Število obiskov bolnikov z gripi podobnimi boleznimi v ambulantah primarnega zdravstva je naraslo, zlasti v starostnih skupinah do 14 let.

Zaznali so izbruhe v številnih šolah, kjer so dokazali tako gripo tipa A kot tipa B. Zaradi gripe in viroz prepovedujejo in omejujejo obiske po številnih bolnišnicah, poroča STA.

Pri šolarjih gripa poteka blago in se kmalu vrnejo k pouku, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Narašča tudi pojavnost akutnih okužb dihal. Virus gripe so tako v tretjem letošnjem tednu dokazali v 24 odstotkov vzorcev bolnikov, pri čemer jih je bilo med vzorci v primarnem zdravstvu 80 odstotkov pozitivnih.

V 91 odstotkih so dokazali gripo tipa A, približno polovica je bila podtipa A(H1N1), polovica A(H3N2). Respiratorni sincicijski virus so dokazali pri 12 odstotkih vzorcev, večinoma so bili odvzeti v bolnišnicah. Od drugih virusnih povzročiteljev okužb dihal je bilo največ rinovirusov, razmeroma pogosti so še adenovirusi, koronavirusi in virusi parainfluence, navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Tudi v sosednjih državah prevladuje gripa tipa A

V državah, ki jih pokriva evropska izpostava Svetovne zdravstvene organizacije, ima večina držav še nizko pojavnost gripe, srednje visoko pojavnost imajo v Grčiji, Latviji, v Walesu, na Irskem in Gruziji, visoko pojavnost pa beležijo v Izraelu in Turčiji.

Zaradi gripe in drugih viroznih obolenj omejujejo ali prepovedujejo obiske v številnih bolnišnicah. Obiske na bolnišničnih oddelkih so prepovedali na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v UKC Ljubljana so omejil obiske na vseh oddelkih na eno zdravo osebo med 15. in 17 uro.

Obiski so že od 7. januarja prepovedani tudi v izolski bolnišnici. V nekaterih bolnišnicah pa so omejili ali prepovedali obiske po posameznih oddelkih.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PiAR (nepreverjen)

Ne zganjajte panike po nepotrebnem! Vsako leto so ob tem času prehladna obolenja, gripa...Nič novega! Če bi bila napoved, da bo snežilo, bi delali senzacijo in paniko tam,... Samo, da se klika, nič pametnega!

ApppppČihhhh (nepreverjen)

Prehladna obolenja v tem času so bila in bodo,... Nič novega in pametnega nismo izvedeli,... Kot ponavadi!? Danes ni težko v vašem poslu!

stary1 (nepreverjen)

ministrica za kmetijstvo je tako kihnila da je kar erjavca odneslo

In reply to by ApppppČihhhh (nepreverjen)

kdorkoli (nepreverjen)

Na katerih šolah v Pomurju ?

Janez Komunist (nepreverjen)

na šoli
tovarišice jovanke nepismenovič

In reply to by kdorkoli (nepreverjen)

PALINKAš (nepreverjen)

Ge se tou zgodilo,... Zaj za vikend so bili izbruhi?! Vaaaaj, ge nejden s kuče!

Starejše novice