Foto: Jure Banfi (simbolična)
Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je pojasnila strokovne argumente za najnovejše ukrepe, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek pa je predstavil epidemiološko stanje v Sloveniji in po svetu.

Po besedah Logarjeve se stanje glede okužb na srečo umirja, žal pa še vedno vztraja precejšen pritisk na bolnišnice. Glede na to, da se pa stanje v bolnišnicah začne umirjati z zamikom, pa so se v strokovni skupini odločili, da lahko nekatere ukrepe začnemo sproščati.

Tudi drugje sproščanja ob takšnih pogojih?

Slovenija je v oranžni fazi, kjer je bilo predvideno združevanje do 10 ljudi, zato so tudi predlagali takšen ukrep.  Kljub temu, da je bilo predvideno sproščanje turističnih in gostinskih dejavnosti pretežno v rumeni fazi, pa so se dogovorili, da ob omejitvah pride do sproščanja že sedaj. 

»Ob upoštevanju testiranja, cepljenja in prebolevnosti, gre za ukrepe, ki jih uvajajo tudi v drugih državah, in v tej fazi, kjer trenutno smo, je omogočena vsaj delna povrnitev v življenje, kot smo ga bili vajeni. Podobni principi se bodo v naslednjih tednih začeli upoštevati tudi pri ostalih dejavnostih, denimo na področju kulture,« je pojasnila vodja strokovne skupine.

Druženje samo negativnih, cepljenih ali tistih, ki so preboleli

Ob tem je napovedala tovrstne ukrepe tudi pri naslednjih sproščanjih na področju zbiranja ljudi. Do zdaj je bilo namreč v rumeni fazi predvideno, da bo dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, kar je povezano tudi s prireditvami.

»Tudi v tej smeri smo razmišljali, da bi bilo možno združevanje večjega števila ljudi ob upoštevanju kriterijev cepljenosti, prebolevnosti in negativnih testov. Moramo se še pogovoriti glede samega nadzora. Vemo, kako je bilo z vodenjem seznamov, trenutna faza epidemije pa nam hudega razkošja ne mogoča,« je dejala Logarjeva. 

Ne glede na to, pa vodja strokovne skupine meni, da se svetlika majhna luč na koncu tunela, za katero upajo, da bo z dneva v dan večja in "da se ne bo pojavil še kakšen ovinek v tem tunelu".

Krek svari ob sproščanjih in novih sevih

Direktor NIJZ Milan Krek je v nadaljevanju analiziral epidemiološko stanje v Sloveniji in po svetu. Kot je dejal, je v Evropski uniji v zadnjih dveh tednih zaznati padec. V devetnajstih državah je namreč prišlo do zmanjšanja števila obolelih, tudi v Sloveniji. Ravno tako še naprej beležimo zmanjšanje pri številu umrlih s covidom.

»Na prvi pogled se kaže lepa slika, če pa pogledamo podrobno, pa ni tako stabilno, da bi lahko bili brezskrbni. Reprodukcijsko število je namreč pri nas in tudi pri vseh sosednjih državah v porastu,« je opozoril prvi mož NIJZ.

Ob tem je spomnil na nova sproščanja, ki še povečujejo nevarnost za okužbo in prisotnost novih sevov. V Mariboru je tako na primer britanskega seva že v 56 odstotkih, v Kopru 62, v Kranju pa kar 97.

V zeleni fazi po 16. juniju?

Po njegovih besedah pa bi lahko že pred koncem junija zaključili z epidemijo, če bomo obdržali trenuten trend. Zadnja sproščanja ukrepov, pa bi lahko pomenila, da bo stanje stagniralo ali se celo poslabšalo.

»Napovedi Inštituta Jožef Štefan so, da bomo prišli pod številko 300 okuženih na dan okoli 16. junija. To pomeni, da moramo v tem času še vedno razumeti, da smo v težkem epidemičnem stanju in se moramo držati pravil, če želimo imeti odprte šole, gostinstvo in drugo,« je poudaril Krek. 

Ob tem je spomnil na pomen cepljenja in sporočil, da se trenutno približujemo 400.000 cepljenim z enim odmerkom, kar je po njegovih besedah zelo lepa številka za Slovenijo. Dejal je še, da so cepilni potni listi prihodnost in v prihodnosti ne bomo mogli potovati nikamor, če ne bomo cepljeni. 

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
aviatičar (nepreverjen)

Avioni so že pripravljeni za prelet?

A. . (nepreverjen)

ZADNJI SEV BO SLOSEV IN TISTI BO NAMENJEN SAMO ZA IZBRANE.....

In reply to by aviatičar (nepreverjen)

Dr.. (nepreverjen)

Ta luč na koncu tunela je mogoče vlak!

rotschild (nepreverjen)

SODBA JE VEDNO BLIŽE!
ŽE PRI NJIHOVI HOJI SE VIDI DA SE JIMA KOLENA MAJEJO, SAJ SE ZAVEDAJO KAJ JIH ČAKA!!!

In reply to by Dr.. (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Dejal je še, da so cepilni potni listi prihodnost in v prihodnosti ne bomo mogli potovati nikamor, če ne bomo cepljeni.

Ta Krek je malo zmešan. Takih in še bolj nevarnih virusov kot je SARSCov2 imamo vsaj 100.

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Jaz sem vedno pravo , da nam bo JANEZ IZ GROSUPLJA , pokazal luč na koncu tunela pa mi niso verjeli.
Evo malo muzike za razvedrilo;https://www.youtube.com/watch?v=N42gdiYjUII

. (nepreverjen)

Zdravstve , doktoran , zdravstvenin strokovnjakon ,ka so debeli itd nejsan zavupo pa nikdar nemo. :) cilau pa tistin nej ,ka najrajsi samo napijsejo tablete ,kere nenucas .

Lažnivi Krek (nepreverjen)

Ka telko tej inštitut Jožef Štefan naprej vlačijio, če so se pa vse njihvoe kalkulacije in vsa njihova predvidevanja do zdaj pokazala za zgrešena. Iz tedna v teden mimo mlatijo, Krek jih pa še vedno navaja kak nekšo merodajno inštitucijo. Poglente malo nazaj njihove izračune s kerimi so nas celo zimo strašili. Nič je nej bilo tak kak so povedali.

feri11 (nepreverjen)

Zaj do pijanci pa socialaši za vstop v oštarijo nucali negativen test???? Znači, ka mo mij, šteri potrdilo nucamo za v slujžbo, mogli zavolo lokašov eno voro duže čakati v vrsti za test?????? Pa ge živejmo, v diktaturi socialašof pa pijancof??????

sava (nepreverjen)

Rajši se pritoži zakoj ti nucaš negativno potrdilo za slujžbo, drujgi ga pa ne nucajo. Zakoj pri enih vela, ka kršijo zakon če toga potrdila nemajo, tisti, ka ne nucajo potrdila pa ga te ne kršijo? Zakon je pa isti za vse.

In reply to by feri11 (nepreverjen)

tihi (nepreverjen)

Psom in necepljenim vstop prepovedan

In reply to by sava (nepreverjen)

Hrib (nepreverjen)

Verjetno ga nuca, ka poleg službe še hodi v avstrijo na črno delat porovnež

In reply to by sava (nepreverjen)

black panter

Hahaha,zan znau ka de tak,kak je virus priso tak de odiso,pejnezi so svalili za dodatke manjakov

nagicigan (nepreverjen)

luč na koncu tunela je tudi lahko, nasproti vozeči avto ne samo vlak .......

tanja flaškon (nepreverjen)

Jaz sem pa nekje prebrala da je
adminostratorr peder in to ne navadni peder temvec ta pravi smrdljivi peder

fuknjena komunistka (nepreverjen)

Tufo jaz takoj pravim

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

Pa kan ce sem gay

fuknjena komunistka (nepreverjen)

Tufo jaz takoj pravim

In reply to by administrator (nepreverjen)

Btcczzttr (nepreverjen)

Korona nateg tisočletja vse je bilo načrtovano lažna plandemija cigani pohableni ka sodelujete v tej prevari in nategu da bi vam deca rikverc odile!

bca (nepreverjen)

Luč na na koncu tunela ? Da le ne bo zopet vlak.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice