, da so nas izkušnje iz prvega in drugega vala učijo, da se z zapiranjem kozmetične in frizerske dejavnosti le še povečuje delo na črno, saj se pri takem delu ne upoštevajo strogi zaščitni ukrepi. 

»Ne verjamem, da predstavljajo male storitvene dejavnosti večje tveganje za prenos okužb kot neka proizvodnja s petsto ali tisoč zaposlenimi. Zato težko razumemo, zakaj se je vlada odločila zapreti tiste dejavnosti, kjer gre večinoma za poslovanje ena na ena v primeru kozmetikov in frizerjev ali celo za brezstično poslovanje v primeru fotografov, kemičnih čistilcev, čevljarjev, šivilj in usnjarjev. Zato vlado pozivamo k ponovnemu razmisleku o tem, kašne ukrepe za zajezitev epidemije sprejeti,« opozarja predsednik zbornice Branko Meh

Mali obrtniki so obravnavani drugače kot velika podjetja

Obrtno-podjetniška zbornica opozarja, da so na podlagi teh ukrepov mali obrtniki obravnavani drugače kot veliki podjetniki. 

Pri malih obrtnikih gre večinoma za majhne kolektive, kjer se posluje z eno stranko ali celo brezstično. Ti bodo morali svoje prostore zapreti. 

Medtem ko bodo mali obrtniki zapirali, bodo velike proizvodnje in trgovske verige nemoteno poslovale. Dejstvo je, da storitvene dejavnosti niso vir okužb, poleg tega pa je tveganje za prenos okužb v malih obratih minimalno, še dodajajo na zbornici. 

Na zbornici pa pričakujejo, da bo vlada vsem tistim, ki jih bo zaprla, v celoti povrnila izpad prometa v tem času. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rokica (nepreverjen)

Mali obrtniki so obravnavani drugače kot velika podjetja zato, ker so velika podjetja itak večinoma v tuji lasti. Za male obrtnike boli državo k*, glavno da tujci ne zgubijo na prihodkih.

Starejše novice