*Fotografija je simbolična
Danes in jutri bo potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani 22. Vinski festival na katerem se predstavljajo domača vina in se širi kultura pitja vina. Na festivalu bodo prisotni tako domači, kot tuji vinarji, med njimi pa najdemo tudi vinarja iz Goričkega.

Poleg domačih se predstavljajo tudi vinarji iz iz Italije, Francije, Hrvaške, Španije, Avstrije in Makedonije z več kot 500 različnimi vinskimi vzorci. Na voljo je tudi kulinarična ponudba, med katero organizator izpostavlja vegansko ponudbo ljubljanske restavracije Kuha.

Potekajo tudi delavnice na katerih bodo udeleženci lahko med drugim spoznali načine destilacije in najbolje ocenjena vina ter se poučili o ujemanju jedi z vini. Tekla bo pa tudi razprava o izzivih natakarskega poklica, poroča STA.

Že pred festivalom je sedemčlanska strokovna komisija ocenila 119 vzorcev vin. Značilnost letošnjega ocenjevanja je bila po navedbah organizatorjev festivala pričakovano visoka senzorična kakovost vin.

Med belimi penečimi vini in penečimi vini rose je prvo mesto osvojila klet Istenič, med belimi mirnimi vini Vina Jelenič, med rdečimi vini pa klet Ferjančič.

Radgonske Gorice in Vina Gjerkeš

Med prisotnimi vinarji pa najdemo tudi pomurske predstavnike, prisotne bodo namreč Radgonske Gorice iz Gornje Radgone in Vina Gjerkeš iz Fikšincev.

V vinogradih Vina Gjerkeš uspevajo laški rizling, renski rizling, chardonnay, rumeni muškat in sivi pinot. Pravijo, da so usmerjeni v stekleničenje vrhunskih buteljčnih vin, ki dosegajo odlične rezultate tako na lokalnih tekmovanjih v okviru društva vinogradnikov, kot tudi na mednarodnih tekmovanjih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice