V zimskem času se otroci radi sankajo in smučajo, odrasli pa radi delimo ta zimska veselja z njimi.

Vendar se lahko pri zimskih dejavnostih na snegu zgodijo tudi poškodbe, kot so zlomi, poškodbe trebuha, glave in vratu, vzrok pa so najpogosteje padci in trki z drugimi osebami ali stoječimi objekti. Zato je dobro, da poznamo nekaj varnostnih nasvetov in smo otrokom za zgled.

Izberimo primerno pobočje za sankanje

Otroke oblecimo v zimska vrhnja oblačila in obutev, ki so topla in vodoodporna, pod njimi pa naj bo več slojev obleke, npr. smučarsko perilo, puli, pulover… Šala ne uporabljamo, ker se lahko zaplete v sanke, kar je nevarno za zadavitev. Vedno uporabljajte čelado za zimske športe, saj so pri sankanju pogoste ravno poškodbe glave.

Uporabljamo le sani ali bob. Izberemo tak bob, na katerem se da dobro zavirati. Lesene sani morajo biti gladke, brez trsk, vrvica pa mora biti dovolj močna, da zdrži prevoz osebe. Plastične sani in bob naj bodo izdelani iz kakovostne plastike in brez ostrih robov.

Na snežni lopati ali krožniku je zaviranje težje zaradi hkratnega drsenja po pobočju in vrtenja lopate okrog svoje osi, zato je večje tudi tveganje za trk z drugimi osebami na sankališču in za poškodbe. Snežne lopate in krožniki so primerni le za predšolske otroke v starosti od 4 do 5 let in mlajše šolarje.

Pobočje naj bo zasneženo in ne poledenelo, ker se otrok ob padcu na trdo ledeno podlago lahko poškoduje.

Pravila varnega sankanja

- Otroke do 12. leta starosti je treba imeti ves čas na očeh, zato da lahko v primeru poškodbe odrasla oseba nudi prvo pomoč in/ali pokliče nujno medicinsko pomoč.
- Na saneh naj bo le en otrok hkrati. Predšolski otroci naj se vedno sankajo skupaj z odraslo osebo, saj še niso sposobni za samostojno vožnjo s sanmi.
- Otroci naj se spuščajo na saneh tako, da sedijo z nogami naprej in gledajo v smeri vožnje. Ne dovolimo, da bi se s sanmi spustili v ležečem položaju z glavo naprej, ker se tako močno poveča tveganje za poškodbe glave.
- Naučimo jih, naj se v primeru, če boba ne morejo ustaviti z zaviranjem, zvalijo z njega vstran v sneg.
- Otroci naj se s sanmi ali bobom spustijo po sredini sankališča, ob izteku proge čim prej umaknejo ob stran in se povzpnejo ob robu sankališča, pri čemer opazujejo dogajanje na hribu.
- Otroci naj snežno lopato ali krožnik uporabljajo le na blagih strminah brez grbin, ki so zasnežene z mehkim snegom. Tam ni mogoče doseči velikih hitrosti in je tveganje za poškodbe hrbtenice zaradi udarcev ob trdo podlago manjše.

Priprave na smučanje in deskanje

Otroci naj bodo dobro telesno pripravljeni, zato jih že poleti in jeseni vključimo v eno od oblik redne športne rekreacije. Otrok si bo okrepil in razvil koordinacijo, moč, hitrost, ravnotežje, gibljivost in vzdržljivost, ki so potrebni, da se na smučeh ne utrudi prehitro, manjše pa bo tudi tveganje za poškodbe. 

Pri nakupu smučarskih oblačil izberemo take, ki ne prepuščajo vode in vetra. Rokavi naj se prilegajo zapestjem, ovratnik pa naj se zapenja do brade. Oblačila ne smejo biti preohlapna, ker se lahko zataknejo ob sedež na sedežnici, zapletejo v sidro ali smučarske palice, iz istega razloga so nevarni tudi dolgi šali. Pod smučarskimi oblačili naj ima otrok več slojev obleke, na primer smučarsko perilo, puli, pulover ..., na rokah pa smučarske rokavice.

Oči zaščitimo s smučarskimi očali, še posebej kadar je zelo hladno ali sneži. Imajo naj tudi oznako, da zagotavljajo 100-odstotno zaščito pred UVA in UVB žarki. 

Zakon o varnosti na smučiščih določa, da morajo otroci do vključno 14. leta starosti pri smučanju in deskanju obvezno uporabljati smučarsko/deskarsko čelado. Prepričajmo se, da ima otrok dobro zapet pašček pod brado, da se mu čelada ob padcu ne bi snela z glave. Uporaba čelada se priporoča tudi mladostnikom in odraslim, ki smo jim za zgled.

Pri deskanju na snegu se poleg čelade priporoča tudi uporaba ščitnikov za hrbet (želva), zapestja in kolena, saj so poškodbe zapestja, podlakti in kolena pri deskarjih najpogostejše. 

Pred spustom, še posebej v zelo mrzlih dneh, in po vožnji s sedežnico, se skupaj z otroki vedno primerno ogrejemo, saj s tem zmanjšamo tveganje za poškodbe. Mlajše otroke med igro ogrejemo tako, da se z njimi lovimo s smučkami na nogah, izmenično hodimo s kratkimi in dolgimi koraki ter poskakujemo s smučkami. S starejšimi otroki pa lahko delamo že bolj zahtevne vaje in smo pri tem otrokom za vzgled. 

Smučamo ali deskamo skupaj z otroki tako, da se ves čas vidimo. Če kdo zaostane, se ustavimo in ga počakamo. Morda bo potreboval našo pomoč.

Vedno smučamo ali deskamo po urejenih smučarskih progah in upoštevamo znake za nevarnost. Hitrost in način vožnje prilagodimo vrsti snega, na primer moker sneg, poledenele površine, in vremenskim razmeram.

10 FIS pravil varnega smučanja/deskanja:

1. Obzirnost do drugega
2. Smučar mora hitrost prilagoditi svojemu znanju in razmeram na smučišču.
3. Hitrejši smučar mora tako izbirati smučino, da ne ogroža smučarjev pred seboj.
4. Smučar lahko poljubno prehiteva, vendar v primerni oddaljenosti od prehitevanega.
5. Predno smučar začne smučati po progi, mora pogledati navzdol in navzgor.
6. Smučar se ne sme ustavljati na zahtevnejših delih smučišča razen v sili.
7. Smučar sme za vzpenjanje ali sestopanje uporabiti le rob smučišča.
8. Smučar se mora naučiti in spoštovati signalne in prometne oznake na smučiščih.
9. Pri nesreči je smučar dolžan po svojih močeh pomagati ponesrečencu.
10. Smučar se mora kot udeleženec ali priča pri nesreči pustiti legitimirati.

In ne pozabimo. Sončni žarki se močno odbijajo od snežne podlage, tudi v oblačnem vremenu, zato se namažimo s kremo za zaščito pred soncem z zaščitnim faktorjem za UVA in UVB žarke.

Na visoki nadmorski višini in zaradi suhega mrzlega zraka telo izgublja tekočino in lahko se pojavijo znaki dehidracije, na primer suha usta, glavobol. Otroci pogosto pozabijo, da so žejni, zato jim večkrat ponudimo napitke, na primer pitno vodo, nesladkan čaj. rahlo sladkan čaj, mineralno vodo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice