Znano je, kdaj bo Slovenija ponovno razglasila epidemijo in kaj bo to pomenilo.

Dnevno število novih potrjenih okužb s koronavirusom se ne zmanjšuje. Če se bo trend nadaljeval, bo vlada morala razglasiti epidemijo. Kdaj natanko?

Premier Janez Janša je na današnji novinarski konferenci dejal, da je vlada v spopadu s koronsko krizo že skorajda izčrpala nabor tistih ukrepov, ki javnega življenja pretirano ne ovirajo. Vlada naj bi zato predvidoma v sredo sprejela nove ukrepe.

Takšni so pogoji za razglasitev epidemije

Slovenija se trenutno nahaja v tako imenovani oranžni fazi. Rdeča faza bo nastopila, ko bodo ponovno razglasili epidemijo. Kdaj se bo to zgodilo?

Če bi število okuženih preseglo 140 na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju ter bi bilo v bolnišnicah več kot 250 bolnikov, od teh več kot 50 na intenzivni negi, bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti podobne ukrepe kot spomladi, je po poročanju STA posvaril Janez Janša.

Spomnimo: v slovenskih bolnišnicah se trenutno zdravi 111 bolnikov s covid-19, od tega jih 20 potrebuje intenzivno nego. Včeraj, 5. oktobra 2020, so v Sloveniji potrdili 189 novih okužb.

V primeru epidemije bi šolanje teklo na daljavo, vrtce pa bi zaprli

V primeru ponovne razglasitve epidemije so predvideni trije paketi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa.

V prvem paketu so: zapiranje trgovskih centrov, šola na daljavo za srednje šole in univerze, zaprtje kulturnih ustanov in splošna prepoved verskih obredov in porok z gosti.

V drugem paketu so naslednji ukrepi: šola na daljavo za vse, posebni dodatni stoli za starejše, zaprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, zaprtje hotelov, splošna prepoved vseh javnih prireditev, zaprtje športnih objektov za amaterje za individualne športe ter za športno dejavnost otrok in mladostnikov, omejitev gibanja med 22.30 in 5.00.

V tretjem paketu so predvideni: omejitev gibanja med občinami, zaprtje vrtcev, zaustavitev javnega prometa, zaprtje meja - razen tovorni promet in nujni prehodi, omejitev izhodov - razen nujnih izjem, zapiranje posameznih gospodarskih dejavnosti.

Vir: Vlada Republike Slovenije

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Iglic (nepreverjen)

Ge so zaj ovi tou ne obstaja pa tou nika nej? mrline

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Be be ha ha ha

In reply to by Iglic (nepreverjen)

t495329 (nepreverjen)

Aha. Trbej vrvate ka podkuplena elita pa mediji pišejo, ker to že more bite tak. Zapri se v klet zavolo mene, samo ne teži drugome folke ka šče živete normalno.

In reply to by Iglic (nepreverjen)

Jansa pusi mi ga (nepreverjen)

Poiscem bas prasce v totem hitlerskem bunkerju in se poscijem na vse nase politicarje,pa kaj se vi greste?koga vote kontrolirali on manipulirali idoti pofukane z janso gnilobo na celu

Janezek januska (nepreverjen)

Upam da nasi elitni politicari vsi zbolijo za kovid in se resemo tega gamada

Ljutomercan (nepreverjen)

Politicari pa vi mediji ste ena redna rdeca faza 😝 prav spila vam ko napihujete zadevo do onemoglosti. Ja tretja faza pa zaprtje pa sah mat gospodarstvo in ja ... Nove volitve 😝

t495329 (nepreverjen)

V betico betežni lidje, z betežnimi ukrepame, MRŠ!

Jurij (nepreverjen)

Smo komaj v začetku oktobra kaj bo šele februarja,ko imunski sistem pade vsem...tudi vitamin D ne bo pomagal,,,

100-100 (nepreverjen)

Covid gor ali dol. Či mo še ednok zaprli državo de potop sistema. Geli mo travo, pili vodo plačevali duge. S ten se pa nikak ne strinjan, bedarija, polom, potop.

baba vanga (nepreverjen)

Pitajte lažnivca Kacina, on de van točno povedo keri den in ob kelki uro mo dosegli številke za razglasitev epidemije. On sakši pondejlek že točno zna kelko mo meli okuženih v petek. Pa gda de van jasno ka je vse tou fkuper ena velka manipulacija. Virus je, samo je niti približno nej več tak nevaren kak nan ščejo prikazati. Tudi, če bi nikših ukrepov nej bilo bi imeli isto število okuženih in tudi zdaj po teh ukrepih mo še vedno meli isto število okuženih. Zbudite se že ednouk!

Machiavelli

Ah, kaj bi dal da imam Trumpa za predsednika, tri dni pa takoj na noge, ne jebe virusa, ne pa te lezbače pa pedri od naših politikov

narod je čuda (nepreverjen)

Odseli se v Ameriko, pa ga mej, pa kda boš šao k doktori plačaj 1000$ za pregled pa Lekadol.

In reply to by Machiavelli

KikiRikiMiki (nepreverjen)

Takrat bo pozno, že je čas za epidemijo.

Bučkoe (nepreverjen)

Spet se v glavnem kreteni oglašajo, da jih vidimo "junake", ko bodo zboleli,zaenkrat so bolni samo v gkavi.

Kovnju (nepreverjen)

Lažite ja sakše den vse van tou prijde nazaj pm

Karčči (nepreverjen)

Princ teme se je zbudil. V luči svojih vzornikov, najbolj okorelih vzhodnokomunistčnih diktatorjev, bo uvedel policijsko uro in naseljeval strah med ljudi. Njegovo voljo bo pa izpolnjeval pajac, ki je nepreklicno odstopil.

PAMET V GLAVO (nepreverjen)

Ne razumem vas nekatere, ki ta virus ne jemljete resno, saj če bi s tem škodili sami sebi ne bi bil problem, zaskrbljujoče pa je da vaše obnašanje izven vsake pameti, škoduje ostalim državljanom in ne samo vam, da nimate vsaj toliko solidarnosti da bi bili vsaj tiho. Sicer pa je tako vaše obnašanje v nasprotju z Ustavo RS in če bi mi bili pravna država, pa nismo, bi morali za to odgovarjati.

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Be be ha ha ha

In reply to by PAMET V GLAVO (nepreverjen)

Vejpa (nepreverjen)

Gda do pa zboleli kreteni, ki zanikajo prisotnost virusa vključno z njegovimi posledicami, po tem pa z njimi
v svinjski hlev za kazen!

Bejzbolas (nepreverjen)

Kdo bo pa placal vse to zaprtje? Firm,hotelov in podobno? Jansa z denarjem od orozja?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice