Ftalati so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme.

Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije je v okviru rednega inšpekcijskega nadzora odvzel več vzorcev izdelkov za otroke, ki jih otrok lahko daje v usta, z namenom preverjanja njihove skladnosti s predpisi. Izdelki so bili analizirani v laboratorijih Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor, in sicer na določene kemijske parametre ter ustreznost označevanja.

Opravljene analize za slinček Seevil so pokazale, da izdelek, v spodnjem plastificiranem delu, vsebuje količine di-izononil ftalata, ki so večje od dovoljenih in lahko predstavljajo tveganje za zdravje. Izdelke je proizvajalec že umaknil s trga in odpoklical.

Podatki o izdelku

Ime izdelka: Seevil slinček
Št. artikla: 493010
EAN koda: 3830041544938
Proizvajalec: SeEVIL d.o.o., Straža; Hruševec 37; 8351 Straža

Kaj so ftalati?

Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta. Ftalati DEHP in DBP so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme.

Vsebujejo jih lahko šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC-ja, osvežilcih zraka.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice