Na družbenem omrežju Facebook se pojavlja vse več izmišljenih profilov, ki nič hudega sluteče uporabnike zvabljajo v nevarno past.

Spletne prevare so postale del našega vsakdana, praktično ne mine dan, ko nas pretkani goljufi na medmrežju ne bi poskušali prevarati na način, da bi prišli do naših osebnih podatkov, identitete in posledično našega imetja. Družbena omrežja so kot nalašč za tovrstne prevare, saj so malodane leglo lažnivih profilov, lažnih novic, nagradnih iger in podobnih prevarantskih shem.

Verjetno ni uporabnika Faceboka, ki ne bi kdaj v svoji 'facebook zgodovini' sprejel prošnjo za prijateljstvo od kakega neznanca, a takšno početje lahko privede tudi do hujših posledic. 
 

Ne odzivajte se na podobne prošnje za prijateljstvo!

Lažni profili privlačnih neznank

Bralci so nas opozorili, da se v zadnjem obdobju pojavlja vse več družbenih profilov privlačnih deklet iz tujine, ki pristanejo med našimi prošnjami za prijateljstvo. Prvo kar pade v oči je dejstvo, da gre za osebe, s katerimi dejansko nimamo skupnih prijateljev (razen, če je kdo naših prijateljev že nasedel in sprejel njihovo prošnjo) in ne obstaja logična povezava med vami in dekletom, ki bi želela biti vaša prijateljica. 

Ponavadi je tudi edina njihova objava na svojem "zidu" poziv k obisku "seks skupine", kjer lahko brezplačno dostopate do eksplicitnih golih fotografij in podobnih seksualnih vsebin.

Seveda gre za lažen profil, izmišljeno ime z ukradeno profilno fotografijo, v povezavi pa se skriva virus ali je podtaknjena zlonamerna programska oprema, ki ji s klikom omogočite namestitev in omogočite prevarantom dostop.

Modus operandi prevarantov je očiten.

Včasih gredo prevaranti še korak dlje in svoje žrtve napeljejo k pošiljanju eksplicitnih vsebin in jih nato izsiljujejo za denar, zato bodite skrajno previdni in nikar ne sprejemajte tovrstnih prošenj za prijateljstvo, še manj pa da bi skušali dostopati do njihovih objavljenih povezav.

Še najbolje pa je, da lažnivi profil prijaviti Facebooku, kar lahko storite s klikom na profil in med možnostmi izberete "Poišči podporo ali prijavi profil".
 

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jkftf (nepreverjen)

Evo tej so pa iste kak vij na sobotainfo pa ste se li najšle super 😁

6881 (nepreverjen)

Do une mene nategavale jih ge nazaj nategnen

VojkoZMajolko (nepreverjen)

"...zato bodite skrajno previdni in nikar ne sprejemajte tovrstnih prošenj za prijateljstvo, še manj pa da bi skušali dostopati do njihovih objavljenih povezav."

Še najboljše pa bo, da kliknete "prijavi profil", izberete npr. lažna identiteta ali spam in s tem pomagate računalniško manj pismenim in malo bolj naivnim...

Zaupajmo domacim (nepreverjen)

domaceDevojke . com

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

Koli (nepreverjen)

Uf,fala,če nebi bilo tebej pa tvojega znanja,mi to nebi znale.

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

kolega (nepreverjen)

Ka ti tau koristi ce napravijo istocasno 100 ali več profilov? Nede jih nič meje če prijaviš, facebook pa ma glede toga dober sistem zaznavanja 'fejk profilov' in jih kar hitro avtomastko blokera.

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Ja, dober sistem, ki dela (tudi) na podlagi reportov. Ko bo sistem odličen, bodo lahko gumb umaknili. Do takrat pa je tam z razlogom.

S komentarjem pa sem želel opozoriti na pomanjkljive nasvete v prispevku. Sem prepričan, da večina uporabnikov te funkcionalnosti ne pozna. Med tistimi, ki jo poznate, pa je očitno veliko takih, ki je ne uporabljate.

In reply to by kolega (nepreverjen)

Machiavelli

To so moje prijateljice, zakaj jih zdaj tu objavljate da jih lahko vsi imajo za prijateljice? No povejte prosim

Starejše novice