Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so pošle zaloge cepiva proti gripi.

Zaradi povečanega povpraševanja po cepljenju proti gripi pa so preverili možnost dodatnega nakupa cepiva in dodatnih 7000 odmerkov cepiva bi lahko predvidoma prejeli v dveh tednih, so objavili na svoji spletni strani.

NIJZ vsako leto po koncu sezone gripe prejme naročila za cepivo proti gripi od izvajalcev cepljenja za naslednjo sezono. Cepivo proti gripi naročijo glede na naročila izvajalcev cepljenja, s tem da se upoštevajo tudi pretekle sezone. Vsako leto naročijo tudi nekaj dodatnega cepiva. Tako je bilo letos do sedaj naročenih dodatnih 15.000 odmerkov cepiva, piše STA.

V letošnji sezoni je povpraševanje po cepivu proti gripi bistveno večje kot v lanski. Samo v zadnjih treh dneh so izdali več cepiva proti gripi kot v lanski sezoni v decembru 2016 in januarju 2017 skupaj. Letos so izdali že več kot 97.000 odmerkov cepiva proti gripi. V lanski sezoni pa se je cepilo 62.830 oseb.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je trava?

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

To je zelo pozitivno, da se več ljudi cepi ! Moral bi se vsak, ki ni preveč alergičen na cepivo, pa gripe skoraj poznali ne bi ! Tri škatle cigaret ali sedem piv ( za kronične bolnike in starostnike polovica tega ).

kanžor

To je tisto cepivo ,ki je še naročil minister Miklavčič pred mnogimi lete in sedaj več nima svoje funkcije ampak ovce se cepijo in trošijo brezi veze denar .Naj država plača ceplenje tako kot plačuje prispevke za plebanoše

Landini

Za vsako leto je novo cepivo. Drži se raje politike. Tam ne rabiš znanja. Se mi zdi, da je letošnje cepivo sestavljeno iz naslednijh sevov: A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus, A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-like virus in B/Brisbane/60/2008-like virus. Vedno je 3-valentno. Je pa problem gripe v tem, da močno spreminja svoje površinske protine (nevraminidaze, hemahlutinine). Sem pred kratkim bral poročilo WHO-ja, ki priporoča 4-valentno cepivo z dodatkom še enga virusa gripe B (mislim, da je Phuket). Ne vem pa, kako je bilo s pripravo tega cepiva.

In reply to by kanžor

kanžor

Ti ki vse veš še razloži stranske učinke cepiva .Kdo garantira da ni in ne bo stranskih učinkov ?Ti bi se moral držati za glavo ne politiko

In reply to by Landini

? (nepreverjen)

Ja kanžor, za tebe pa bi bilo bolje, če bi bil tiho. Vsekakor bi izpadel bolj pameten.

In reply to by kanžor

Landini

Ena imunološka: "My tolerance for idiots is extremely low today. I used to have some immunity built up, but obviously there is a new strain out there."

In reply to by kanžor

čarni vrag (nepreverjen)

Na Hrvaškem opet promašaj. Cepili s cepivom za gripo tipa A, razsaja gripa tipa B. Cepljenje koristi kot Blažev žegen.

butalec (nepreverjen)

čarni vrag, pa croati cepijo že za naslednjo zimo!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Starejše novice