Na spletu se tudi v imenu ljubezni dogajajo prevare, ki žrtve čustveno prizadenejo in finančno oškodujejo. Vse se običajno začne na Facebooku, tudi druga družbena omrežja niso izjema. Kako?

Dobro organizirana skupina kriminalcev na Facebooku ustvari profil šarmantnega privlačnega moškega, ki ga običajno predstavijo kot zdravnika na misiji, delavca na naftni ploščadi ali vojaka na trenutno aktualnem bojišču, s tragično življenjsko zgodbo. 

Skoraj pregovorno je ločen, ovdovel, osamljen ali ima majhnega otroka. Za svoje žrtve iščejo osamljene gospe srednjih let, ki jim pošljejo prošnjo za prijateljstvo na družbenih omrežjih. Ko žrtev prošnjo za prijateljstvo potrdi, novi »prijatelj« začne s komunikacijo.

Pod pretvezo želje po iskrenem prijateljstvu in vzpostavitvi čim bolj intimnega odnosa z »izbranko«, ji razkrijejo svojo tragično življenjsko zgodbo, z njo delijo tudi fotografije. Vse zato, da jih bo žrtev razumela, se nanje navezala, zaljubila. Po nekaj mesecih, ko je vez postane že relativno močna, pa se šarmantni gospod na svojo damo obrne s prošnjo za nakazilo denarja.

V Novi KBM so danes razkrili, da je 14 njihovih komitentk v Turčijo nakazalo 200.000 evrov, med tem je bil tudi posamezen znesek v višini nad 60.000 evrov. Večinoma je šlo za ženske srednjih let, osamljene, ločene ali samske, z že odraslimi otroci. Nekatere so najemale celo kredite.

Zakaj Turčija? Turčija naj bi imela ohlapnejšo zakonodajo oziroma povezanost s sistemom bank v Evropski uniji. 

Nova KBM je v ta namen pripravila tudi spletno podstran, kjer uporabniki najdejo navodila, kako prepoznati posamezne prevare.

Izgovori so lahko različni - čustvena vez vedno močnejša

Goljufi enkrat potrebujejo denar za zdravljenje otroka, za potovanje domov ali da bi prišli na k njej na obisk. Lahko pa je zgodba obrnjena tudi drugače. Imajo veliko denarja, ki bi ga zaradi varnostnih razlogov ali groženj s bombardiranjem vojaškega oporišča želeli prenesti na varno, a najprej potrebujejo nekaj denarja od žrtve (gospe), da uredijo vso birokracijo ali kaj podobnega.

Če žrtve ugodijo in denar pošljejo, se to seveda ne konča. Šarmatni gospod potrebuje vedno več in več denarja, hkrati pa z žrtvijo ves čas vzpostavlja še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se jim ženske zelo težko uprejo. Tako nakazujejo denar, dokler lahko, dokler ne porabijo vseh prihrankov, ki jih imajo. Ko denarja zmanjka, pa se tudi šarmantni prijazni moški vdre v zemljo. »Ostane ranjeno srce gospe, ki je zaupala, verjela, pomagala, za povrh vsega pa ostala še brez prihrankov in dejstvo, denar je izgubljen za vedno. Čustvena stiska postane velika, včasih tudi neznosna,« opozarjajo Varni na internetu.

Tudi moški niso imuni na ljubezenske prevare na spletu

Pa ne samo ženske, tudi moški niso imuni na ljubezenske prevare na spletu. Včasih se zgodi, da prek različnih portalov za spoznavanje, spoznajo simpatično dekle, ki se največkrat predstavi, da prihaja iz Rusije. Po več mesečnem dopisovanju in izpovedovanju neskončne ljubezni, želi to rusko dekle končno spoznati svojega princa na belem konju. A ker je sama brez denarja, zaprosi svojo ljubezen da plača različne stroške: enkrat vizo, drugič letalsko karto, tretjič zdravstveno zavarovanje,…, stroškov ni ne konca, ne kraja, vse dokler princ ne preneha s plačevanjem, večna ljubezen pa v trenutku ugasne.

Druga možnost, ki se za razliko od mladih Rusinj, veliko bolj pogosto dogaja, pa je izsiljevanje z intimnimi posnetki: »Izsiljevalci ustvarijo lažni profil mlade lepe privlačne seksapilne mladenke, ki prek družbenih omrežij, najpogosteje sta v rabi Facebook ali Badoo, stopi v stik z žrtvijo in z njo začne zapeljiv pogovor. S koketiranjem in zapeljevanjem hitro vzpostavi oseben odnos in skuša žrtev prepričati k deljenju intimnih fotografij oziroma posnetkov. Ko žrtev enkrat to stori, se takoj za tem začne izsiljevanje. Žrtvi pokažejo posnetek in zagrozijo, da bodo posnetek objavili, če žrtev ne plača odškodnine. In če žrtev enkrat plača, se bo izsiljevanje nadaljevalo in stopnjevalo, pritiski bodo vedno močnejši, zneski pa vedno višji.«

Kaj lahko naredimo, če se ujamemo v ljubezenske spletne prevare? Na žalost ne prav veliko. Bistveno je, da o tem govorimo in na ta način ozavestimo kar največ ljudi, da bodo znali te prevare prepoznati.

O ugotovljenih prevarah, domnevnem pranju denarja, ukrepih in nasvetih so spregovorili Laura Jekler, vodja oddelka za preprečevanje prevar v Novi KBM, Tanja Remškar, direktorica službe za preprečevanje pranja denarja v Novi KBM, in Tadej Hren, SI-CERT.

S spleta

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost11 (nepreverjen)

Haha ove mislijo ka jih na drugi strani Burek čaka, saj je burek, samo nej tisti z televizije.

Vipko
Truplo
? (nepreverjen)

Truplo!
Jaz pa vidim še eno poanto v tvoji zgodbi. Kaj bo tebi vseznalcu svetoval sin!!! Šele ko ti je veleum iz kolesarskih vrst svetoval, da ne naredi tega si se ustavil... Predvidevam, da je tvoj sin star 14 let ali kakšno več, če je drugače te je lahko sram, da ne zaupaš svojim ampak samo drugim.
Konec koncev pa me niti ne čudiš, saj z svojimi spisi na tem portalu stalno deliš neke nauke.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

-

In reply to by ? (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Truplo, ti si res težek kreten! Zdaj me res več ne čudi, da ti je Tujec napisal tiste stvari, ker normalen človek mora res bežati od tebe! Na žalost si tudi samo polpismen!!! In sin bi tebi moral že zdavnaj več kot dve primazati okoli ušes. Jaz za tvojega sina nisem napisal žal besede, bila pa je prispodoba na tvoje obnašanje napram njemu saj ga tretiraš kot bi bil kakšen najstnik. Ti ne zaupaš lastnemu sinu pri 40 letih? Sram te je lahko!!!
Jaz te z govedom ne bom žalil, ker bi to bilo poniževalno za žival, če bi jo primerjal s tabo.

In reply to by Truplo

Krot (nepreverjen)

Brez problema prodaš prek paypal-a, ampak ti mora nakazati pod friends, takrat ni provizije od zneska in te paypal ne ščiti....

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

-

In reply to by Krot (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Truplo!
Očitno se ti stanje z leti izredno slabša, ampak kaj lahko čakaš od človeka, ki je bil leta na sociali in od katerega pobegnejo domači? Začni delati na sebi, ker si resnično na meji.

In reply to by Truplo

PayPalček (nepreverjen)

Truplo, kot že mnogokrat do sedaj, pišeš bedarije! Ali nikoli nisi uporabljal PayPala ali pa si velik naivnež in se daš nategniti vsakemu, ki ima pet minut časa. Pa naj bo to tvoj sin ali pa kolesarski visokošolani prijatelj. Skratka: LAŽEŠ! Nič od tega, kar si navedel ne drži in je samo plod tvojega bolestno lažljivega uma in potrebe, da vsem soliš pamet in se na vse spoznaš.
Vsi, ki imajo vsaj malo izkušenj s PayPalom, mi bodo to potrdili. Trenutno ni varnejšega načina plačevanja. Pika. Konec debate.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

-

In reply to by PayPalček (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Truplo!
Je bil včeraj pri tebi prisoten alkohol ali bog ne daj droge?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

-

In reply to by ? (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Truplo v pravem pomenu besede!
(Ni je teme, katero verjetno eni in isti namerno zapackate)... Pa saj ravno v tem je problem, da se ne prepoznaš med temi vsiljivci. Vsepovsod smetiš, vse teme obvladaš, ti in oni drugi in od teh vajinih razgovorov-dopisovanj sem povzel tvoje dolgotrajno brezdelje. Če nujno rabiš teh 450€ povej, bomo zbrali, samo ne gnjavi stalno.
In ja, drugače sploh nisem tak, ko pa opazim gnjavatora kot si ti, se mi pa prižge alarm.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Dobro sem predvideval... ti očitno res hočeš imeti zadnjo besedo! Na črtice!

In reply to by ? (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Kar se tiče varnosti plačila imaš prav, prav pa ima tudi Truplo, da plačnik lahko zahteva vračilo denarja. proti temu se lahko zaščitiš tako, da pošlješ preko kakega globalnega logista (UPS, FedEx, DHL ipd), da je dostava evidentirana, lahko tudi pred pakiranjem pokažeš vsebino paketa.

In reply to by PayPalček (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Drage gospe, nudim vam dober nasvet. Boljše Franček iz sosednje ulice, kot pa neki gelibter od kdovekod, ki največkrat niti ne obstaja.

Landini

Lansko leto sem imel zanimiv primer na FB. Za friendship me je prosilo neko dekle iz ZDA. Pa jo vprašam ali sva se kje spoznal in ona, da ne in da se ji zdim zanimiv itd. Seveda jaz nisem ničesar potrjeval, spomin pa tudi imam kar dober (tako bi si zagotovo zapomnil). Čez dva tedna me kontaktira isto dekle (ista fotka) z drugim imenom. WTF? Potem sem pa združil oba pogovora (obe osebi v en chat) in vprašal kateri naj verjamem. Od takrat se oglasila ni več nobena. Tudi profilov ni več.

svetec (nepreverjen)

Pozdravljeni,

najdite srečo in dobre stvari doma. Veliko je dobrih mož,ki so za ženo pripravljeni narediti VSE, le one niso pripravljene to videti in same sebi priznati. Ženski sami sebi priznati, da ni popolna- to je ženskam umetnost!

Lucifer (nepreverjen)

..pa naš zakoj..zatou ka ščejo bite moške. Oziroma boukše pa bole sposobne kak moške. Ščejo gučate, se oblačite. pa delate kak moške. Namesto ka be bilej tou ka v bistve so. Ženske. Te pa dejte na konce socialnodružbeno sfrustejrano, hormonsko zjebano, sledijo operacije, menjava spola, lidgej tej svejt ide pomale doj po šankrejtne školjke.

In reply to by svetec (nepreverjen)

Vseeno23 (nepreverjen)

Ja ženske bilej ženske...gda do pa moške gratale moške ? Čeduže več dedov je nekseh "poženščeneh" pa so copateke ženskan pa si pistijo ka z njimi manipulerajo pa delajo kak ščejo..pa što njin je krijv za tau? Moderen svet mogoče?..vcaseh se me zdij ka majo takše več estrogena kak pa ženske:D

In reply to by Lucifer (nepreverjen)

Df. (nepreverjen)

Prava ljubezen nima nobene povezave z denarjem, tako so si gospe same krive

Viliresnik (nepreverjen)

Vedno bom isto govoril in pisal če želiš velikega ptiča med nogami in stokanje ned sExsom ...in imet pravi fetiš vam priporočam ne daleč stran 3km iz Ms .Sex naselje PUŠČA .Vedite da vas ne bo toliko stalo pa še dobite ob petem obisku enega Sexsa za zastonj (Preverjeno 100%Slovensko in Romsko.Dule Duško

Viliresnik (nepreverjen)

Vedno bom isto govoril in pisal če želiš velikega ptiča med nogami in stokanje ned sExsom ...in imet pravi fetiš vam priporočam ne daleč stran 3km iz Ms .Sex naselje PUŠČA .Vedite da vas ne bo toliko stalo pa še dobite ob petem obisku enega Sexsa za zastonj (Preverjeno 100%Slovensko in Romsko.Dule Duško

vodka (nepreverjen)

Pa ka zdaj krivite enoga prevaranta vej je pa on nika nej kriv. Kak je ženska lejko tak norčasta ka nekšomi virtualnomi liki pošle na tisoče evrov .

...:::::::::::… (nepreverjen)

Potem bi naj šli še v nlb preverjat pralni stroj.

_007 (nepreverjen)

Sem šarmanten, šlank, visok, ala "Burak" varianta moškega, z magisterijem v žepu, 2 diplomama, redno službo, hišo na morju, 2 hiši tu, sem samski... V Prekmurju nima nobena ženska interesa zame, ko navežem z njo stik,. V Avstriji me vabijo mlade, lepe avstrijke, predvsem gre za 7. stopnjo (zdravnice), na zmenke na Dunaj, zato osebno tudi sam iščem po novem tam... Potem pa bereš, da slovenske babe iščejo zmenke v Turčiji, kot da bi mi moški bili nesposobni za njih ali nekaj... Prej je nekaj narobe z našim narodom, nekaj čudnega je v glavah tukajšnjih ljudi. Edino kar je cenjenega je pokvarjenost, zahrbtnost. Tudi alkoholiki so sprejemljivi in normalni tu. Svet okoli Slovenije je veliko bolj sproščen, odprt... Predvsem Prekmurje gnilo preko in počez.

vodka (nepreverjen)

Verjetno si hotel napisati ˇBurek,,

In reply to by _007 (nepreverjen)

Žukov (nepreverjen)

Bila je tudi ena ki jo poznamo "Alenka Bratušek (bedasto ženšče)" ki je pobrala in nikoli vrnila peneze vlagateljem NKBM, o njih pa nič?

neveneven (nepreverjen)

tudi jaz poznam eno iz M.Toplic, ka enemu nakazuje denar ne vem kako pogosto ali že je dobil tisoče in tisoče € od nje.......seveda on je pameten, baba (ta ženska) je pa tak eno veliko budalo, ker nekomu pošilja €, ki ga še nikoli ni vidla......

Zavedni (nepreverjen)

Če za takšne kokoši ..ni v sloveniji sposobnega moškega..nevem če so vredne slovenske zemlje!?

ZAKO JIM JE TREBA.. ŠAULA PEJNEZE KOŠTA.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice