Teden dni po šolarjih z zahoda Slovenije se zimskih počitnic veselijo še njihovi vrstniki z vzhoda, ki bodo šole prosti prihodnji teden.

Organizatorji so za ta čas pripravili pester nabor aktivnosti, tudi brezplačnih. Številni se bodo odpravili tudi na smučišča, za prihodnje dni pa ob sicer precej suhi zimi kaže celo na nekaj snega.

Tako kot med vsakimi počitnicami bo tudi med tokratnimi poskrbljeno za otroško varstvo. V nekaterih občinah bo za to poskrbljeno v posameznih osnovnih šolah, organizirajo pa ga tudi različni zavodi in organizacije. Za počitnikarje pa so pripravljene tudi številne dejavnosti in programi. Ob ugodnem vremenu bodo lahko smučali in se sankali, poroča STA.

Potovanje v globino vulkana, klepet z živalcami, plavanje, drsanje ...

V Zvezi prijateljev mladine Maribor so za počitniške dni pripravili pester program. Otrokom in mladim bodo v Domu ustvarjalnosti mladih na voljo različne ustvarjalne, tudi pustne delavnice, več športnih aktivnosti in sredin zimski izlet v Doživljajski park Vulkanija, poroča STA. Tam jih čaka potovanje v globino goričkega vulkana, skozi zgodovino Zemlje in po geoloških značilnostih. Za doživetje izbruha vulkana je treba odšteti 25 evrov.

V družbi Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije pa bodo mladi v četrtek lahko opazovali ptice z daljnega severa, ki preživijo zimo na reki Dravi, ogledali si bodo tudi zanimivosti Mariborskega otoka in tam živeče gozdne ptice.

Na celjskem koncu Športna zveza Celje skupaj z mestno občino tako kot vsako leto v času zimskih šolskih počitnic otrokom, osnovnošolski in srednješolski mladini ter študentom omogoča brezplačno udeležbo v različnih športnih aktivnostih - od plavanja, drsanja, kegljanja, kickboxa, namiznega tenisa, badmintona do športnega plezanja in skupinskih vadb.

Tudi velenjska medobčinska zveza prijateljev mladine je pripravila pester program. V počitniškem tednu bodo vrata Vile Rožle na stežaj odprta. Vsako dopoldne se bodo lahko počitnikarji družili ob ustvarjanju, kuhanju, sestavljanju Lego robotov in v gledališču.

Osnovnošolce iz Murske Sobote Pomurski muzej vabi na tridnevne delavnice, ki bodo potekale od torka do četrtka med 10. in 13. uro, in bodo povezane z aktualno razstavo 100 dejstev o Prekmurju. V povezavi z borovim gostüvanjem bodo izdelali pustno masko, pripravili bodo ptičke iz testa, s katerimi so nekdaj krasili ženitovanjski kruh, in ustvarili odtise dejstva po izbiri. Cena je osem evrov.

Tudi prihodnji teden na smučiščih poostren nadzor

Tudi prihodnji teden bodo policisti na smučiščih, kjer je takrat več ljudi kot običajno, poostreno nadzirali spoštovanje predpisov. S tem želijo zagotoviti večjo varnost, zlasti otrok, in preprečiti nepotrebne poškodbe. Skrb za varnost na smučišču mora biti na prvem mestu, opozarjajo tako policisti kot zdravniki, poroča STA.

Do poškodb lahko pride med drugim zaradi večje gneče na smučiščih in novih tehnik smučanja, pa tudi zaradi slabe ozaveščenosti, predrznosti in neprevidnosti. Tveganje za hujše poškodbe je na belih strminah precejšnje, a ga je v kombinaciji z zaščitno smučarsko opremo, varnim smučanjem in upoštevanjem pravil mogoče zelo zmanjšati, svetujejo na policiji.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa priporočajo, naj bodo otroci oblečeni v zimska vrhnja oblačila, šal pa ni priporočljiv, ker se lahko zaplete v sanke, kar je nevarno za zadušitev. Vedno naj uporabljajo čelado za zimske športe, saj so pri sankanju pogoste ravno poškodbe glave. Za sankanje priporočajo le sani ali bob.

Zaradi močnega odbijanja sončnih žarkov od snežne podlage se je tudi v oblačnem vremenu treba namazati z zaščitno kremo. Otroci med aktivnostjo pogosto pozabijo, da so žejni, zato jim je treba večkrat ponuditi vodo ali nesladkan čaj, še svetujejo na inštitutu.

Šolarji, ki bodo na počitnicah prihodnji teden, bodo v šolske klopi znova sedli v ponedeljek, 2. marca. Naslednje počitnice jih čakajo v maju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice