Slovenci in sosedje so želeli po pošti v tujino poslati žive piščance, cement in klobase.

Podjetje Eurosender, spletna platforma za logistične storitve, je pripravilo seznam najbolj »bizarnih in zabavnih« predmetov, ki so jih njihovi uporabniki poskušali poslati v tujino v letu 2018. Velika večina naročil je bila oddanih iz držav blizu Slovenije oziroma neposredno iz Slovenije. 

»Hitro smo ugotovili, da nekatera zanimiva vprašanja in naročila iz Hrvaške, Bolgarije, Poljske, Češke, Slovaške in Slovenije niso zgolj osamljeni primeri, ampak so v resnici del tukajšnje kulinarike in kulturnih navad,« pojasnjuje Tim Potočnik, direktor in soustanovitelj Eurosenderja.

Živi piščanci, replika AK-47, spolni pripomočki ... in pepel pokojnika

Poleg številnih naročil za pošiljanje alkoholnih pijač, ki jih je po besedah Potočnika »več deset na dan«, so se na seznamu znašli tudi živi piščanci (Hrvaška-Irska), replika avtomatske puške AK-47 (Slovaška-Češka) in »torba z 12 seks igračami in angleškim čajem« (Češka-Švedska).

Med še posebej zanimivimi pošiljkami iz Slovenije pa Potočnik izpostavlja naročilo za transport srednjeveškega viteškega oklepa v Francijo, dveh vreč gnojila in 20 steklenic žgane pijače v Veliko Britanijo, ter pošiljka zamrznjenih rakov v Belgijo – vsa povpraševanja so prišla s strani fizičnih oseb. 

»Nekoga je celo zanimalo, ali lahko iz Avstrije v Slovenijo pripeljemo pepel pokojnega sorodnika. A nismo prepričani, če ni šlo zgolj za poskus potegavščine,« se spominja Potočnik. 

Pri Eurosenderju opozarjajo, da seveda niso vsi predmeti primerni za pošiljanje. »Sveža hrana in tekočine, recimo, niso dovoljeni v mednarodnem logističnem sistemu. Enako seveda velja za žive živali..« svetuje Potočnik. Priporočajo, da takih stvari ne pošiljate, ker jih kurirske službe lahko vrnejo nazaj ali pa celo uničijo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice