Na mariborskem letališču se piše zgodovina. Trenutno najmočnejše letalo s pogonom na vodik je tu opravilo prve testne lete.

Mariborska Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo že tri leta aktivno sodeluje na mednarodnem projektu MAHEPA. Prvi rezultati so bili vidni že nedavno, ko je letalo Hy4 opravilo prve testne lete, so sporočili iz Univerze v Mariboru.

Hy4 je trenutno najmočnejše letalo s pogonom na vodik

Gre za štirisedežno potniško letalo, ki omogoča ničelne emisije, saj ga poganjajo tihi sistemi z vodikovimi gorivnimi celicami in elektrika. Letalo ti sistemi poganjajo ne le med letom, temveč tudi med vzletom in pristajanjem.

»Testiranje letala na mariborskem letališču je potekalo v časovnem razponu dveh tednov, in je zagotovilo dragocene podatke, ki bodo v pomoč pri nadaljnjem razvoju hibridno-električnih letal,« so sporočili iz Univerze v Mariboru. 

Mariborski raziskovalci pripomogli k varnosti in ekonomičnosti

Letalo Hy4 je bilo razvito že prej, s strani nemškega vesoljskega centra in podjetja H2FLY, vendar so ga s pomočjo znanja in izkušenj raziskovalcev iz Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo razvili do te mere, da ima zanesljiv pogonski sistem ter zadovoljivo stopnjo varnosti. 

»Prvi polet vodikovega hibridno-električnega letala na mariborskem letališču ni samo izjemen dosežek za projekt, ampak se je s tem dosegel tudi pomemben mejnik za prihodnost trajnostnega letalstva,« še dodajajo na mariborski univerzi. 

Tako so dokazali, da so tudi poleti brez emisij zares mogoči in da smo vsak dan bližje zmanjšanju vpliva na okolje in letenju brez emisij. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Represija (nepreverjen)

Sem odločno proti odprtju neživilskih trgovin
Vzemimo primer
Pride okužena kura in pomerja kopalke
Seveda jih proba najmanj 20
Ves tisti njen sluz ostane v kopalkah
in s tem okuži najmanj 20 novih lastnic kopalk
lahko pa še veliko veliko več, s korona virusom
npr na tisoče poštenih žena zboli zaradi ene neodgovorne kure

. (nepreverjen)

Te je bijla rejdno napojena ta gospa.

In reply to by Represija (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Tan je že v zraku zadosta hlapov za letenje.

Starejše novice