Vir: NZS
Na Dnevih Olimpijskega komiteja Slovenija, ki potekajo v Portorožu si je državni sekretar Aleš Cantarutti privoščil nepremišljeno izjavo. NZS odgovarja.

Aleš Cantarutti je državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo in politik iz vrst stranke SMC, ki je s svojim nastopom na eni izmed okroglih miz v okviru Dnevov Olimpijskega Komiteja Slovenija očrnil nogomet. Nogometna zveza Slovenija mu ni ostala dolžna.

Državni sekretar izrazil zadovoljstvo nad športnimi neuspehi lastne države

V svojem govoru je Cantarutti izjavil, da je zadovoljen z neuspehom slovenske nogometne reprezentance, saj bi v tem primeru šlo ogromno sponzorskega denarja za nogomet, ki je precej medijsko izpostavljen, in ne za druge športe.

Njegov nastop si lahko pogledate v spodnjem posnetku.

NZS: Takšne izjave so nespoštljive do vseh

Njegove besede so dodobra razburile športno javnost in seveda nogometne funkcionarje, zato so se danes odzvali tudi v Nogometni zvezi Slovenije, ki so razumljivo ogorčeni. V svoji izjavi so med drugim zapisali, da je Cantarutti s svojimi izjavami razočaral več deset tisoč navijačev, ki so spremljali in stiskali pesti za nogometno reprezentanco v kvalifikacijah in na prejšnjih tekmovanjih po celem svetu. Obenem pa bi NZS z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo razdelila okoli 3 milijone evrov nazaj v šport, zato pričakujejo od državnih funkcionarjev spoštljivo vedenje, ko predstavljajo državo in njene interese.

Zapis objavljamo v celoti:

"Na Nogometni zvezi Sloveniji smo ogorčeni nad izjavo državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Aleša Cantaruttija, ki je na okrogli mizi pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Zveze športnih zvez izjavil, da je zadovoljen, da se slovenski nogometni reprezentanci ni uspelo uvrstiti na UEFA Evropsko prvenstvo v nogometu leta 2020. Kot razlog je Cantarutti navedel, da bi se v primeru uvrstitve preveč sponzorskih sredstev vložilo v nogomet in ne v ostale športe.
 
Na NZS podpiramo vse slovenske športe, zato se vedno iskreno veselimo s košarkarji, rokometaši, kolesarji, smučarji, skakalci, hokejisti, atleti, judoisti, nazadnje pa tudi z odbojkaši in vsemi ostalimi. Tisti, ki poznajo bistvo športa vedo, da je največja motivacija za športnika športni dosežek in čast, da na največjih tekmovanjih zastopa svojo domovino in tako na lica slehernega navijača nariše nasmeh, solze sreče in občutek ponosa. Občutke, ki jih marsikdaj lahko pričara samo šport. G. Cantarutti s svojo izjavo ni razočaral le širše nogometne družine, ampak tudi več kot 50 tisoč obiskovalcev Stožic v kvalifikacijah za UEFA EURO 2020, več kot deset tisoč Slovencev, ki so leta 2000 spremljali reprezentanco na prvem evropskem prvenstvu v Amsterdamu, več tisoč Slovencev, ki so potovali v Južno Korejo in osem let kasneje v Južno Afriko, ponovno zaradi nastopa nogometne reprezentance. Ravno Amsterdam je pomenil novo obdobje za slovenski ekipni šport, ki ga ob velikih reprezentančnih uspehih doživljamo znova in znova, pa naj bo to v Ljubljani, Istanbulu ali Parizu.
 
Verjamemo, da besede g. Cantaruttija izražajo osebno stališče in ne predstavljajo stališča OKS – ZŠZ ali Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, vseeno pa se od oseb, ki predstavljajo državo in njene interese, pričakuje, da v javnih nastopih nastopajo premišljeno, predvsem pa spoštljivo do vseh panog, zlasti nogometa, ki združuje več kot 50.000 registriranih nogometašev in nogometašic, 281 klubov, več tisoč nogometnih delavcev, sodnikov in trenerjev. Panoge, ki se je s člansko reprezentanco kar trikrat veselila uvstitve na veliko tekmovanje, ki pomeni nepredstavljiv uspeh za državo naše velikosti in nekaj, kar nam v tujini pogosto zavidajo.
 
Nogometna zveza Slovenije ni profitna organizacija ali gospodarska družba, temveč je v organizacijskem smislu zveza društev. To pomeni, da ves denar, ki pride v nogomet, pa naj si gre za sponzorska sredstva ali pa nagrade za uvrstitev na tekmovanje, vračamo v širše okolje za razvoj panoge in infrastrukture. V primeru uvrstitve na UEFA Euro 2020 bi NZS med klube in deležnike skozi različne programe razdelila približno 3 milijone evrov, kar je podatek, ki dovolj zgovorno govori sam po sebi.
 
Ob vsem tem stalno vlagamo v mladinske in otroške programe, v klube in v prihodnje generacije, ki jih bomo tudi s pomočjo nogometa vzgajali v pomembne gradnike družbe z močnim občutkom za pripadnost, delovnimi navadami in moralno-etičnimi vrednotami športnika. Posameznike, na katere bomo nekoč ponosni kot družba."
 

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NOGOMET NI VSE (nepreverjen)

Nogomet ni vse in Slovenci smo dosti bolj uspešni v svetovnem merilu v celi vrsti športov kot pa v nogometu, tu ne smemo gledati na masovnost ampak kvaliteto. Aleš Cantarutti ima deloma prav, vzemimo dve zadnji nogometni tekmi slovenske reprezentance kjer so nas pošteno osramotili zato ker igrajo igralci ki si po svoji kvaliteti to nikakor ne zaslužijo, če bi naprimer te tekme igrali Maribor, Olimpija ali Mura bi rezultat bil 100 % boljši. Dobro da se nikoli javno ne objavijo finančni stroški za takšne tekme, ko igralce (slovenske) poberemo in prevažamo v Slovenijo dobesedno iz celega sveta od njih pa potem nič. Svetla izjema je edino vratar Oblak in nihče več vsi ostali nimajo kaj
iskati v reprezentanci. Za eno tako tekmo se porabi ogromno denarja naj NZS enkrat objavi te podatke, ne da jih skriva, videli boste za kako velik denar gre, ki bi se lahko bolj koristno porabil naprimer za otroke, ki želijo trenirati nogomet pa jim starši morajo kupovati opremo in kriti ostale stroške.

Peredajs

Jaz mu dam popolnoma prav. Preveč hrupa za prazen nič.
Slovenska liga slaba, praktično nima nogometaša, ki bi lahko igral v reprezentanci. Klubi v Evropi so pokazali vse. Najboljši Maribor, pa mu vaški klub drži predavanje.

bramber (nepreverjen)

Čista pravilno je povedo. Fuzbal požere neverjetne vsote pejnez sakšo leto, pa v ton športi nemamo nikšoga vidnejšoga uspeha, niti smo nigdar nič nej osvojili niti kak reprezentanca niti eden od naših klubov je nej nigdar nič dosegno. Po drugi strani pa mamo svetovne prvake, evropske prvake, olimpijske prvake v dosta drugih športaj, keri životarijo in si določeni tekmovalci morejo določene stvari tudi sami plačevati. V fuzbali se pa vrtijo vrtoglave vsote keša za plačevanje precenjenih igralcov. Poglente samo proračune fuzbalskih klubov v prvi SNL in primerjajte z kakšin klubon iz kere druge športne panoge, ge tekmovalci tekmujejo na najvišjon svetovnon nivoji. Tak ka ja, čista pravilno je povedo.

Landini

Končno en, ki je upal javno povedati kakšna je situacija.

Pravi simpatizer (nepreverjen)

To lahko izjavi samo nekdo, ki nima pojma o športu še manj pa ga ima rad. Vsi, ki mu dajete podporo s svojim pisanjem pa ste športni analfabeti, če sploh razumete kaj ta izraz.

rewo (nepreverjen)

a reprezentati razumejo kaj je borbena igra in kaj zaletavanje na igrišču?!
oni bi radi v zadnji minuti dali 2 gola.

In reply to by Pravi simpatizer (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

Kaj bo en butalec govoril kam bodo sponzorji vlagali SVOJ denar. Seveda, da ga bodo v nogomet, saj je to globalen šport in imajo od tega koristi. Samo mi Slovenci se zadovoljimo z nekimi xy športi, ki jih v svetu ne gleda nihče, kot so nabiranje rožic, smučarski skoki, kotalkanje na dolge proge, rokomet itd.

rewo (nepreverjen)

pa še res je - na žalost!

Indigo1 (nepreverjen)

Pa to je ta butalec, ki želi 5000 filipincev naseliti pri nas, da bodo delali za 200e

Janez Komunist (nepreverjen)

Praf je povedal,sicer pa nogomet igra in gleda itak samo polpismena stoka.

Indigo1 (nepreverjen)

Super si se predstavo v komentari! Sem spremljevalec nogometa, vendar se na ta nivo ne bom spuščal, ker me boš premagal z izkušnjami!

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

lebari

prav je povedal in to je resnica, druge športe zanemarjamo, koliko uspehov je v drugih športih pa jih sploh novinarji-ne omenjajo, krivi so tudi oni, samo fusbal, pa naš ki v evropi ne pomeni nič, samo denar sesajo, ,pa naši komentatorji in strokovni sodelvce na tv so bumbarji ko jih poveličujejo kot kake junake, pa pojma nimajo, v našem fusbalu treba narediti red-naj igrajo igralci iz slovenske lige ne pa igralci ki igrajo v tujini-splohne igrajo še rezervne klopi ne segrevajo,ne vem zakj so selektorji taki -vsi mislijo če je v tujini da je zvezda haha

Indigo1 (nepreverjen)

Sponzor de dal pejnez kama de sponzor ščel, ne pa kam bo ta kanta ščela..

Podjetnik (nepreverjen)

Pravilno je povedal.... Na lokalni ravni se tudi vlaga samo v nogomet...Seveda starsi vse sofinancirajo... Drugi sporti pa stojijo.... Pa se bolj uspesni so v njih... Tako pac je...

Indigo1 (nepreverjen)

Saj praf tak, nogomet je šport, vse ostalo je nabiranje rožic.. Ti pa prispevaj v druge športe.. V Sloveniji se vedno nekaj postavljamo z Ž razrednimi, nepomembnimi sporti

In reply to by Podjetnik (nepreverjen)

busolenko (nepreverjen)

Nogomet je šport za maloumne. Pri nas so negda gučali, če si nej za šoulo boš šou v Muro ali Panonijo delat, zdaj pa pravijo ka, če si nej za šoulo boš pač fuzbal špilo. Tej šport glih nekše inteligence ne zahteva, kak nej pri igralcaj, tak nej pri gledalcaj.

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

trener (nepreverjen)

nogomet ni šport!Je igra z žogo!Tako da ne na pamet!Rožice pa sadijo tvoji ženi ko te ni doma

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Zelo dobro je povedal. Redki si to upajo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice