Slika je simbolična.
Slepi in slabovidni podpisujejo peticijo, v kateri se sklicujejo zakon o dolgotrajni oskrbi, želijo pa tudi, da se odpravi diskriminacija po zakonu o osebni asistenci.

Slepi in slabovidni invalidi se preko devetih medobčinskih društev na območju Republike Slovenije povezujejo v Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, najstarejšo reprezentativno invalidsko organizacijo.

Zveza pa je te dni podala pobudo za podpis peticije, saj naj bi bile kršene pravice slepih in slabovidnih v Sloveniji.

Sklicujejo se na zakon o dolgotrajni oskrbi, želijo pa tudi, da se odpravi diskriminacija po zakonu o osebni asistenci.

Tako opozarjajo na:

  1. Predvideno ukinjanje uveljavljene pravice do dodatka za pomoč in postrežbo v skladu z Zakonom o invalidskem in pokojninskem zavarovanju, kot to predlaga predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi v postopku sprejemanja v Državnem zboru Republike Slovenije. 
  2. Nepravično višino plačila slepih za eno uro komunikacijskega dodatka, ki ga terja veljavni Zakon o osebni asistenci. 

Obrazložitev

Slepota in slabovidnost sta prepoznani kot ena najhujših oblik invalidnosti, saj preko vida v sodobnem okulocentrističnem svetu sprejemamo več kot 85 odstotkov dražljajev in informacij iz okolja. Slepi in slabovidni imajo dvojno težavo – gibanje v okolju in dojemanje vizualnih sporočil. Zato ves čas potrebujejo pomoč tretje osebe in prilagoditve, da bi bilo življenje vsaj deloma primerljivo z ostalimi ljudmi. Dodatek za pomoč in postrežbo deloma omogoča zmanjšanje njihovih težav.

»Nepravično in diskriminatorno pa je, da moramo slepi za eno uro pomoči na dan v primeru komunikacijskega dodatka prispevati ravno tako polovico svojega dodatka za pomoč in postrežbo - 5 evrov na uro pomoči, kot tisti invalidi, ki imajo pravico do storitev osebne asistence 24 ur na dan - 0,26 evra na uro pomoči,« so zapisali v peticiji. Poudariti želijo, da ena ura pomoči dnevno v primeru komunikacijskega dodatka še zdaleč ne pokrije potrebo slepih po pomoči druge osebe, zaradi česar menijo, da je več kot upravičeno, da so slepi in slabovidni prejemniki dodatka za pomoč in postrežbo.

Jasne zahteve

Na matična odbora Državnega zbora Republike Slovenije, ki bosta obravnavala predloga Zakona o dolgotrajni oskrbi ter predloga sprememb in dopolnitev Zakona o osebni asistenci, naslavljajo jasni zahtevi, da se:  

  1. Iz predloga zakona o dolgotrajni oskrbi črta ukinjanje dodatka za pomoč in postrežbo po drugi zakonodaji.
  2. V Zakonu o osebni asistenci uvede pravična višina prispevka uporabnika glede na število koriščenih ur storitev osebne asistence – tudi komunikacijskega dodatka, s pričetkom postopka za spremembo 26. člena veljavnega Zakona o osebni asistenci ter združitev s postopkom sprejemanja gradiva.

Več o življenju in delu slepih in slabovidnih:

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Bravo parlamentarci, hvala vam.

Starejše novice