V oddaji Iz našega studia na TV IDEA je gostoval evropski poslanec Lojze Peterle.

Slednji je že petnajst let evropski poslanec, uvodoma pa je beseda tekla o tem, ali je bila prihodnost Evrope bolj negotova kot je danes.

"Ko smo leta 2004 vstopali v Evropsko unijo, so bili časi romantični. Takrat je evropska zveza gospodarsko napredovala, širila se je, priključili smo se boljšemu delu sveta in končali z razdeljeno Evropo. Danes je situacija drugačna. Veliko se govori o populizmu in nacionalizmih. Zanimivo, da se ti niso začeli v novih državah članicah, ampak v starih, bogatih državah članicah, recimo v Franciji, pa potem Brexit. Jasno je, da vsi izzivi s katerimi se sooča Evropska unija, od terorizma do klimatskih sprememb, vprašanja zdravja, vse to zahteva več sodelovanja. Če Evropska unija ne more združiti sile v pravo smer, potem ne bo odigrala kakšne pomembne vloge na svetovnem odru," pravi Peterle.

Beseda je seveda nanesla na Brexit, Peterle pa pravi, da so bili Britanci zavedeni in zdaj plačujejo visoko ceno.

"Jaz vem, kako je do tega prišlo, kako je gospod Cameron z napačno politično predpostavko vstopil v to igro. Danes je zelo znana beseda 'fake news', po domače bi rekli laž. Ljudi v Veliki Britaniji so zavedli. Tisti, ki so zastopali idejo o izstopu, so razlagali ljudem, kako bo vse le še boljše. Danes pa ljudje kupujejo olje, sladkor in moko na zalogo, kot da bi se pripravljali na vojno. Tudi podjetja zapuščajo Veliko Britanijo".

Evropska unija s finančnimi sredstvi pomaga na vseh ravneh in področjih. Kako pa učinkovito pridobivati sredstva na lokalni ravni?

"Res je veliko, preveč birokracije. Bruselj zahteva veliko nadzora, natančne prošnje in tako naprej. Tukaj ne gre samo za Bruselj, države znajo ponekod zelo stopiti na stran tistih, ki želijo evropska sredstva in pomagajo. So agencije in so službe, ki pomagajo ljudem, da stvari dobro napišejo. Pred leti sem bil na eni veselici v Lendavi. Ta veselica je bila na visoki ravni. Zato sem vprašal, nekaj v stilu, kje so dobili ta denar, da imajo vse tako lepo. Njihov odgovor se je glasil, da so dobili denar iz Bruslja. Seveda sem dejal, da ga zagotovo niso dobili zaradi tega, ker bi prijavili veselico. Njihov odgovor je bil, da so prijavili varstvo kulturne dediščine, kar pa veselica nedvomno je. Moraš znati stvar pravilno zapakirati in da so zadeve razumljive".

Sam kot eno izmed ključnih nalog izpostavlja boj proti raku.

"Meni je najbolj pomembno to, da sem uspel prepričati lastno politično skupino, ki zgleda da bo dobila največ podpore tudi na teh evropskih volitvah. Jaz sem prepričal s svojimi stališči našo skupino, da bi postavila boj proti raku za prioriteto v naslednjem mandatu. Spet primer, da se da nekaj doseči. Moraš imeti idejo in jasen cilj, nekaterih stvari ne moreš doseč v enem mandatu. Da je to prišlo tako visoko sem potreboval tri mandate. To, da lahko vsak tretji v Evropi, v ZDA pa vsak drugi računa na raka, pomeni, da to ni zadeva nekaterih posameznikov, ampak da je nekaj narobe z našo družbo. Moramo nekaj storiti, saj ne moremo imeti Evrope z več raka in manj zdravja.

Potrebno pa se je tudi ukvarjati z vprašanji, ki so povezana s tem, da imamo več starejših ljudi. 

"Jaz bi rekel, da odkar sem v Bruslju, še posebej živim s trojčkom - zdravje, okolje in čebele. Čebele so najboljši indikator, kaj je narobe v okolju. Čebela lahko umre od ene molekule strupa, je zelo občutljiva. Einstein je rekel, da če bi čebele šle, potem gre človek štiri leta za njimi. Najprej sem mislil, da je pretiraval, ampak danes, ko gledam kaj se dogaja, mislim, da je imel prav. Zato sem vesel, da smo uspeli s svetovnim dnevom čebel. Moramo poskrbeti, da bodo čebele v Evropi zaščitene. Prioritete v naslednjem mandatu bodo znotraj omenjenega trojčka".

Več pa v priloženem videoposnetku.

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice