Foto: Bobo (simbolična)
Društvo Belis svojim članom izdaja domnevne diplomatske potovalne listine, s katerimi lahko nemoteno prehajajo državno mejo. Mnogi so svoje uspešne podvige celo dokumentirali z videoposnetki.

Po spletu so zaokrožile objave uporabnikov, ki se ponašajo z imetništvom diplomatskih listin, s katerimi lahko brez težav prehajajo meje sosednjih držav. Gre za člane društva Belis, društva, ki prav vsem pridruženim članom obljublja diplomatske potne listine.

Sliši se čudovito, kajne? Sploh v času, ko je prehajanje meja zelo oteženo oziroma se lahko praviloma karanteni izognemo zgolj ob predložitvi negativnega testa, dokazila o cepljenju ali izpolnjevanju drugih strogih pogojev. 

Sosede uspeli pretentati

Da obmejne oblasti v Avstriji prepoznavajo tovrstne diplomatske listine kot legitimne, je dokumentiralo že več članov omenjenega društva. Eden od njih je tako posnel svoj podvig na mejnem prehodu v Gornji Radgoni.

Avstrijski pripadnik varnostnih sil je samo za hipec pogledal člansko izkaznico v društvu in kos papirja ožigosan s pečatom društva Belis, na katerem na veliko piše "Diplomatska potovalna listina", in novopečenemu diplomatu dejal »tschuss«. 

Podvig z diplomatsko listino društva Belis je uspel tudi na hrvaški meji. Carinik je sicer nekoliko dlje preučeval domnevni dokument, a je vendarle brez ugovarjanja pustil potujoča 'diplomata' v svojo državo.

Kdo ima diplomatski potni list

Seveda pa v resnici tovrstne listine, ki jih izdaja društvo Belis nimajo nobene veljave. Diplomatski potni list in službeni potni list izda lahko namreč le ministrstvo za zunanje zadeve. 

Kot je navedeno v zakonu o potnih listinah, se tako diplomatski potni list izda predsedniku države, poslancem v državnem zboru, evropskim poslancem, predsedniku državnega sveta, predsedniku in članom vlade, predsednikom ustavnega, vrhovnega in računskega sodišča, varuhu človekovih pravic, delavcem diplomatskih in konzularnih predstavništev ter misij v tujini, ki imajo diplomatske in konzularne nazive ter delavcem ministrstva za zunanje zadeve, ki opravljajo diplomatske in konzularne zadeve in imajo diplomatske nazive, vodjem državnih delegacij, osebam, ki po sklepu vlade odhajajo na delo v mednarodne organizacije kot funkcionarji diplomatskega ranga v teh organizacijah, diplomatskim kurirjem in določenim drugim osebam, če je to v interesu Republike Slovenije.

Izda se pa lahko tudi ožjim družinskim članom delavcev, ki opravljajo diplomatske in konzularne naloge za državo.

Službeni potni list pa se izda državnim svetnikom, delavcem ministrstva za zunanje zadeve in delavcem, zaposlenim v diplomatskih ali konzularnih predstavništvih Republike Slovenije v tujini, ki nimajo diplomatskega potnega lista. Službeni potni list se izda tudi članom državnih delegacij Republike Slovenije in delavcem drugih državnih organov, kadar službeno potujejo v tujino, ter določenim drugim osebam, če je to v interesu Republike Slovenije, podobno kot pri diplomatskem pa se lahko izda tudi ožjim družinskim članom teh delavcev.

Tako diplomatski kot službeni potni list se izdata zgolj za čas opravljanje nalog, veljavnost pa ne sme biti daljša od petih let. 

Logar še ni ugotovil interesa države?

Z uredbo so podrobneje še urejena merila za ugotavljanje interesa Republike Slovenije, na podlagi katerih se lahko izda diplomatski ali službeni potni list. Ugotavljanje interesa je v pristojnosti ministra za zunanje zadeve.

Nikjer ni moč zaslediti, da bi člani društva Belis bili med redkimi upravičenci do diplomatskega ali službenega potnega lista. Ravno tako na listinah ni zaznati podpisa ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja. 

Pravijo, da je GPU poslala depešo

Predstavnik društva Belis, Mihael Bellis, nam je sicer zatrdil, da so listine, ki jih izdaja društvo povsem veljavne in je z njimi moč prečkati mejo.

»Mi smo obvestili Generalno policijsko upravo, ki je tudi poslala depešo vsem obmejnim prehodom,« je pojasnil, ko smo ga poklicali z namero o včlanitvi v Društvo za srečno življenje Belis, ki naj bi bilo ustanovljeno »z namenom širjenja ideje srečnega življenja z brezpogojno ljubeznijo do popolnega življenja, da se pospeši medsebojno razumevanje in spoštovanje, da se ozavešča ljudi.« 

Po zagotovilih Bellisa, ob včlanitvi v društvo, kar je brezplačno, pridobite člansko izkaznico in diplomatsko listino za prehajanje meje, a da ne priporoča sklicevanja na diplomatsko imuniteto, če greste denimo na morje. V tem primeru je potrebno pojasniti organom na meji, da »greste poslovno, zaradi širjenja idej društva, potem je ok.«

Pestro ozadje ustanoviteljev društva

Kot smo ugotovili, je bil Bellis nekdanji župnik, rojen kot Miran Plohl, v zadnjem času pa je zelo aktiven na družbenih omrežjih kot nasprotnik epidemioloških ukrepov, cepljenja, testiranja in nasploh kot zanikovalec novega koronavirusa.

Pred več kot 15 leti so slovenski mediji poročali, da se je s svojo soprogo, takrat imenovano Ivico Plohl Dornik, moral zagovarjati na sodišču zaradi smrti desetmesečnega sina.

Soproga, ki zdaj sliši na ime Bellisai Aimanuela, je tudi zavedena kot edina zastopnica zloglasnega društva, ki izdaja domnevne diplomatske potovalne listine.

Kot predsednica društva se sicer predstavlja tudi Mateja Žlogar, ki je na listi Šiškove stranke Gibanje Zedinjena Slovenija kandidirala za poslanko na državnozborskih volitvah leta 2018.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
okinava (nepreverjen)

Nas nategujejo že 30 let in tako dolgo še bodo nič novega

rotschild (nepreverjen)

Torej spet lepo dokazano da v Sloveniji veljajo dvojna merila. Vsi izdajalci kot so politiki, poslanci, predsednik, svetniki itd. lahko prečkajo meje brez dokazil o testiranju, mi vsi navadni smrtniki pa moramo dokazovat da so nas testirali.
Ljudje a vam še ni jasno? Vsi ovi izdajalci se sploj niti enktat niso bili testirani da ne govorim o cepljenih, vsi tile izdajalci so sadisti in izdajalci. Nehajte že enkrat hodit na te njihove nastavljene volitve ker je vse to zrežirano v naprej. NE VOLITVAM!

In reply to by okinava (nepreverjen)

Ausjebtn (nepreverjen)

Ta korona je res nateg od natega

Boze mili (nepreverjen)

Pa kdo naseda tem šarlatanom? To ni hec, če probaš prevarati obmejne organe.

nekdo67 (nepreverjen)

Tisti, ki nimajo s čim razmišljati in se pustijo voditi kot ovce.

In reply to by Boze mili (nepreverjen)

rotschild (nepreverjen)

So pa uspeli nategnit ovčke od policajev na mejah, zato jin svaka čast!

In reply to by Boze mili (nepreverjen)

POZOR Policija (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=gmQnJfFJsfE

lulek (nepreverjen)

Ka je zaj te tu za nategavanja???? Ci s ten papejron lejko potujes pa te policija oz.mejna kontrola skos pistij.... Te ze zadeva funkcionejra.

Praf se vijde kak majo nasi prasci jansovski se vse medije spodkuplene, ka o 100000 profilaj ka jih majo po portalaj sploj ne gucin!
Super kaksna dobra vlada, se sreca ka jansa na vladi, najboksi voditelj! Eti moj k u r a c! Gestapovci eni gnijle.

Graničar 1984 (nepreverjen)

Pa se ti zavedaš, da je to kaznivo dejanje? Naleteli so na naivnega vojaka, ki sploh ni znal prebrati potrdila, ob omembi diplomatische, pa se je tako ali tako ustrašil in kar pomahal. Ko bodo ugotovili, da se nekdo zajebava na ta način, bodo poostrili nadzor in začele bodo leteti kazenske ovadbe. Verjami mi, da bo to v avstirji malo drugače, kot pri nas.

In reply to by lulek (nepreverjen)

Robin hud (nepreverjen)

Se tij zavedas ka je kaznivo dejanje trijfrtale stvarij kere se godijo v ton glupon korona cajti? Ali si biu mogoce v prejsnjon zivlenji NOJ(ptic), pa si malo prevec glavou v pejsek tijsco? Zbujdite se narod! Korono fejkajo ka lejko v ozadje delajo groteskne stvarij, to je samo fasada ta korona!!!!! Mislen ka smonej tak glupi ka toga nebi znali. Vsaki den narod crkavle od ceplenja za koronof. Lazejo nan vsi v javnoj upravi, ker majo samo oni korist od toga cirkusa, kaksne place si davlejo, razna stanja pripravlenosti itd! Kelnarca more test meti, ga more slucajno meti policaj, inspektor, pa vsi ostali pedri? Nikomi ga nej trbej, ker so del mafije politikanske! Delavci dobivlemo dodatke za korono? Eto tebi malo morgen, kelko lujde crkavle vsaki den zavolo financnih stisk, kero nan skuja politika. Nika so nan nej dali, samo stres nan delajo pa otezujejo zivlenje! V rit se mi zakajlajte vsi po spijske, pa se samo cejpte vsi povprek, bar de totengrobar delo meu! Zaj pa zbriste moj komentar P van materna gnijla!

In reply to by Graničar 1984 (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

ljubitelji barvnih kovin

administrator (nepreverjen)

kje ga lahko kupim

Nateg (nepreverjen)

Upam, da bodo pametni v društvu, predvsem 2 osebi katere se izpostavlja in bodo novinarja in ta plačani medij tožili, da bo bolela glava! Sramota sobotainfo!

zikolino (nepreverjen)

a je tebi bik v glavoj se sprdnuo

In reply to by Nateg (nepreverjen)

Frtafelj (nepreverjen)

To ni noben nateg pravi nateg je izmišljeni koronavirus.

jao..... (nepreverjen)

Glava boli kakšne neumnosti si eni zmišlavlejo. Diplomatska potovalna listina za člane nekšoga društva.... ha ha ha
Tisti ka takšnin foran nasedajo so isti kak ovi imbecili keri podpejrajo Šiškoja. Vse sam intelekt od intelekta. Gda pa kazni pa zapor pridejo te je pa palik kriv nešče drugi.

Podmazani Serv… (nepreverjen)

Vij mediji ste že obupani. Ste v globokon brezni, ge kak mrhovinari iščete zgodbo, kera bi palila pri narodi. Pa vi ste bole blizu Črni psihologiji kak politiki keri so na Lcd šajbi sakši den. Mediji ste nepomembni v smisli života, sploj vas ČLOVEK ne nuca.
Majstori Konfuzije

Tomchy (nepreverjen)

Kmalu se bo začelo sojenje Nürnberg 2.0, kjer se bo sodilo za vse zločine zoper ćlovečnost v tej covid prevari. Da se razumemo: koronavirusi obstajajo od pamtiveka. Vsa histerija okoli tega pa je nekaj novega.

https://breaking-news.ca/the-new-nuremberg-trials-2021-please-share-thi…

Nislamcisti (nepreverjen)

portalplus//danilo-slivnik-1950-2012 delo/novice/kronika/smrt-danila-slivnika-si-je-vzel-zivljenje-zaradi-afere-karner.html nova24tv/slovenija/politika/nekdanji-urednik-dela-danilo-slivnik-ze-pred-leti-poslal-ogrozenega-blaza-zgago-na-zdravljenje

In reply to by Tomchy (nepreverjen)

Ne zdržim Resnice (nepreverjen)

Gda mo velki mo novinar, liki to ne navaden. Piso mo samo či što velke pejneze vrže. Elpa mo se najprle izobrazo na "primernoj" fakulteti ge novačijo meni podobne, spozno velko gamad kera ma pare pa mo pijso za njih.
Ajnfah ko pasul.

Butnskala (nepreverjen)

Pa saj to ni nikakršen nateg. S tem so samo dokazali da so organi funkcionalno nepismeni. Seveda je to lahko potovalna listina kot vsak potni nalog, ki pa z državno diplomacijo nima nobene zveze.

Kajvasbriga (nepreverjen)

S tem dokumentom legitimno greste čez mejo za poslovne namene, v trgovino, na pošto in bencinsko črpalko pa kot normalen človek, brez maske, brez testov, brez k0v!d s****a. Ta članek, ki ste ga napisali, je navadna gnojnica. Kolko so vam plačali za to?! Resnica se ne prodaja ane?! Ljudje, a veste, z mediji je tako. Če je nekaj napisano v časoppisu in objavljeno na TV, še ne pomeni, da je gospel. Mimogrede, v Krki se noben ni cepil, ne vem, če to veste, prvorazredni mediji?! Aja, pa na letališču cepljenim detektor kovin piska. To tudi ne boste napisali ane?! Pomembno je le, da z zavajanjem, širjenjem laži nategujete bralce in dobivate klike. Vsaka palca ima dva konca, v vsakem primeru vas bo en konec enkrat zadel.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice