Izbira bučnega olja je velika, prav tako razlike v ceni. Kaj pa kakovost? Na Zvezi potrošnikov Slovenije so na številne pobude potrošnikov izvedli primerjalni test bučnega olja.

V laboratoriju so preverili kakovost osmih vzorcev nerafiniranega bučnega olja, ki jih glede na anketo potrošniki najpogosteje kupijo. Cene za liter olja so se gibale  od dobrih 10 pa vse do skoraj 30 evrov. 

Večina vzorcev se je na testu izkazala dobro, pa vendar je en izdelek zaradi prevelike vsebnosti ostankov pesticidov dobil najslabšo možno oceno, saj ni primerno za uživanje. Tako so podali tudi prijavo na Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Najboljše slovensko olje

Zmagovalec testa je slovensko olje, ki je bilo tudi najboljše v okviru mednarodnega testa, saj so tokratno testiranje izvedli v sodelovanju z avstrijsko potrošniško organizacijo, skupaj pa so preverili kar 27 bučnih olj. 

»Pred testom smo se spraševali, ali proizvajalcem res uspe zadostiti povpraševanju in za predelavo uporabljajo zgolj bučna semena, pridelana v Sloveniji, saj je za liter bučnega olja potrebnih od 2,5 do tri kilograme posušenih bučnih semen, kar pomeni približno 30 do 40 oljnih buč, ali jih morda dokupujejo zunaj Evrope. To smo preverili na testu, poleg tega nas je zanimalo še, ali so olja onesnažena z ostanki pesticidov, kakšne so njihove organoleptične lastnosti in ali so ustrezno označena,« je vsebino testiranja pojasnila Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije. 

Poreklo bučnih semen za kupca neznanka

Za slovenske potrošnike je poreklo živila eden najpomembnejših dejavnikov (Eurobarometer 2019) pri odločitvi za nakup. Čeprav glede na rezultate ZPS ankete 87 odstotkov potrošnikov od olja, ki je označeno s »štajersko, prekmursko, domače ali slovensko«, pričakuje, da so vse faze pridelave in predelave potekale v Sloveniji, tega tudi geografska oznaka ŠPBO (Štajersko prekmursko bučno olje) žal ne more zagotoviti. Saj tudi v tem primeru lahko bučna semena izvirajo z drugega območja. Poreklo semen (Slovenija) je bilo označeno zgolj na enem izmed osmih pregledanih vzorcev. 

Večina semen prihaja iz Evrope

V preteklosti se je na testih potrošniških organizacij izkazalo neskladje med označbo in resničnim poreklom bučnih semen, zato so tudi na ZPS poreklo bučnih semen preverili v laboratoriju z analizo redkih elementov in izotopov. 

Rezultati kažejo, da so bila za proizvodnjo bučnih olj na testu uporabljena  semena iz Evrope, najverjetneje iz Štajersko-prekmurske regije, kar je skladno z odgovori proizvajalcev. 

Pesticidi prisotni v vseh vzorcih

Poleg porekla bučnih semen so na testu preverili, ali so izdelki onesnaženi z ostanki pesticidov. 

»Izkazalo se je, da prav nobeno od analiziranih bučnih olj ni bilo popolnoma brez ostankov pesticidov, najvišja vrednost pa je bila presežena le pri enem vzorcu.« je še pojasnila Nika Kremić. 

FOTO: Wikimedia (Wolf32at)

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice