Slika je simbolična.
Jupiter bo danes najbližje našemu planetu v zadnjih desetletjih. Četudi bodo nočno nebo zastirali oblaki, pa bo planet na nebu sijal še nekaj tednov. Za vas smo pripravili nekaj napotkov, kako si lahko najbolje ogledate plinastega velikana.

Opazovalce neba v več delih sveta te dni čaka posebna poslastica, ko bo Jupiter, največji planet v našem sončnem sistemu, videti še večji, saj se bo prav danes najbolj približal Zemlji v zadnjih 59 letih

Gre za redek astronomski dogodek, saj bo poleg tega, da se bo najbolj približal našemu planetu, ob tem dosegel še tako imenovano »opozicijo«.

Opozicija se zgodi, ko astronomski objekt vzhaja na vzhodu, medtem ko Sonce zahaja na zahodu, tako da sta predmet in Sonce na nasprotnih straneh Zemlje.

V primeru Jupitra se opozicija zgodi vsakih 13 mesecev. Zaradi tega je planet videti večji in svetlejši kot druge dni v letu. A bo tokratna opozicija sovpadala s časom, ko bo Jupiter najbližje Zemlji od leta 1969.

Oba dogodka hkrati pa se bosta ponovila šele leta 2139.

Zakaj se Zemlja in Jupiter približujeta? 

Zemlja in Jupiter ne krožita okoli Sonca v popolnih krogih, saj sledita eliptični in ne krožni orbiti. Razdalja med planetoma pa se torej s časom spreminja. Tako bo sedaj nastopil čas, ko se bosta Zemlja in Jupiter vrtela okoli sonca z minimalno razdaljo med njima.

Jupiter je na svoji najbolj oddaljeni točki oddaljen približno 965 milijonov kilometrov od Zemlje. Med tokratnim obhodom pa bo Jupiter od Zemlje oddaljen približno 590 milijonov kilometrov.

Jupiter lahko opazujete že s prosim očesom

Tisti, ki bi si radi ogledali svetel in velik Jupiter, lahko preprosto pogledajo vzhodno obzorje okoli sončnega zahoda 26. septembra ali v naslednjih dneh, pri čemer bi ga morali zaznati že s prostim očesom, saj bo planet zraven Lune eden najsvetlejših objektov na nočnem nebu.

Če bi si radi Jupiter ogledali pobližje, pa boste morali uporabiti teleskop ali drugo optično opremo, tudi daljnogled. Pri tem pa astronomi dodajajo, da za dobro opazovanje Jupitra in njegovih lun ne potrebujete velike povečave.

»Z dobrim daljnogledom bi morali biti vidni pasovi, vsaj osrednji pas in trije ali štirje Galilejski sateliti oziroma lune,« poudarja Adam Kobelski, raziskovalni astrofizik pri Nasi. In kaj sploh so Galilejske lune? To so Jupitrovi največji naravni sateliti, Io, Evropa, Ganemed in Kalisto. 

Zato izkoristite lepo vreme v prihajajočih dneh ali pa si Jupiter oglejte preko spleta.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Šemalo pa mo opazovali značilno gobo na nebu, ponavadi nevidno javnosti. Hvala vam pametni ljubljeni voditelji.

realnoo (nepreverjen)

Še malo pa boš tij brez socialne.

In reply to by . (nepreverjen)

preko mure (nepreverjen)

Ja ful se vidi

Dillinka (nepreverjen)

Jeeee meni pa Cigajne ga doj visi.

hacan (nepreverjen)

s prosim očesom se ziher ne da gledati, ker taka beseda sploh ne obstaja!

vitmark (nepreverjen)

idiotski urednik, to bi lahko že zjutraj objavili, ne pa zvečer, ko marsikdo več ne gre na to stran, glede na to da se danes=včeraj dalo že videti. taki ste kot lendavainfo, vse z zamudo, lokalne novosti pa sploh ne objavlja tip ali pa tudi z zamudo. no ja, saj pol stvari ne more videti glede na to kako zelo škili.

Starejše novice