Vir: Mestna občina Kranj
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je podrobneje predstavila spremembe Zakona o prevozih v cestnem prometu in Pravilnika o prometni signalizacij in prometni opremi na cestah, ki prinašata nekaj novosti.

Med najbolj izstopajočimi novostmi je  ta, da bo medkrajevni javni potniški od julija 2020 za vse upokojence oziroma starejše od 65 let na voljo brezplačno.

Pri spremembah pravilnika pa gre predvsem za spremembe, ki se nanašajo na tehnične izboljšave že veljavnih rešitev oziroma dopolnjujejo posamezne rešitve na podlagi veljavnih standardov, drugih tehničnih zahtev oziroma zadnjim stanjem tehnike.
 

Ženski lik za zagotavljanje enakopravnosti spolov

Spremenjen pravilnik z vidika zagotavljanja enakopravnosti spolov na svetlobnih dajalnikih naprav za urejanje prometa pešcev (semaforjih) dovoljuje silhueto z ženskim likom v krilu oziroma kombinacijo ženskega in moškega lika. Ministrica je to spremembo še posebej naslovila, saj so se v zvezi s tem na družabnih omrežjih v preteklih dneh pojavile nekatere polemike, izjavljajo na ministrstvu.

"S spremembo zgolj dajemo možnost, da poleg silhuete v hlačah lahko uporabimo tudi žensko silhueto oziroma silhueto v krilu. Časi, ko smo bile ženske obsojene na slabši položaj v družbi, bi morali biti namreč davno za nami. Če je takšna sprememba pravilnika moteča, se lahko vprašamo, kakšna je naša slovenska družba. Kot ministrica pa se bom vsekakor zavzemala, da v bodoče na državnih cestah postavimo tudi nekaj takšnih znakov, ki jih sprememba omogoča," je o spremembah spregovorila ministrica Alenka Bratušek.

Takšno podobo so na semaforju kot prvi uporabili v Kranju ob letošnjem dnevu žena.

Nekateri prometni znaki nadgrajeni

Poleg omenjene novosti pa nov pravilnik predvideva še dodatne prometne znake.

Pri znaku za obvezo smer sta dodana znaka za obvezno obračanje, znakoma za enosmerno cesto je dodana zrcalna različica, pri znaku za konec območja parkiranja pa je spremenjena osnovna barva, s čimer je znak barvno prilagojen preostalim znakom, ki označujejo konec con oziroma območij.

Določeni sta tudi oblika in namestitev luči na stalnem prometnem znaku in znaku z notranjo osvetlitvijo, predpisani pa so še tehnični pogoji glede delovanja luči, ki znak poudarjajo. Vključeno je tudi dodatno pojasnilo, katera vozila se štejejo med tovorna vozila.

Poleg vsega pa je v pravilniku opredeljeno še označevanje polnilnic za električna vozila - dopolnjena je  rešitev s horizontalno signalizacijo v primerih, ko finalna obdelava površine ne dopušča izvedbo talne označbe.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Neverjetno! Ženske si menda niso upale čez cesto brez teh specialnih znakov Bratuškove. Za model pa predlagam državno sekretarko Belčevo.

df (nepreverjen)

Jes pa predlagam tebe DF ka tak nemaš nikšoga dela. Pa vupan ka te nikak ta vdari tele prizadeto.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Im (nepreverjen)

Ge piše ka so obstoječe znake moške silhuete? Trenutne oznake so nevtralne, saj pa ženske tude nosijo lače...

Šalabajzeri (nepreverjen)

Spravite se nekaj pametnoga delat. Koga briga što je narisani gor. Lejko psa narišejo zaradi mene. Glavna je zelena in rdeča barva.

nevenneven (nepreverjen)

AJAJ SE VIDI KA TA ALENČICA RES NIMA DRUGEGA DELA, SAMO NEKAJ SI BREZ VEZE IZMIŠLJA IN TO PREDLAGA (še 1 x mo napiso) ČISTO BREZ VEZE. ZARADI MENE JE LAHKO ALENKA NA SEMAFORJU SEVEDA NAGA.

gost4321 (nepreverjen)

ženska misli, da je ta sprememba s semaforjem moteča... ni moteča.. potrebna pa tudi ne... namesto, da se denar zapravlja na delujočih semaforjih, bi ta denar lahko namenili v kaj bolj smiselnega...

icaaasp.. (nepreverjen)

Bratuskovi se je snelo, a res ni vecjih problemov. drzavi ali samo niso sposobni? bolano. a za to potrebujemo ministrico? kdo to voli, mi res ni pomoci. kaksan je minimlana placa v sloveniji?

VSE ŽENSKE V KRILA (nepreverjen)

Vse ženske denite se takoj v krila - jankice, da več ene ne vidim, da bi slučajno hodila v hlačah. Bratuškove pa še res nikoli nisem videl v krilu zakaj te ona lahko hlače nosi če je ženska ? (kaj pa če ni ženska ampak moški).

čarni vrag (nepreverjen)

Prej te se navadili na te nove multikulti bedarije, menje te trpeli.

In reply to by VSE ŽENSKE V KRILA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Končno, to smo potrebovali, bravo gospa "Vi nid mor tajm". Končno bodo tudi ženske lahko prečkale cesto, hvala, o hvala

Starejše novice