Dijaki zaključnih letnikov se v teh dneh ne potijo le zaradi vročine, ampak tudi zaradi mature. Še posebne preglavice ta povzroča dijakom Srednje šole za oblikovanje Maribor. Šola zaradi domnevno prepozne objave terminov ustnih izpitov v postopku.

Opravljanje mature je stresno, za še večji stres pa je s pozno objavo terminov ustnih izpitov poskrbela Srednja šola za oblikovanje Maribor. Dijaki zaključnih letnikov te mariborske šole so namreč točne termine ustnih izpitov poklicne mature izvedeli šele 24 ur pred opravljanjem izpitov.

Obvestilo o terminih ustnih izpitov. (vir: ssom.si)

Državna komisija za poklicno maturo sprožila postopek

Pri dijakih je završalo. Ne le da do zadnjega dne niso vedeli, kdaj bodo opravljali ustni izpit, šola naj bi s pozno objavo tudi zamudila predpisani rok za objavo. Dijaki so se pritožili na šolo, pozneje tudi na Državni izpitni center (RIC).

Da so v sredo, 12. junija, prejeli obvestilo dijakov o prepozni objavi razporeda ustnih izpitov, so za Mariborinfo potrdili na Državnem izpitnem centru.

»Šolo smo pozvali, da nam posreduje pojasnila o dogodku, ki pa ga do sedaj še nismo prejeli,« so na Državnem izpitnem centru povedali za Mariborinfo. »O dogodku smo obvestili Državno komisijo za poklicno maturo, ki bo obravnavala zadevo in sprejela ustrezne odločitve,« so še dodali.

Pravilnik: Objava najkasneje tri dni pred začetkom izpitov

Kot kaže imajo dijaki prav. »Pravilnik o poklicni maturi v 45. členu določa: Šolska maturitetna komisija objavi najkasneje tri dni pred začetkom obdobja ustnih izpitov na oglasni deski ali drugem dostopnem mestu imena članov šolskih izpitnih komisij, poimenski razpored kandidatov, izpitne prostore ter čas opravljanja ustnega izpita pri določenem predmetu,« določilo citirajo na Državnem izpitnem centru.

Šola trdi, da so bili termini znani že prej

Kljub vidnemu datumu obvestila o razporedu ustnih terminov, na mariborski srednji šoli trdijo, da so dijaki datume izvedeli pravočasno. 

»Termini ustnih zagovorov so bili znani že septembra 2018, potekajo med 13. in 22. junija. 29. maja ste bili seznanjeni s podrobnejšim vrstnim redom, prav tako da bodo točni razporedi objavljeni en dan pred izpitom. Ampak, gremo na juriš, udrihajmo po šoli,« so zapisali v odgovoru dijakom.

Dijaki vztrajajo, da pravilnik določa, da morajo biti obveščeni o terminih najmanj tri dni prej. Dokončno besedo o tem, kdo si pravilno razlaga pravilnik, o nepravilnostih in morebitnih sankcijah, pa bo imela Državna komisija za poklicno maturo.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zvodnik milan (nepreverjen)

jaz bi potreboval enega oblikovalca, da bi mojima dvema odsluženima prostitutkama zize malo oblikoval
Sedaj se babi izgovarjata da je kriva gravitacija

Eden pač (nepreverjen)

DF vročina dela svoje jeli ka ti dogaja v blesavi glavi.

In reply to by zvodnik milan (nepreverjen)

poštaš (nepreverjen)

Ne bi rad bil na mestu dijakov. Preveč si dovolijo. Lepa življenjska popotnica.

Matejko (nepreverjen)

Razvajeni malinovci!!

Olosh (nepreverjen)

Čakaj malo no? Razvajeni? Zakoj? Če en den pred zvejš za ustnoga, pa se ti ide za nekši konkreten vpis, logično ka si živčen in poleg toga tudi psihično nestabilen, ka koli obrneš. In to ka se septembra 2018 guči, se do poletja 2019 že pozabi, zato je tu šola, ka poskrbi ka se takše objave zgodijo čimprej, torej v ton primeri 3 dni, kar je izdatno več časa za pripravo kak pa en den. Ampak ja, po tvoje so deca razvajena, ker pač zahtevajo pravico. #facepalm

In reply to by Matejko (nepreverjen)

Hmmmmmm (nepreverjen)

Pri meni je v ton primeri fejst važno, ka je bilo dijakon povedano 29.5. Ker če so 29.5 na oglasno desko ali kakkoli dali že približen razpored (torej, 13.6 in 14.6. slovenščina, recimo 18.6 angleščina itd) se totalno strinjan z Matejkojon. Čista razvajenost in iskanje alibijov oz. načinov, kak najboukše skouz priti. Sicer priznan, na naivno in brezvezno napako šole, ampak kak rečeno. Ker če znan, ka mo mel na enon od teh dveh dneh sloveščino, mo se pač tak včil. In zaj mi nede nišče pravo, ka če 3 dni prlej zven, ka san na vrsti ob 8.00 ali pa ob 14.00 ali pa en den prlej, ka de se kaj spremenilo. Če so pa 12.6. komaj zvedli, šteri den majo ka (ka torej prlej nejso znali kda de se šteri predmet opravlo), te san pa na strani dijakov. Ker je logično, ka boš se najprlej včil tisto, ka maš najprlej. Te je pa druga zgodba. Ampakn san bole mislin, ka je tisto prvo. In če še dodan: Prvič, ges san se za maturo včil malo več kak 1 den pa malo več kak 3 dni. Drugič, pa ide se za poklicno maturo in se večini (tisti, šteri ne delajo dodatnoga predmeta) nejde za vpis na fax. Samo za to, ali napravijo ali nej...

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Mutakl (nepreverjen)

Prpa je začala delati, ka so nej meli pojma, zdaj se pa grabi vsaka priložnost za podaljšanje razpoložljivega časa učenja.
Ka nejso znali ka se komc maja zača matura pa kaj morejo znati snov?

In reply to by Olosh (nepreverjen)

opelmajster1 (nepreverjen)

Poslušali bi septembra pa maja! razvajena deca

Starejše novice