Ljubitelji piva v petek praznujejo svetovni dan piva. S proizvodnjo piva le-tega se ukvarja vedno več podjetij v Sloveniji.

Ljubitelji piva, pivovarji, hmeljarji in lastniki pivnic so dobili »svoj« dan, mednarodni dan piva, leta 2007, praznujejo pa ga vsak prvi petek v avgustu. Letos bo to 6. avgusta.

Kot poroča Statistični urad Republike Slovenije, ljubiteljev piva nimajo preštetih, vejo pa, da prebivalec Slovenije porabi doma povprečno 26 litrov piva na leto.

Kot pojasnjujejo statistiki, je Slovenija lani več piva izvozila kot uvozila. Izvozila ga je za 44,7 milijona evrov, kar je bilo največ v zadnjih 10 letih, uvozila pa za 26,2 milijona evrov.

Vrednostno ga je izvozila za 19 odstotkov več kot v letu 2019, uvozila pa za tri odstotke manj. Največ ga je izvozila na Hrvaško (27 odstotkov), sledili sta Italija (21 odstotkov) ter Bosna in Hercegovina (21 odstotkov).

Največ piva uvozimo iz Avstrije

Uvoz je bil medtem najmočnejši iz Avstrije (40 odstotkov), s Hrvaške (21 odstotkov) in Češke (devet odstotkov).

Trgovanje s pivom je najživahnejše v poletnih mesecih, v juniju, juliju in avgustu. V letu 2020 je Slovenija v teh mesecih izvozila 44 odstotkov celotnega letnega izvoza piva (od tega največ v juliju), uvozila pa 33 odstotkov celotnega letnega uvoza te pijače.

Cene se v zadnjih letih niso bistveno spreminjale

Cene piva se v zadnjih desetih letih v Sloveniji niso bistveno spreminjale, niti v gostinskih lokalih niti v trgovinah. Lani so ljubitelji v gostinskem lokalu za pol litra svetlega piva odšteli povprečno 2,93 evra. V trgovinah je bila povprečna cena za pol litra piva, izdelanega v Sloveniji, 0,88 evra.

Slovenija med največjimi pridelovalkami hmelja

Sicer pa je Slovenija ena večjih pridelovalk hmelja v EU - večji sta le Nemčija in Češka. Lani smo ga pri nas pridelali 2723 ton, kar je šest odstotkov več kot v letu 2019, čeprav je rasel na za osem odstotkov manjši površini kot v predhodnem letu. Pridelan je bil namreč na 1489 hektarih.

Tudi pri proizvodnji hmelja je Slovenija predvsem izvozno usmerjena, saj večino hmelja, ki ga pridela, izvozi. Lani ga je največ izvozila v Nemčijo, in sicer 37 odstotkov vsega pridelka.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice