Slika je simbolična (foto: Bobo).
Za sproščanje protiepidemičnih ukrepov je po besedah ministra Janeza Poklukarja tveganje za zdaj še vedno preveliko.

Kljub temu da slišijo želje in pobude o sproščanju ukrepov, je to tveganje trenutno še vedno preveliko, in bo tako, dokler se krivulje dnevno pozitivnih, obolelih in hospitalizacij ne obrnejo navzdol, je ob včerajšnjem vladnem obisku v Posavju dejal minister Janez Poklukar.

Epidemija še vedno narašča, saj je v državi dnevno prek 17.000 okužb, samo ta teden pa so hospitalizirali kar 33 odstotkov več bolnikov. V primerjavi s prejšnjim tednom je bilo v Sloveniji tudi 85 odstotkov več smrti, kar kaže, da je neracionalno razmišljati o sproščanju ukrepov, je pojasnil.

»Želimo si, da čim prej dosežemo vrh in takoj, ko ga bomo dosegli, bomo tudi lažje zadihali in napovedovali, kako in na kakšen način naprej,« je še dejal minister.

Štirikrat večji vrh okužb kot pri delti

Poklukar je nadaljeval, da se morda zdi, da različica omikron ne povzroča toliko hospitalizacij, pa smo vendar priča visokemu vrhu okužb, ki je štirikrat višji, kot je bil pri delta različici.

»Tudi če je namesto štiriodstotne stopnje hospitalizacij, kot je bila pri različici delta, zdaj stopnja hospitalizacij enoodstotna, to pri 30.000 pozitivnih testov dnevno pomeni 300 sprejemov,« je navedel minister. Za napoved, kaj bo nova različica prinesla intenzivnim enotam, pa je po njegovih besedah prezgodaj.

Velike težave tudi pri dnevnem zagotavljanju testiranj

Omikron pa je med drugih prinesel nove izzive tudi z vidika dnevnega zagotavljanja vseh potrebnih testiranj.

Kot je pojasnil Poklukar, je zaenkrat kot pozitiven primer definiran primer, ki je potrjen s PCR testom. Je pa dejstvo, da številne države po svetu izdajajo QR kode tudi za hitre antigenske teste, ker so bile preobremenjene s PCR testi. Tudi v to smer se pogovarjajo s stroko, a dokončne odločitve še ni, je pojasnil minister.

Pri tem je opozoril, da so na robu zmogljivosti ne le laboratoriji, ampak tudi drugi deležniki. Še nadaljnje upoštevanje ukrepov pa je po njegovih besedah nujno tako zaradi hitre širitve omikrona in neznank, »kaj bo ta prinesel za t. i. dolgi covid in kako bo vplival na človeške organe«.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ouytee (nepreverjen)

Zakaj rabite ljudje QR kode? Pa saj niste roboti ali zivina. Na vsak nacin da ljudem vsilijo preko QR kode digitalno valuto in nadzor, potem je samo se korak do sistema socialnih kreditnih tock. Kot ima komunisticna kitajska. Koliko co2 boste izdihali, toliko vas bomo obdavcili?

Getrbag (nepreverjen)

Bruselh prejsnje dni. Podobno se je zgodilo pri nas. Moroljubni protesti potem vpokličejo Antifo, da malo razbija in dela sranje. MSM pa poročajo o nasilnih protestih.

antifa???? (nepreverjen)

Antifa????? Kak te zdaj to, če pa iz cele Evrope poročajo o nasilnih spopadih ekstremnih desničarskih in nacističnih skupin s policijo zaradi nasprotovanja covid ukrepon. Skrajna desnica so zdaj po novon antifa?
Tak glupi pač izpadneš gda širiš glupe informacije iz nova24.... je tak Getrbag?

In reply to by Getrbag (nepreverjen)

Pokliuuy (nepreverjen)

Po neuradnih podatkih vladaRS in NIJZ je v Sloveniji že skoraj 3.000.000 okuženih oziroma pozitivnih s korono. Največ do sedaj, številka pa še raste.

penzionist (nepreverjen)

Pokliuuy (nepreverjen ..... kak je lahko 3.000.000 okuženih, če nas je pa samo 2.000.000 in nekaj več v SLO.

Hred (nepreverjen)

Joj, upam, da ne sprasujes resno, ker ce ja, potem raje ne hodi na volitve. a ne vidis, da je sarkazem in cinizem na fake st. okuzb.

In reply to by penzionist (nepreverjen)

ha ha ha he (nepreverjen)

Pa ka ste nori kak so eni lidje zabiti.... ha ha ha ha ha ha

In reply to by penzionist (nepreverjen)

54321 (nepreverjen)

Opa,....znižujemo standarde cepivom? Pred časom so cepiva ščitila tudi pred hospitalizacijo,...sedaj le še pred hudo obliko bolezni in smrtjo! Prevod: V bolnišnicah je veliko cepljenih!

viruš (nepreverjen)

Po covid sledilniki je na intenzivni že skoro polovica ceplenih. Procent raste iz kedna v keden.

In reply to by 54321 (nepreverjen)

Irena B (nepreverjen)

Jaz nisem QR koda. JAZ SEM ČLOVEK!

Starejše novice