V veljavo je stopil uradni konec epidemije, kljub temu pa nekatere omejitve še vedno ostajajo.

»To ne pomeni, da smo sedaj lahko brezskrbni, ampak nas čaka nekoliko drugačen način življenja. Tako preventivni ukrepi veljajo naprej, gre za vse ukrepe, ki niso bili preklicani z današnjim dnem,« pravi minister za zdravje Tomaž Gantar.

V gostilno in trgovino z masko, a ne bo je treba vedno nositi

Pri tem direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek poudarja, da ukrepi še naprej veljajo za vse dejavnosti, kjer ukrepi niso bili preklicani, na primer za frizerje.

Tako so zaščitne maske še vedno obvezne v zaprtih prostorih, kjer ni možno zagotavljati obvezne razdalje 1,5 metra.

»Obveza velja za trgovine in gostinske lokale. Vendar v kolikor ni velike gneče in je razdalja mogoča, ni obveze po uporabi maske. Pri tem pa je seveda potrebno malce samozaščitniško delovati, da ne ogrožamo sebe in drugih,« poudarja Gantar.

Zaščitne maske so poleg tega obvezne še v javnem potniškem prometu, tudi za posameznike z znaki respiratornega obolenja, zdravstvene delavce glede na njihovo stopnjo izpostavljenosti okužbe, tudi za obiskovalce zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodov.

»Brez maske nikamor več«

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom se je veliko vprašanj nanašalo prav na nošenje zaščitnih mask.

Eno izmed vprašanj se je med drugim glasilo, ali lahko torej posameznik vstopi v nakupovalni center brez zaščitne maske in ali lahko trgovec odslovi takšnega kupca.

»Vsa pravila, ki so bila sprejeta s strani vlade, veljajo še naprej, tudi obnašanje v trgovinah. Dajmo zato do nadaljnjega upoštevati to, kar je bilo sprejeto in kar ni bilo preklicano,« odgovarja Krek.

Nekoliko nejasen odgovor, ki ne pojasnjuje ničesar. So torej maske še vedno obvezne ali ne?

»Tako kot je napisano v naših priporočil, kajti naša priporočila imajo sedaj s tem, ko sta jih potrdila vlada in minister za zdravje, vlogo obveznosti,« odgovarja Krek in pravi, da naj si priporočila za posamezna področja, tudi za obisk trgovine in lokalov, posamezniki pogledajo na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

»Brez maske nikamor več«

Na drugi strani je vladni govorec Jelko Kacin povedal, da je nošenje mask še vedno obvezno ob obisku bolnišnice in doma starejših občanov, pri gospodarski dejavnosti pa je lastnik oziroma upravitelj tisti, ki ne želi, da bi bil njegov prostor žarišče in bo, če bo prevelika gneča ljudi, zahteval, da si nadenejo maske.

»Naša nova realnost je, da mora imeti vsak pri sebi masko. Maska je obvezna oprema v torbici, vrečki, kjerkoli. Brez maske nikamor več,« je dejal Kacin. Pri maskah se torej ne spreminja prav nič.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
šmigavec (nepreverjen)

Pa ka se jin resno mejša? Še posebej tomi lažnivci Kacini! Ne nosin več maske pa gotovo. Ge me not ne pistijo brez maske pač nejden not in iden drugan. Kak dugo do nas še za norca meli? In te eni lidje dejansko to podpirate in zagovarjate.

Absurd (nepreverjen)

Se strinjam točno tak. Nega nikše logike za nošenje maske.

In reply to by šmigavec (nepreverjen)

Klobasekov pepi (nepreverjen)

Dej slovensko napisi drugic da te vsaj ker zastopi :D

In reply to by šmigavec (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Vejpa prekmurska spletna stran je če nejse opazo. Neven, ka tü iščeš.

In reply to by Klobasekov pepi (nepreverjen)

Gost23232 (nepreverjen)

Jeb*n van mater Kacin pa Krek pa vsen po vrsti. Ka lidje, še nete spreglednoli kak nas nategavlejo? Toga nagobčnika si več ne nadenem, že zdaj san od začetka te lažnive epidemije ves čas imel eno in isto masko, pa začuda nejsan zbolel?!

Cotas (nepreverjen)

Te maske ka so na zalogi scejo pac ponucati, ce se mene pijta bi maske lejko bile obvezne ideno po zdravstvenih ustanovah, tuj zaradi drugih betegov. Je pa ovacigih smesno ka stvarjajo, kelnarca more meti masko, vsi oldtimerji ki posedajo ( najbolj ogrozena kategorija) po gostilnah pa ne. Mislin ka je cas da se skup sedejo vsi ti ki odlocajo o ukrepih, pa resno nika pametnoga napravijo.

In reply to by Gost23232 (nepreverjen)

Torca (nepreverjen)

Te maske so ena velika prevara,enkrat so obvezne,drugič priporocljive,potem spet obvezne pri frizerju,v javnem prevozu pa se kje...Zivljenje že lep čas poteka normalno,ljudje se druzijo,hodijo v službe,vi pa se vedno grozite z temi smesnimi ukrepi. Občutek imam,da so te številke glede okuženih ter umrlih zaradi korona virusa precej zrezirane..

zelenica (nepreverjen)

ne vejo kaj delajo. maske. Maske obvezne ali tudi ne odvisno od situacije v trgovini Jaz od danes maske ne nosim več. Če me ne spustijo v trgovino grem drugam.Zadosti je vsega tega izživljanja nekaterih strokovnjakov .

Karl Marx (nepreverjen)

Bouta štera de od mejne zahtevala masko, me enostavno nede več vijdla. Nigdar. Nagobčnik bi trbelo Janši, Kacini, Počivalški, Pivcovoj, Kreki pa Tonini, ka ne bi več lagali narodi. Takšno količino laži kak je ta vlada sproducerala v dveh mejsecaj svojoga obstoja nemre odpelati nti tovorna kompozicija transibirske železnice. Lažejo vsi po vrsti pa lažejo vsakič gda odprejo ustta. Laže nan sakši minister, sakši policajski šef, sakši sekretar, sakši poslanec koalicije. Težki lažovi lažnijvi.

en (nepreverjen)

Vejpa toga Kreka so že večkrat dobili na laži. Najbole se spomnin gda je bila razprava o legalizaciji marihuane pa so ga ljudje iz piratske stranke soočili z njegovimi neresničnimi podatki o škodljivosti marihuane in njemi predstavili prave podatke od mednarodne zdravstvene organizacije, te pa jin je tak lepo ošabno odgovoro ka on najbole zna kak je marihuana škodljiva. Človek je s ten v bistvi povedo ka je on bole pameten kak ljudje iz mednarodne zdravstvene organizacije in ka oni nemajo prav.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Celi svet je v tej krizi....dokler ste zdravi ste HEROJI.........Maske gor pa konec .......

celi svejt (nepreverjen)

Aja? Zakoj pa te na Hrvaškon nigdar nejso bile maske obvezne, niti na Mađarskon, niti na Slovaškon, niti na Češkon, niti v Nemčiji, niti na Danskon...... ka ne naštevan dale.......
Ali gda si bedak si pač bedak, je tak micikaaa?!

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Bogše ka nateknejo nagobčnik Kacini, ka nede več mogo lagati pa zavajati ljudstvo.

en (nepreverjen)

Ge san bil gnes vgojno v Maximuse v Spari edini brez maske pa mi nišče ene rejči nej pravo...

A2A (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Gvišno si bia največji frajer!

In reply to by en (nepreverjen)

Murekkk (nepreverjen)

Nega betežni, maske pa vseeno na gobec,....butale! Ko bo, kje bo, tam popolne ukrepe, pa gotovo! Ne farbajte naroda!

Pesem (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dobili 4000eu kazni, ker je v trgovini bilo prevec ljudi na m2, dve stranki brez mask vsaka po 400eu od inspektorja, kateri je sedel v avtu zunaj pred trgovino in stel in slikal stranke!

Dejte se zamisliti, ce je obveza je se vedno obveza, sem lastnik trgovine vas vrzem raje ven, ali sploh ne postrezem ali pokasiram.
Zaradi vas frajerjev zal nebom placeval kazni!

en (nepreverjen)

Nej te sran ka tak grdo lažeš??? Kacin je lepo povedal "NIHČE VAS NEBO KAZNOVAL ČE NE BOSTE NOSILI MASKE"

In reply to by Pesem (nepreverjen)

Kacin? (nepreverjen)

Kacin to si ti? Kak lejko tak lažeš. Inšpektori so sploj nej meli navodil za sankcionejranje. Pri nas vlada sprejema nekše ukrepe in če jih kršiš sploj nega predvidenih nikših sankcij.

In reply to by Pesem (nepreverjen)

Rizota (nepreverjen)

Tu mi smo dobili kazen v podjetje, od kejc van podatki ka te ne kaznuvlejo???
Vijden ka eni samo NASLOVE stejte. Velke crke torej.

In reply to by Kacin? (nepreverjen)

en (nepreverjen)

Daj ne seri! Dobili ste mogoče kazen kdaj prle, gnes pa sigurno več nej! Tak ka še enkrat... NE SERI!!!!

In reply to by Rizota (nepreverjen)

Jurij (nepreverjen)

Zdaj ko se ukvarjamo z maskami ali jo bomo nosili ali ne,se rajši poucimo za naslednjo sezono virusov,da ne bomo vsepovprek zapirali in umejili gibanja,..da bomo ravnali prav in učinkovito...

brigajsezasebe (nepreverjen)

Ge san gnes vgojno bila v Soboti v trgovini pa smo lekar samo 3je bili brez mask ovi so pa vsi bili notri zamotani kak mumije😂ocitno se bojijo ka bi jih prehitro pobralo ka do še malo janšo podperali.

Mumija (nepreverjen)

Skoda ka taksni kak tij kazni ne dobijo, in zaradi tejbe se te lastnik dobij kazen... Bi ti dal ge mumijo te.

en (nepreverjen)

Pa ka ste rejsan eni totalno blesavi eni ali ka??? Lepo so povedali včeraj ka vas nišče nede kaznoval če nete meli maske in ka se lastniki trgovin sami lahko odločijo če zahtevajo od strank da naj nosijo makse ali ne. Loleki eni zabiti....

In reply to by Mumija (nepreverjen)

Kacin? (nepreverjen)

Vej pa njaj, to so ovi ka janšo volijo. Tej itak ne razmijo nič.

In reply to by en (nepreverjen)

Bonge (nepreverjen)

Blesava vlada, blesavi ukrepi in te blesavi narod tomi naseda. Što od gnes dale še vedno masko nosi je totalen debil.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice