Prometna varnost v Sloveniji se, kot kaže, izboljšuje.

Po dveh letih se stanje prometne varnosti končno izboljšuje, lani je število umrlih udeležencev bilo najmanjše v zadnjih 60 letih. Na Agenciji za varnost prometa so izboljšanje stanja opazili tudi pri številu prometnih nesreč ter hudo in lažje poškodovanih.

Na slovenskih cestah je leta 2017 umrlo 106 udeležencev cestnega prometa, torej 24 manj kot leto prej, je na novinarski konferenci povedal direktor Agencije za varnost prometa Igor Velov. Hudo poškodovanih so zabeležili 831 (leta 2016 jih je bilo 19 več), lažje poškodovanih pa 6875 (leto prej 731 več).

Alkohol in hitrost še vedno težava

Med glavnimi vzroki za nastanek prometnih nesreč so še vedno neprilagojena hitrost, alkohol in nepravilna smer vožnje, medtem ko so se za najbolj ogrožene v minulem letu izkazali motoristi. Ti namreč vse bolj precenjujejo svoje sposobnosti.

Kot poroča STA, izstopajo predvsem meseci marec, april in maj, ko je umrlo kar 38 odstotkov vseh umrlih udeležencev cestnega prometa lani.

Med umrlimi je sicer največ voznikov osebnih avtomobilov (32) in voznikov motornih koles (24), na tretjem mestu so potniki v vozilih (18). Pri pešcih je statistika tokrat boljša; v nesrečah jih je življenje izgubilo deset, med kolesarji je bilo takih primerov 11.

Slovenija v evropskem vrhu

Po podatkih Generalne policijske upravi je bilo lani obravnavanih skupno 17.000 prometnih nesreč. Zaradi neprilagojene hitrosti je življenje izgubilo 45 voznikov, zaradi vožnje pod vplivom alkohola pa 30, pri čemer se povprečna stopnja alkoholiziranosti še naprej giblje okoli 1,44 promila.

S povprečjem 51 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev se tako naša državo po izboljšanju prometne varnosti v primerjavi s preteklimi leti uvršča v sam evropski vrh.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice