Poznate vse spremembe, ki so oziroma bodo nastopile na področju obveznega zdravstvenega zavarovanja?

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije s kar deset milijonov evrov vredno novelo pravil širši obseg pravic bolnikov. Nova pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki so v veljavo stopila 8. februarja, se nanašajo predvsem na pravice s področja medicinskih pripomočkov ter na administrativne razbremenitve:

  • Zavarovancem z inkontinenco bodo na primer omogočili dodatno plenico na dan. Upravičeni bodo torej do štirih dnevno, v primerih najtežje inkontinence pa do še dveh dodatnih plenic.
    Pravico za te bolnike bodo razširili še na mobilne hlačke, ki bodo še posebej olajšale oskrbo starejših oseb z demenco in inkontinenco. Zavarovana oseba bo namesto dveh plenic lahko uveljavljala pravico do mobilnih hlač.
     
  • Spremembe se obetajo tudi na področju zdravljenja sladkorne bolezni, saj bodo uvedli nov sodoben senzorski sistem, s katerim bodo bolniki spremljali nivo glukoze v krvi. Doslej so se bolniki s sladkorno boleznijo mesečno morali tudi kar 250-krat zbosti v konico prstov. Z novim pripomočkom večina teh vbodov ne bo več potrebnih, elektronska napravo bo spremljala vsa nihanja ter bolniku in zdravniku nudila osnovo za ustrezne ukrepe.
     
  • Razširili bodo še pravice za slepe in slabovidne, ki so doslej bili upravičeni bodisi do Braillovega stroja bodisi do Braillove vrstice. Z novelo pravil pa se ta dva pripomočka med seboj ne bosta več izključevala. 

Omenjene pravice bodo sicer v veljavo stopile šele 1. junija.

Napotnico lahko podaljša sam specialist

Postopke uveljavljanja pravic bodo medtem poenostavili s spremembami pri izdaji napotnic za obisk specialista. V preteklosti so bolniki v primeru pretečenega roka napotnice morali znova obiskati osebnega zdravnika, odslej pa specialist lahko sam podaljša veljavnost napotnice največ do dveh let, če to oceni za smiselno.

Omilili so sicer tudi omejitve pri izdaji dražjih zdravil, katerih cena pakiranja presega 200 evrov. Na osnovi letnega obnovljivega recepta smo v lekarni doslej lahko prevzeli le zdravilo za obdobje enega meseca, z novimi pravili pa ga bo mogoče dobiti za obdobje do treh mesecev.

Nič več bolniških na papirju

Z uvedbo tako imenovanega elektronskega bolniškega lista zavarovanim osebam v primeru bolniške odsotnosti od 1. februarja ni več treba delodajalcu prinašati potrdil v fizični obliki. Tako ob zaključku bolniškega staleža tudi ni več nujno potreben vnovičen obisk osebnega zdravnika zgolj zaradi prevzema potrdila.

Delodajalci in zavarovanci, zavezani plačilu prispevka in vpisani v poslovni register, potrdila o upravičeni zadržanosti od dela lahko prevzemajo prek informacijskega sistema za podporo poslovnim subjektom. Sprememba naj bi bistveno poenostavila postopek uveljavljanja pravice do nadomestila plače.

Več o noveli lahko izveste tukaj.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
komunistka Olga (nepreverjen)

Mene pa zanima če bo še naprej zdravljenje triperja brezplačno
Veste triper sem dobila od našega predsednika
ampak sem ga prenesla takoj naprej našemu sekretarju

Bki66 (nepreverjen)

[email protected] nemate info o pretepu v pet na urgentnem centru v SB MS pretepen je bil zdr in če bi ROMI naredli to zadevo bi ze na vseh portalih balo napisano CIGANI PRETEPLI ZDR. zdaj ka je dobo batine od ne romov nikome nč hahah.

df (nepreverjen)

to je grozno

In reply to by Bki66 (nepreverjen)

Starejše novice