Slika je simbolična.
Odločitev je padla. S ponedeljkom zaščitnih mask več ni potrebno nositi učencem, dijakom, študentom in učiteljem v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Vlada je na današnji seji imela na mizi med drugim tudi predlog strokovne skupine o odpravi obveznega nošenja zaščitnih mask v šoli.

Kot je na tiskovni konferenci povedal zdravstveni minister Poklukar so ta predlog sprejeli, ker so po njegovih besedah razmere relativno ugodne. 

Kaj so odločili?

Vlada je na današnji seji razpravljala o dodatnem sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, med drugim je bila na mizi odprava ukrepa o obveznem nošenju zaščitnih mask v šolah. 

Že prejšnji teden je sicer zdravstveni minister Janez Poklukar napovedal morebitno sproščanje še preostalih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19. 

Epidemija namreč počasi popušča, številke na novo okuženih s koronavirusom upadajo, znižuje pa se tudi število hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih oddelkih.

Tako zaščitne maske za učence, dijake, študente in učitelje v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov ne bodo več obvezne. Sprememba začne veljati s ponedeljkom, 7. marca 2022.

Maske pa morajo še naprej nositi vsi dijaki, študentje in učitelji, ki so vključeni v izobraževalni proces pri izvajalcu. 
Kot primer je minister navedel klinično prakso ali vaje v zdravstvenih in pa socialnih zavodih. 

Sprejeti odlok po njegovih besedah jasno določa tudi način izpolnjevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), ki ga je vlada v večini dejavnosti ukinila, še vedno pa je obvezen pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialno-varstvenih storitev, pa tudi v zaporih in prevzgojnih domovih.

Testiranje s hitrimi testi za izpolnjevanje pogoja PCT v omenjenih dejavnostih je tako krito iz državnega proračun, je poudaril. Če pa izvajalec testiranje obiskovalcev nadomesti s samotestiranjem, pa sredstva za samotestiranje zagotovi sam, je pojasnil.

V navedenih institucijah pa pogoja PCT pri zagotavljanju javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujnih zdravstvenih storitev, nujnih postopkov socialne in družinske problematike, zaščite in reševanja ter individualne verske duhovne oskrbe ni treba izpolnjevati.

V Slovenijo prispeli prvi odmerki proteinskega cepiva

Minister je ob tem spomnil, da so v Slovenijo v sredo prispeli prvi odmerki cepiva proizvajalca Novavax.

»Gre za proteinsko cepivo, ki je izdelano z biotehnologijo in je zato drugačno od mRNK in vektorskih cepiv. Deluje tako, da telo pripravi na to, da se brani pred covidom-19,« je pojasnil.

Cepivo je registrirano za uporabo pri osebah, starejših od 18 let. Potrebna sta dva odmerka cepiva, s presledkom najmanj tri tedne. Cepivo je že bilo razdeljeno cepilnim centrom, ki so ga naročili, je dejal.

Vse, ki morda bolj zaupajo tej vrsti cepiva, je pozval k odločitvi za cepljenje proti covidu-19.

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ena pač (nepreverjen)

končno se je enim po dolgem času posvetila lučka v temačni glavi

Masko Počivalšek (nepreverjen)

Torej jih tudi v trgovinah več ne nosimo, oziroma jih nikjer več ne nosimo.

woow (nepreverjen)

tako je, NIKJER več mask.

In reply to by Masko Počivalšek (nepreverjen)

Dugygvicx (nepreverjen)

NAJVEČJA PREVARA VSEH ČASOV KORONA NATEEEEEEEEEG! DA VAM JEBEM MATER VSEM SODELUJOČIM FUJ CRKNI SVINJO FAŠISTIČNO ODGOVARJALI BOSTE!

zsalww (nepreverjen)

veliko prepozno. skrajni čas da se škodljive maske ukinejo za vse večne čase in da nikomur več ne pride na misel v prisilno nošenje škodljivih china mask brez učinka na prenos kovida.
volitve bi morela biti vsako leto.
p.s. prostovoljno naj nosi kdo želi

sava (nepreverjen)

Eno leto prekesno.

kkolol (nepreverjen)

Maske bodo zadnje šle zato ker tist moment ko niso več obvezne pade vse. To je edina zadeva ki vizualno ohranja virus grozen že 2 leti.

In reply to by sava (nepreverjen)

-..,.. (nepreverjen)

In zakaj so bile maske sploh potrebne- aja za podaljševanje ukrepov in dodatkov!!!

dsaas (nepreverjen)

Zakaj s ponedeljkom? Zakaj ne ze danes?

rep.gloi (nepreverjen)

Dve leti ukrepov brez repa in glave in seveda tudi razpuščanje ukrepov brez repa in glave. Ampak glavno, da še vedno velja, da moraš bit zdrav, če hočeš k zdravniku... brez repa , brez glave.

čarni vrag (nepreverjen)

Vse, ki morda bolj zaupajo tej vrsti cepiva, je pozval k odločitvi za cepljenje proti covidu-19.

Poklukar, ti si nej za drujgo kak za vodonosca pri Velikom Šefi. Naj se s tem Novovaxom cepi tisti, ka je to bedarijo naročo.

necepec (nepreverjen)

Korone je konec, ker ma naš Veliki Vodja novo špiliko - Ukrajino.
Najboukše bi bilo, ka bi šou ta za vojnoga dopisnika!

čarni vrag (nepreverjen)

Virus je grato žrtva blokade Rusije. EU demokrati so ugotovili, ka je pravzaprav Rus in mu je ime VI. VI RUS. Von den Pfizerova ga je takoj blokirala.

Hjhhhhhhh (nepreverjen)

NATEEEEEG IN PREVARA OPICA ZBUDI SE!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Cacoisbak (nepreverjen)

Covid brezumja je konec, samo so nam tile politiki, mediji pa pridruzeni strokovnjaki ( sedaj obramboslovni, kaco bo kmalu zopet blestel na tv!) skuhali se dosti nevarnejso juho, totalno neuzitno za ukrajinsko ljudstvo! Gurmansko pa za njihove trenutno vodilne! Pri covid ukrepih smo se sprasevali kje je meja neumnosti elit! Sedaj pa nas je resno strah kaj bo! Kajti od teh vseh svetovnih politikov dokazano ne moremo pricakovati razuma!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice