Slika je simbolična.
Ste tudi vi prejeli klic tehnične pomoči, da je vaš računalnik okužen?

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes, opozarja na sumljive klice na stacionarne telefonske številke v Sloveniji, kjer se klicatelj v polomljeni angleščini predstavlja kot Microsoftova tehnična pomoč

Klicatelj kliče pod pretvezo, da gre za nujno zadevo, saj njegov računalnik sporoča napake, ki naj bi bile posledica okužbe računalnika.

Kljub temu da gre za klic iz tujine, se prevaranti poslužujejo različnih načinov potvarjanja telefonskih številk, ki so lahko videti kot lokalne. Zato previdno pri vseh sumljivih klicih tehnične podpore. 

Kako poteka prevara

Prevara običajno poteka tako, da po začetni predstavitvi klicatelj zahteva, da odprete nekatere programe, ki so del operacijskega sistema Windows (običajno Event Viewer), ki res prikazujejo neke napake, te pa dejansko ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. Prepričati vas hočejo, da so te napake posledica okužbe vašega računalnika.

V nadaljevanju vam naročijo, da odprete določeno spletno stran v brskalniku, preko katere boste računalnik prenesli nek program, s katerim vam bodo pomagali (običajno gre za Team Viewer ali Supremo). Preko tega programa prevarantu omogočite popoln nadzor nad vašim računalnikom.

Nato vam prikažejo še druge izmišljene znake okužbe (na primer izpis programa 'netstat' v konzoli), v primeru nesodelovanja žrtve pa sistem tudi namerno poškodujejo. 

Na koncu od vas zahtevajo osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup nekega programa ali licence, s čimer naj bi težave odpravili. Če tega ne želite storiti, lahko preko oddaljenega dostopa tudi izbrišejo posamezne sistemske datoteke oziroma računalnik zablokirajo na tak način, da morate ob ponovnem zagonu vpisati geslo, ki pa ga ne poznate.

Če podatke vseeno posredujete, bodo tako imenovane težave še vedno ostale, hkrati pa bodo pobrali ves razpoložljiv denar na kreditni kartici.

Kako prepoznate poskus prevare?

Pri prepoznavanju poskusa prevare bodite pozorni na dve zadevi.

Prva je ta, da vas predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za dostop do sistema, druga zadeva pa je ta, da vas predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za številko kreditne kartice.

Če ste bili žrtev prevare ...

V primeru, da ste goljufom posredovali podatke o vaši kreditni kartici, nemudoma kontaktirajte vašo banko in kartico blokirajte. Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, pa se svetuje, da pogovor nemudoma končajo.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fridatoplovc (nepreverjen)

To s kitajske zovejo pod 02 probajo nategnite kak tou zdaj s korono

qpqpqp (nepreverjen)

rdeci kitajcki, samo za kapital se gre tem komunistim, barabe

keramichar (nepreverjen)

ponavadi so scamere iz indije. na youtube maš malo marijo videov

pancek (nepreverjen)

internet ni od včeraj in če še vedno nekdo naseda takim, mu je prav, če je tako zabito naiven.

Bud Spencer (nepreverjen)

Mene so klicali pred dvema tednoma iz Britanske klicne stevilke. Je bilo pa smesno, kako so me prepricevali, da je sigurno z mojim racunalnikom nekaj narobe, ceprav imam Appla, pa sploh nimam windows.

Starejše novice