V ambulantah območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje začenjajo cepljenje proti gripi.

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe, prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba kirurške maske ter razkuževanje rok ob vstopu v prostore območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kot so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, letos za cepljenje proti gripi vlada izjemno veliko zanimanje in imajo zapolnjenih že veliko terminov.

Prebivalstvo pozivajo, naj na cepilna mesta ne prihajajo, če nimajo dogovorjenega termina za cepljenje, da se tako prepreči možnost širjenja okužbe z novim koronavirusom. Naročiti se je mogoče po telefonu ali elektronski pošti, osebno naročanje v ambulanti pa ni mogoče, še poroča STA.

Zdravstvena stroka poziva, da se pred gripo zaščiti čim več ljudi

Še posebej pa to velja za skupine, pri katerih gripa lahko poteka težje ali z zapleti. Cepljenje proti gripi je, kot našteva Nacionalni inštitut za javno zdravje, priporočljivo zlasti za kronične bolnike, starejše od 65 let, nosečnice, majhne otroke, stare med šest do 23 mesecev, ter osebe z izjemno povečano telesno težo.

Za te osebe stroške cepljenja proti gripi v sezoni 2020/2021 v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Peti protikoronski paket, ki so ga poslanci potrdili minuli četrtek, pa možnosti brezplačnega cepljenja proti sezonski gripi ponuja tudi vsem ostalim, vključenim v zdravstveno zavarovanje. Ti stroški cepljenja bodo kriti iz državnega proračuna, še poroča STA.

V začetku leta, ko so naročali cepivo, so kljub slabšemu interesu iz prejšnjih let naročili bistveno več doz cepiva proti gripi kot minula leta, in sicer 270.000 doz. Gre za enako cepivo kot v pretekli sezoni - štirivalentno cepivo francoskega proizvajalca.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ena pač (nepreverjen)

jaz več ne razumem čisto nič. Vem pa to, (pa ne glede kateri so na vladi ) da nas bodo naredili na nore in psihiatrije bodo pokale po šivih, ljudje bodo pravico in krivico začeli jemati v svoje roke. Žalostno, za naše voditelje pa sramotno!

Starejše novice