Po zelo dolgem času število hospitaliziranih padlo pod 900, nove seve koronavirusa odkrili tudi v odpadnih vodah.

Včeraj je bilo opravljenih 5.061 PCR testiranj. Potrjenih je bilo 880 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih PCR testov znašal 17,4 odstotkov. Opravljenih je bilo tudi zelo veliko število hitrih antigenskih testov in sicer kar 39.443 Z njimi je bilo potrjenih 559 novih okužb.

Pomurska regija je po novem regija z najvišjo sedemdnevno incidenco, sledita Posavska in Primorsko-notranjska. 
 

VIR: Vlada Republike Slovenije

Situacija boljša kot pred tedni

Situacija v svetu se nekoliko izboljšuje. Slovenija je sicer med državami, kjer je število okužb padlo. “Po praznikih so skoki sicer pričakovani, a situacija je vseeno boljša kot nekaj tednov nazaj,” pravi Nuška Čakš Jager, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ.

Čakš Jagerjeva opozarja, da ljudje še vedno pravijo, da imajo le navaden prehlad in se gibajo naprej. “Pomembno je, da vse te manjše simptome povemo osebnemu zdravniku in se prepričamo, če smo okuženi.”

Ob izboljšanju stanja ne moremo takoj sproščati vsega

Čakš Jagerjeva poziva, da so ljudje pozorni na simptome in odreagirajo kot je treba. Naj se spoštuje izolacijo in karanteno. Karantena je namenjena visokorizičnim kontaktom. “Kdor je bil v takem kontaktu mora ostati doma deset dni, naj ne odhaja od doma, naj spremlja svoje zdravstveno stanje.”

Čeprav je prišlo do padca trenda, pa opozarja, da je virus še vedno med populacijo, in stanje ni tako zelo dobro. 

“Ne moremo takoj, ko se stanje malo izboljša sproščati vsega.”

Cepljenje poteka uspešno

V februarju Slovenija pričakuje nekaj več kot 136 tisoč odmerkov. Do 7. februarja je bilo sicer cepljenih 2,6 odstotka prebivalcev. Precepljenost je najvišja v starostni skupini nad 65 let, je pojasnila Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ.

V Register neželenih učinkov po cepljenju so podatke dolžni posredovati vsi javno zdravstveni zavodi ter druge pravne in fizične osebe v zdravstveni dejavnosti, ne glede na koncesijo. Posamezna prijava navadno vključuje več prijavljenih neželenih učinkov pri isti osebi. Vsi ti prijavljeni neželeni učinki so razvrščeni po organskih sistemih na način, ki ga uporablja Evropska agencija za zdravila.

VIR: Vlada Republike Slovenije
VIR: Vlada Republike Slovenije

Delež resnih neželenih učinkov nižji kot pri ostalih cepljenjih

NIJZ bo v tem tednu razdeljeval tri vrste cepiv. Cepivo AstraZenece se uporablja tudi za cepljenje nepokretnih oseb na domu. Cepivo AstraZeneca je po besedah Grgič Vitkove priporočljivo za uporabo pri osebah starih od 18-64 let, ker je za starejše na voljo premalo podatkov o učinkovitosti cepiva.

Delež resnih neželenih učinkov je nižji kot pri ostalih cepljenjih. Do 31. januarja so obravnavali sedem resnih primerov, od tega dve smrti in pet primerov, ko so pacienti potrebovali hospitalno zdravljenje. 

Januarju zaznali povečanje števila virusa v odpadnih vodah

Maja Ravnikar, direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo je predstavila pomen koronavirusa v odpadnih vodah. Virus se namreč razmnožuje v različnih delih telesa, tudi v prebavnem traktu, kar pomeni, da se virus izloča z blatom, preide v kanalizacijo in od tam v čistilne naprave. Podatki kažejo, da se število virusa v posamezni čistilni napravi prilega številu aktivno okuženih prebivalcev. 

Z raziskavami so ugotovili, da je bila spomladi količina virusa v odpadnih vodah izredno majhna, v septembru pa je začela naraščati, in vrh dosegla nekje novembra.

V januarju zaznali so povečano število okuženih, tudi s povečanjem števila virusa v odpadnih vodah. Na Nacionalnem inštitutu za biologijo so sicer že lani marca začeli s spremljanjem virusa v odpadnih vodah. Podobne monitoringe vzpostavlja vedno več držav.

Odkrili mutacijo angleške različice

S sledenjem odpadne vode spremljajo celotno populacije, tiste, ki se niso testirali, so simptomatski ali okuženi. Zaznavanje gre zelo hitro, navadno zaznajo še prej, preden se stanje z okužbami vidi v populaciji. 

“Začeli smo s sledenjem novih sevov, podatki za prvo polovico januarja kažejo, da smo v odpadnih vodah našli mutacijo angleške različice, brazilske in južnoafriške pa še ne,” je pojasnila Ravnikarjeva.

Podatke monitoringa posredujejo Sledilniku in strokovni skupini na Ministrstvu za zdravje.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Zdaj so se priklopili na denarno pipo še laboratoriji za odpadne vode. Našli so angleško različico, ki pa se pri nas očitno sploh ne širi, kljub apokaliptičnim napovedim Velikega vodje.

Jansaaaaa (nepreverjen)

Mislim da eni imajo mutacijo corone v mozeku pocasi ze

Busybee (nepreverjen)

to je sigurno šel čarni vrag vcat pa je okužil vse odpadne vode

Blkojn (nepreverjen)

Pa ka si še nete zmislile banda KRIMALNA PODKUPLENA!

fallen (nepreverjen)

jj bo prepovedal veliko potrebo.

. (nepreverjen)

znan je prišo virus z dežja, samo so slabo prečistili kanalizacijo, morejo zdigniti dežarino

smrkci (nepreverjen)

Glavno ka ga nega v žganijci

en (nepreverjen)

poseren se van ges, pa me lejko analizerate drek, ce zadosta smrdi za angleskoga ale ma smrad se po slovenskon...

svasta ka vse ne delajo, vupan ka do vsi kere sodelujejo v toj represije enok stale pred zidon..

gostj (nepreverjen)

Mutacijo angleške različice koronavirusa našli tudi v odpadnih vodah ?
Dokler ga ne najdejo v šmarnici ni problema !!

Starejše novice