Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se je leta 2016 rodilo 20.300 otrok, kar je 10.600 manj kot 50 let prej.

Po podatkih državnega statističnega urada so bili prebivalci Slovenije v letu 2016 stari povprečno 43 let, 50 let prej pa 33 let. V letu 2016 so bili 50-letniki, torej rojeni leta 1966, druga najštevilnejša generacija. Petdesetletniki leta 1966, torej rojeni leta 1916, pa so bili po številu šele na 66. mestu, poroča publikacija statističnega urada Statopis, ki podaja statistični pregled Slovenije leta 2017.

Od leta 1966 do osamosvojitve Slovenije leta 1991 se je število prebivalcev povečalo za 350.000, pri čemer je 70 odstotkov celotnega prirasta predstavljal naravni prirast.

Manj otrok kot pred 50 leti in več smrti

Po osamosvojitvi se je število prebivalcev povečalo za 107.000, 80 odstotkov celotnega prirasta pa je predstavljal selitveni prirast.

Leta 1966 se je rodilo 30.900 otrok, 50 let kasneje pa 20.300 oziroma 10.600 manj.

Leta 2016 pa je umrlo več ljudi kot 50 let prej. Leta 1966 jih je namreč umrlo 15.200, leta 2016 pa 19.700 oziroma 4500 več.

Porok je bilo leta 1966 14.300, razvez pa 1900. Pet desetletij kasneje je bilo porok precej manj, in sicer 6700. Razvez pa je bilo več, in sicer 2500, še navaja Statopis.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ehhh22 (nepreverjen)

Glede na tau ka san v toj fazi ge bi naj deco mel, je nej glih presenetljivo ka je menje rojstev. Prvo kak prvo se vsi šaulamo, pa tudi če smo najbole pridne kumaj pri 24 lete kunčamo z fakson ka mamo magisterij. Pri tej lejtaj so včasi že meli 2. Ka te o ton ka sploj slujžbo od kejc dobin sploj ne gučin ka na tau sploj neščen premišlavate, te pa še ge bi človek sploj žijvo, če bi pri 24 kda faks kunča si familijo ustvaro. Saj pa nemaš za kruj. Če si odo na malo bolj zahteven faks nejsi mogo prek študenta delati 5 lejt pa si nekaj prišparati. Mel bi z veseljon deco z diklino, al nega slujžbe, nega pejnez, nega placa za živeti. Včasi je en pri kuče odo delat, pa malo šušmaro pa je melo 5 dicej za gesti pa piti pa plac za spate na toplon, zaj če en odi delat sebej nemre vzdrževati nej ka bi familijo.

Kriza.

butalec (nepreverjen)

Ja, nekdaj so bože mane z neba kapale, gnes pa za vse trbej delati.
Malo morgen!

Landini

Ne vem kaj se sploh vsi ukvarjate s tem. Dejstvo je pač, da za mlade v tej državi ni prihodnosti, sploh pa ne v Prekmurju. Velika večina mladih bo odšla, ker tu enostavno ni kariernih možnosti, ni možnosti napredovanj, ni ničesar. Če si vsaj malo odgovoren, otroka v tem kraju pač ne boš imel. Sploh, če si 25-letnik, ki nima še ničesar in je na začetku vsega. Konec koncev se nam dogaja to, kar se dogaja povsod po svetu. Na deželi, pa naj je še tako idilična, ostajajo starejši in obubožani. Ostali se selijo v večja mesta. Tako je v celotnem vzhodnem bloku, tako je na Balkanu, tako je v ZDA, tako je v Aziji. Povsod je ista situacija. Mladim pač ni dovolj, da živijo na čistem zraku, ampak rabimo tudi kaj več. Tudi za ceno manj idiličnega življenja v mestu.

Mama mia (nepreverjen)

Vse tou je na žalost istina.

pijancek

Mladi, potolažite se. To je drugi obraz kapitalizma, ki so si ga desničarji tako zelo želeli ! Par procentov izredno bogatih ljudi, srednjega razreda skoraj ni več, ostalo pa komaj, komaj za golo preživetje ali pa še to ne. Vprašajte svoje starše, kje je zdaj druga Švica, o kateri so jih " pomladniki " tako zelo " napumpali " oni so jim pa slepo verjeli in vsakogar, ki jih je opozarjal na previdnost , imeli za izdajalca in norca !

Bula (nepreverjen)

Pol stoletja nazaj so bile zenske se samo stroji za rojevanje in sluzkinje svojim mozem. Danes se takim zenskam pravi bud**e in zagrenjenke

čarni vrag (nepreverjen)

Mogoče pred 100 leti, pred 50 pa sigurno nej.

In reply to by Bula (nepreverjen)

gost 2 (nepreverjen)

ehhh22 in landini en problem je država druge problem ste oziroma so pa mlade same . Študiji do 25 let(redki večinoma + 2, 3 leta) Delovne navade večini tuje tudi če je priložnost za vikend ali med počitnicami zaslužit kak evro za tem ni volje rajši doma sedet pa se jokat, Vsi bi samo čakali da vam pade služba za 3000€ iz neba in še ta služba mora bit tak na lahko 3 ure dela od 8 saj kar je več ni več človeško, Tako za lepši svet bi moral vsak najprej pri sebi pogledat kaj lahko stori glede tega sam bolje se pritoževat na vse druge da vaša rit nima službe in ne nič. Me pa veseli da vidim kar nekaj mladih obrazov v podjetništvu oziroma v obrtništvu ki so se namesto študija odločili za to pot in so lep vzgled da je študij(diploma) konec koncev samo papir ki pa v svetu privat podjetij nima velike teže ampak je pomembno znanje in zanimanje za delo. Prava razlika glede diplome je edino v javnem sektorju ki je pa spet eno veliko poglavje za sebe(če se ne spremeni v nekaj letih se bo sistem sam od sebe sesedel nebodo mogli delavci naredit tolko plusa kot bodo oni minusa). Landini glede živlenja v mestu je pa tako jaz osebno nikoli, večini je pa bolše tako ni tolko dodatnega dela kot če si sam v svoji hiši.

Landini

@gost2; glede papirja se ne morem strinjati. Odvisno kako gledaš na študij. Če študiraš z namenom postati strokovnjak, ne študiraš za papir. Sam osebno pravkar zaključujem študij pri 26 letih na naravoslovnem področju. Pa ne zato, da bi bil fauliran, ampak zato, ker že dve leti sodelujem s tremi raziskovalnimi inštitucijami. Po koncu študija, bom imel res samo papir. Imel pa bom med drugim tudi gostovanje na dveh tujih raziskovalnih inštitucijah, 3 raziskovalne članke in gostovanje na dveh svetovnih kongresih z raziskovalnim delom. Spomladi grem s podporo evropske raziskovalne fundacije v tujino, kjer bomo razvijali nove merilne tehnike na biotehnološkem področju (področje mikrofluidike). Moje magistrsko delo je obsežno na nivoju Phd razprave. Če že v osnovi nekdo gleda na študij kot sredstvo, ki ti bo na koncu dalo nek papir in bo takoj dobil službo, je že v osnovi zgrešil. Študij ni dovolj, da samo naštudiraš za izpit. Študij NI učenje, ampak je osnova za razvoj kritičnega razmišljanja, ki ga pa skozi kariero izpopolnjuješ in dograjuješ. Dragi moj gost2, s tem da me primerjaš z nekom, ki študira samo za papir, me iskreno povedano, žališ.

In reply to by gost 2 (nepreverjen)

Mk (nepreverjen)

Kdo bi karkoli zameril mladim... stari prdci zafurali državo zaj bi pa naj mladi reševali. Slo si ne zasluži mladih. Prav je da se selijo ter izkazejo pripadnost novi drzavi s rojstvom ter vzgojo njihovega otroka tam.

pijancek

Mladi, izselite se takoj po rojstvu ! Naša država skrbi za vas od rojstva do konca šolanja ( tudi na moje stroške ), potem pa izšolani pobegnete v tujino. Kdaj boste državi povrnili stroške, ki jih je imela z vami ? Nikolo. Sami veliki prdci se ! Pojdite raje na volitve in izvolite pametne ljudi.

In reply to by Mk (nepreverjen)

Hoot (nepreverjen)

Ja ampak zakaj pa (iz)šolani pobegnejo?

In reply to by pijancek

pijancek

Ker so preveč požrešni in bi radi imeli v dveh letih vse ( od hiše, dobrega avtomobila do jahte ) ! Veliko njih se s povešenimi nosovi in brez vsega čez nekaj časa vrne domov ! Zelo redkim uspe izpolniti svoje cilje v tujini. In ne pozabi: kamorkoli boš šel, vedno boš za domačine tujec ! Koliko mladih gre na volitve ? Vidiš, tu bi mladi lahko veliko napravili ! A nimajo interesa, jokati pa znajo !

In reply to by Hoot (nepreverjen)

Hoot (nepreverjen)

Ampak mladi so vso to vedenje od nekoga mogli prevzeti, ali ne? Niso se takšni že rodili.

In reply to by pijancek

pijancek

Imaš prav. To je prišlo s prihodom nove države in s spremembo sistema. Kapitalizem je to vedenje prinesel ! Posnemati na vsak način vse, kar je ameriško, ni važno, če je dobro ali slabo, samo da je ameriško in moderno. Ko že nekaj letne otroke " posilljujejo " po televiziji z neštetimi risankami, nadaljevankami in filmi, kjer je vse idealno in nebeško dobro in lepo - seveda ameriško ! In potem se to nadaljuje v vseh starostnih strukturah na različne načine. Še dvakratnega doktorja smo morali " uvoziti " iz Amerike, da je zdaj Ustavno sodišče takšno, tisto pravo, kakršno mora biti !

In reply to by Hoot (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Manj rojstev je cilj LGBT propagande, ki jo v Sloveniji izvaja predvsem SD.

pijancek

Koliko naslednikov imaš ? ( uradno ).

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Dva. Dekle in fanta.

pijancek

Dobro. Upam, da jih boš dobro vzgojil. Sam imam štiri.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

veselagospa (nepreverjen)

Vsi pa pozabljate na osnovni vzrok, zakaj je nekoč bilo več otrok: kontracepcija je bila omejena na dve, tri stvari, tabletke so se v zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja šele dobro uvajale. Dandanes ginekologov zadosti, mladina informirana o kontracepciji, tudi dokaj odgovorna.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice