Koruza je bila zasajena na večji površini kot lani, a pridelka bo vseeno za četrtino manj. Vse več je pridelave soje.

Slovenski prideovalci koruze bodo v letošnji sezoni pridelali približno 255 tisoč ton koruze. Čeprav so letos to poljščino zasadili na večji površini kot lani, bo pridelka za četrtino manj. Letina bo tako ena najslabših.

Daleč pod desetletnim povprečjem

Povprečni pričakovani pridelek koruze za zrnje je 6,6 tone na hektar, kar je 17 odstokov manj od 10-letnega povprečnega hektarskega pridelka. A kljub temu za približno 22 odstotkov več kot je znašal leta 2013, ko je ta zaradi suše bil rekordno nizek. Ravno tako slabo kaže pridelku silažne koruze. Ta naj bi bil 38,5 tone na hektar in bo tudi za četrtino manjši od lanskega rekordnega pridelka.

Manj tudi krompirja in buč

Slabo letino imajo tudi pridelovalci krompirja in buč. Pridelek krompirja naj bi letos znašal okrog 79 tisoč ton, kar je 7,5 odstotka manj od lani in kar 17 odstotkov manj kot v povprečju zadnjih desetih let. Slabo letino so imeli tudi pridelovalci buč. Povprečni hektarski pridelek buč za olje naj bi znašal pol tone, kar je kar 37,5 odstotka manj kot lani in približno 20 odstotkov manj od desetletnega povprečja. Obenem se je zmanjšala tudi površina posejana z oljnimi bučami.
 

Sončnice slabše a na večji površini

Slabše so uspevale tudi sončnice, ki so obrodile manj kot lani. Kljub temu, da se je površina, na kateri so pridelovali sončnice, povečala za približno 25 odstotkov, je pridelek večji le za 20 odstotkov.

Na njivah vse več soje

Med poljščinami, katerim pridelovalci namenjajo več obdelovalnih površin, je tudi soja. Letos so sojo pridelovali na 18 odstotkov večji površini kot lani in za kar 70 odstotkov večji kot pred tremi leti. Kljub temu bo zaradi slabe letine pridelka za približno osem odstotkov manj kot lani.

S spleta

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2

Še malo in pride zopet sladkorna pesa ?

Tujec 2

Minusari, sladkorna pesa je ena najbolj dobičkonosnih poljščin. Se ne bi splačalo ? Sem nekje bral ( resnična novica je ), da ste kmetje dobili odškodnino 7000 evrov za hektar, ko so zaprli tovarno sladkorja Ormož. 50 ha x 7000 evrov = 350.000 evrov. Lepi denarci, ni kaj ! Tak na pamet. Če takrat potegneš minimalno plačo, je moral delavec za ta denar delati več kot 45 let ! To je pa bila gola odškodnina ! Pa ne skakat zdaj in me žalit, ker so to resnična dejstva ! Gost 5, da ne boš zopet kakšne napade dobo !

? (nepreverjen)

Kreten zopet se sliniš nekaj na pamet! Koliko posestev je imelo 50 hektarjev sladkorne pese? Ti Yugo pa zopet pišeš kmetom. Drži se tvojih jugoslovanskih poslov to ti edino leži. Malo levo malo desno mutibarič...

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Poznam kmeta, ki je imel 50 ha zemlje posajene s peso. Ni to nič na pamet, vse to je dokazljivo. Za 10 ha posajene s sladkorno peso je kmet dobil 70.000 evrov ODŠKODNINE. Takih kmetov je bilo veliko. Takrat je bila minimalna plača približno 450 evrov. Torej je delavec moral za to delati približno 13 let (samo primerjava ). In še nekaj: v JUGI JE TA TOVARNA SLADKORJA ORMOŽ NA VELIKO DELALA Z VELIKO ZAPOSLEMI ( tudi SŽ in kamioni so veliko prevažali ). Tovarno sladkorja je zaprla Janševa vlada. Te boli resnica? Močno peče ?

In reply to by ? (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Tovarno ni zaprla Janševa vlada, ampak smo jo prodali Nizozemcem, ti pa so jo zaprli, ker bi drugače morali oni eno svojo. Pač kvote!

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Zakaj smo jo prodali Nizozemcem, če je tovarna dobro poslovala ? Kot Tobačno tovarno Ljubljana za nižjo ceno, kot je bila vrednost tobaka v skladišču. Tujci odpeljali stroje ( eni najboljših v Evropi ), tovarno zaprli, delavce pa na cesto. Katera vlada je že to napravila ? Za pomoč : ni bila leva ! Zakaj niso porušili silosev, če so to dobili plačano ? Oni so raje dali silose v najem, in dodatno zraven služili. Slovenija pa je zaradi tega morala plačati skoraj 10 milijonov kazni. Še EU so hoteli prevarati, ne da nas ne bi !

In reply to by Truplo

Tujec 2

Tovarno sladkorja Ormož ste Nizozemcev prodali zopet desničarji ! Znate desničarji še kaj drugega kot prodajati tisto, kar smo mi v Jugi napravili in zgradili ? Kmetijski minister takrat, ko se je prodajala ta tovarna, je bil CIRIL SMRKOLJ iz SLOVENSKE LJUDSKE STRANKE. Tudi sam je bil kmet, kar je še bolj žalostno. Za informacijo, da boš kaj vedel.

In reply to by Truplo

Gost 5 (nepreverjen)

Tujec 2: kaj primitivček, ne moreš z svoje kože. Moraš v vsaki temi kjer je omenjen kmet srati. Pojma nimaš kako kmetijstvo funkcionira, pa se mešaš v to kaj naj kmet dela.
Pojma nimaš kaj jaz delam, pa vseeno bluziš kot da bi me poznal. Jaz s takimi budalami kot si ti nimam posla.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Sem ti lepo napisal, da smiri hormone. Nič ne serem, samo dejstva pišem ! Te dejstva bolijo ??????? Ne bodi prepričan, da ne vem kaj ti delaš. Lahko te dobro poznam ! Si kdaj pomislil na to ? Kako bi drugače vedel, da imaš kmetijo in hodiš delat ? Da imaš doma bikce ? Malo se skuliraj !

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Ti butalček, nič ne veš. Sem se skuliraj, pri teh letih bi se že lahko.

In reply to by Tujec 2

legenda1 (nepreverjen)

dobro jutro tujec 2 sladkorna pesa je že na njivah,zakoj se pa tij nej bil kmet če se tak pameten-zato ka se en velke manjak kerome delo smrdi hahaha zdaj se pa grize ka san te istino napiso

Tujec 2

Vem, nekaj malega za tovarno Vira iz Virovitice - Hrvaška. Zakaj ti nisi bil natakar ? Če bi meni delo smrdelo, ne bi delal 42 let. Brez veze o tem debatirati.

In reply to by legenda1 (nepreverjen)

22222222222222 (nepreverjen)

Stric vi poznate sladkorno peso. Je to je tista rastlina katera zraste v koruzi in daje prijetne občutke ko jo pokadiš.

In reply to by Tujec 2

Gost 5 (nepreverjen)

Ne, ne, Tujec 2 je v mladih letih kadil sladkorno peso, zdaj se pa vidijo posledice.

In reply to by 22222222222222 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tovarno sladkorja je zaprla Janševa vlada. Te boli resnica? Močno peče ?

Ti si obseden s tem Janšo. Tovarna je bila v lasti tujcev, Prodali pa so jim jo slovenski kmetje.

Gost 5 (nepreverjen)

Točno tako, sladkorna je odšla in se več ne bo vrnila. O neki resni proizvodnji sladkorne pese oz. o obuditvi proizvodnje na raven pred zaprtjem pa sanjajo samo ta naivni, eni vemo, da je ta vlak že zdavnaj odpeljal. Sicer je bila sladkorna pesa dobičkonosna rastlina, samo je pa tudi dosti odnesla iz zemlje in zahtevala vlaganja na dolg rok. Sami je nikoli nismo pridelovali ker ni bilo zadosti površin.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Tujec 2

V Jugi je to klapalo, v EU pa ne ? Ni to malo čudno ali kako ?

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Tujec 2

Zato tebe te odškodnine tako bolijo, da dobiš peno na usta. Drugi so dobili na deset tisoče in sto tisoče evrov, ti pa nič - zero. Nisi se poročil na pravo kmetijo !

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Ti si resno bolan, kje pa sem napisal, da me odškodnine bolijo? Dokaži tole. Preden nekaj napišeš se prepričaj. Tole jugo si pa nekam vtakni, se že ponavljaš kot stara plošča.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Razloži zakaj je v Jugi klapalo, zdaj ne more ! Glavno, da ste vi to prodali, kar smo v Jugi napravili. V Jugi zgradili, v Sloveniji prodali.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

delan se pameten (nepreverjen)

Zato ka je Juga bila sama sebi zadosten trg in je ena takša tovarna oskrbovala oziroma zadostovala za skoraj polovično oskrbo takratne Juge. Konkurence je nej bilo, uvažalo se tudi neje dosti, še celo nej tisto kar se je dalo doma pridelati. S osamosvojitvijo smo tej trg izgubili in tovarna s takšimi kapacitetami več na konkurenčnon trgi kak je EU neje mogla preživeti. Pa tou je nej samo s cukertovarna ampak je bilo s vsemi tovarnami kere so bile za Jugo trg OK , za Slovenskoga predimenzionejrane, za Evropskoga pa premalo konkurenčne in kvalitetne. Gda de tebi modrijaši tou gratalo jasno te se boš lejko dale pameten delo, do tečas pa drži gofle ka je fejst žalostno ka en takšen starejši človek od keroga bi pričakoval vsaj malo strenejranih možganov, piše takše blesarije kak jih tij.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Po tvojem pisanju bi človek lahko sklepal, da smo se odcepili od Juge zato, da smo lahko tovarne zaprli ali prodali, delavce pa na cesto poslali ???!!!! Kdo je potem imel korist od te razdružitve od Juge ? Daj, preberi svoj komentar še enkrat počasi in pazljivo, da boš videl, kaj si v resnici napisal.

In reply to by delan se pameten (nepreverjen)

delan se pameten (nepreverjen)

Nej lolek eden, tovarne so propadnole zato ka smo se odcepili. Ka tebi resno ta tvoja stara pamet več ne funkcionejra ali ka? Takšen Jugonostalgik kak si tij bi mogo znati kak je trg funkcionejro v tistih časih. Tou kak trg funkcinejra v kapitalizmi itak neboš nigdar razmo ali bar malo začni nücati možgane v takših osnovnih stvareh kak je propad predimenzionejranih tovarn v Sloveniji po osamosvojitvi.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Napisal si: TOVARNE SO PROPADNOLE ZATO KA SMO SE ODCEPILI !!!!!!!!!!! Nimam več besed,vse si povedal.

In reply to by delan se pameten (nepreverjen)

Tujec 2

Glej, ničvednež, okoli te tovarne je bil tak cirkus, da boli glava. Od EU smo dobili mastno odškodnino, da porušimo to tovarno. Kdo ni dal porušiti silosov, da smo potem plačali skoraj 10 milijonov evrov kazni ? Sigurno to ni bila Cerarjeva vlada, temveč vlada ............. Meni tako ne boš verjel, zato poglej na Google ! Kdo je pod mizo prodal Mercator Bavčarju in Šrotu. Ni bil to Janezek čelavi ? Kdo je Jankoviča nagnal iz Mercatorja, da je pozneje postal najboljši ljubljanski in slovenski župan ? Zopet tvoj priljubljeni politik. Vidiš take resnice v Reporterju, ki ga ti bereš, ne pišejo, zato nič ne veš !

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Kaj si tole meni odgovarjal? Mene to sploh ne briga, ne briga me tudi tvoj čelavi janez, pa tvoja juga. Nikoli jih nisem direktno omenjal ampak samo kot odgovore na tvoje nebuloze.
V rit si jih vtakni, da te ne bo srbela in boš vsaj malo dal mir na tem forumu.

A imaš spet halucinacije ali pa je problem v tem da se bliža noč čarovnic?

Glede označevanja z ničvrednež, kdo si ti da me ocenjuješ, me ne poznaš, ne več kaj delam in koliko delam. Spravi se k zdravniku, da ti da napotnico.

In reply to by Tujec 2

Tujec 2

Gost 5, res se ti je danes sfuzlalo. Daj, beri bolj počasi in z razmislekom. Moj prejšnji odgovor je bil namenjen čarnemu vragu, tako, da res ne vem, zakaj se razburjaš !

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Kdo je Jankoviča nagnal iz Mercatorja, da je pozneje postal najboljši ljubljanski in slovenski župan ?

No ja papir vse gor vzeme. Jankovič je izven zakona. Nazadnje so uničili prisluhe, o odnosih z eno farmacevtko, ka o drugih lumparijah ne govorimo. Že v Moravskih Toplicah so kooperanti ostali brez plačila, da Stožice sploh ne omenjamo. Vsi, ki jih je Janković okoli prneso ne bi meli mesta na Murinom stadioni. Nekateri so celo napravili samomor.

Tujec 2

Mutiš vse brez dokazov. Zopet si to pobral v Reporterju. Jankovič ima jajca in pride na sodišče. Tvoj pastir pa niti pošte ne upa prevzeti, drugič mu akumulator crkne, tretjič .......... Jankovič je iz Ljubljane napravil mesto kulture in turizma. Kaj pa več kot 25. 000 izbrisanih ljudi ?????????? Koliko od njih je umrlo, odvzeli so jim vse človeške pravice za dolga , dolga leta. Kdo je bil tu zraven ??????????? Jankovič sto posto ne ! Kdo je premagal na volitvah tvojega bogeca Janezka čelavega ????????????? To je neposreden dokaz, da imajo Slovenci raje Jankoviča kot Janezka čelavega !!!!!!!!!!!!!!! Nehaj s temi bedarijami, ki jih pobereš v Reporterju in na Janezkovi - Orbanovi televiziji. Temu verjamete samo najbolj zveste ovčke !!!!! NIČ NE VEŠ !!!!!!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti izgleda nemaš kontrolo nad sebov. Pelaj si domo toga Jankovića. Proti Janši so začnoli 160 postopkov na sodišči, rezultat pa je NULA. Ali so sodniki popolnoma nesposobni ali pa je Janša nedužen.

Tujec 2

Je bil Jankovič obsojen ? Tvoj Janezek čelavi je že precej tožb izgubil in plačal kazni. Ste imeli takrat nabirko ? Ti ime Barbara Brezigar in njena nekdanja funkcija kaj pove ? Si kdaj slišal za založene avstrijske depeše ? Si kdaj slišal, da se je kdo izogibal prejemu pošte, se z vsemi fintami izogibal prihodu na sodišče tako dolgo, da je dejanje zastaralo ? Kje si ti dobil številko 160 ? Iz Reporterja ali si si jo izmislil ? Preberi kakšno knjigo Zgage, Praznika, preberi kakšen blog Mitje Kunstlja ( dolga leta je delal za tvojega Janezka čelavega ). Samo koristilo ti bo. Jankovič je doktor za Janezka. Volivci so pred leti to dovolj jasno potrdili.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

123 (nepreverjen)

Preberi si ti pravila komentiranja oziroma bonton.

Tujec 2

Kaj je tu v nasprotju s pravili ? R E S N I C A ???????????????????????????????????????

In reply to by 123 (nepreverjen)

Tujec 2

Oprosti, sem sfalil. Očitno si repliciral čarnemu vragi.

In reply to by 123 (nepreverjen)

Tujec 2

Koliko dobite za kilo sladkorne pese ? 36 centi ?

Tujec 2

36 evrov za tono ? Na hektar 56 ton ? Sem gledal podatke iz leta 2013 , 1.250 evrov dobička na hektar pri sladkorni pesi. Ni tak slabo.

In reply to by Tujec 2

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice