Število dijakov in študentov se je v Sloveniji v desetih letih zmanjšalo za 53.500 ali za 25,8 odstotka.

To pomeni, da bo v naslednjih letih toliko manj mladih vstopilo na trg dela, kažejo ugotovitve avtorjev projekta Zlati kamen. Gre za vseslovenski pojav, pri čemer je izjema le dvanajst občin, povsod drugod je lahko zaznati podobno gibanje.

Največji padec šolajočih v največjih krajih

V Ljubljani se namreč v tokratnem študijskem letu šola 8464 dijakov in študentov manj kotpred desetimi leti, kar je 30-odstotno zmanjšanje. V Mariboru se je število skrčilo za 3670 ali za 36 odstotkov. V dvanajstih krajih je padec števila šolajočih se mladih večji od 40 odstotkov. 

Kam so šla vsa dekleta in vsi ti mladi fantje? 

Preprosto, manj jih je. Če pogledamo starostno skupino med 15. in 26. letom, kamor sodijo dijaki in redni študenti, se je ta v desetih letih skrčila za 68.608 oseb ali za 22 odstotkov. Število mladih se je zmanjšalo v prav vseh slovenskih krajih z izjemo Ljubljane in Škofljice.

Izstopa tudi Lendava

Število mladih se je najbolj zmanjšalo v Posočju, pri čemer prednjači Bovec, kjer je mladih za pol toliko kot pred desetimi leti. Le malo bolje je v Tolminu in Kobaridu.

Med vidnejšimi kraji, kjer se je populacija mladih med 15. in 26. letom skrčila najbolj, so še Lendava (-43 odstotkov), Velenje (-42 odstotkov), Hrastnik (-41 odstotkov) in Črnomelj (-40 odstotkov). Še v 78 krajih je padec populacije mladih večji od 30 odstotkov.

To bi nas moralo skrbeti, kajti manj mladih, ki vstopijo na trg dela, pomeni tudi manj novih plačnikov v pokojninsko blagajno, so opozorili avtorji projekta Zlati kamen.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek prvega predsednika države (Milan)?

siopl (nepreverjen)

haha, pokojninske blagajne so največje ponzijeve sheme na svetu.

Mk (nepreverjen)

Haha, valda penzije. Tega clanka nebi blo ce se nebi slo za penzije. In -43 v nekem kraju je katastrofalno.

Gostja (nepreverjen)

Meni je nej smejšno. Zato ka se tou ide za mojo pa verjetno tudi tvojo penzijo.

In reply to by Mk (nepreverjen)

Gost10 (nepreverjen)

A vas čudi??? Mene ne!!! Saj pa je generacija, ki je odgovorna za trenutno število dijakov in študentov (z izjemo posameznikov), sama na robu preživetja. Le čemu, pa nas naj bo še več? Še več prejemnikov denarnih nadomestil za brezposelnost, . . .

Tujec 2

Pokojninska blagajna ? Pri odcepitvi od Jugoslavije je bila naša pokojninska blagajna polna, rezerve za leto dni izplačila pokojnin. Tudi pozneje se je lepo polnila, zato so si druge državne blagajne iz te pokojninske blagajne pridno izposojale in nikoli vrnile. Za nameček je prišla zelo pametna vlada (Janeza Janše - psttttt ! ), ki je prispevke delodajalcev v pokojninsko blagajno prepolovila z izgovorom, da bo več investicij, delovnih mest in podobne " klobase " . To razliko so si delodajalci lepo pobasali v žep, od obljubljenih investicij in novih delovnih mest ni bilo nič ! Desničarji ne oglašajte se, ker je to res in dostopno na internetu ! Danes pa ni vlade, ki bi upala dvigniti te prispevke na nekdanjo raven, ker bi pri naslednjih volitvah pogorela. In smo tam, kjer smo. Zakaj država ni sposobna pobrati neplačanih prispevkov, ki jih je kar precej, je kriva tudi zakonodaja. In vlada, ki bo to uredila, bo pri naslednjih volitvah fuč. In imamo, kar imamo. Poglejte lestvico 100 najbogatejših Slovencev in neplačane prispevke ( in plače delavcev pri nekaterih od teh ). Dalje ne bi .....................

Vipko
buldog

Obstaja fama, ki jo ponavljajo do nezavesti.... češ, kako je čas za otroke "nepravi", kako smo revni, koliko je nezaposlenosti, kaj "jim lahko nudimo"..... pa dajte, resno? Če bi generacija mojih staršev tako razmišljala, moje generacije verjetno ne bi bilo. Moj odgovor: nikoli nismo (niste) bili tako "bogati", karkoli že to pomeni.... in otrokom ni potrebno "dati" veliko.... samo dajmo jim življenje, osnovne potrebe in otroci se bodo že sami znašli v življenju. So pa otroci odgovornost in za njih je potrebno žrtovati kar nekaj časa... to pa res!

Smo družba, kjer je stopnja fertilnosti 1,53..... to pomeni, da nam za enostavno reprodukcijo zmanjka pol otroka.... ali še drugače: iz generacije v generacijo nas bo za četrtino manj...čez nekaj sto let bosta na svetu ostala le dva Slovenca.... in gorje slovenskemu narodu, če bosta istega spola.....

Toda, ni vse tako brezupno.... ker se evropski prostor pospešeno prazni je naravni proces, da ga zapolnjuje prebivalstvo od drugod. Zgodovinarji to elegantno imenujejo "kolonizacija".... Tudi Slovencev ne bo tako kmalu zmanjkalo; le nekoliko drugačne barve kože bodo.... če ravno ne prisegate na sveto "slovensko zemljo", polko in potico vam je (nam je) to zelo malo pomembno.... kot je staremu Nemcu zelo vseeno, kdo služi za njegovo penzijo! Je to pomembno, če je črne, rumene ali zelene barve? Samo, da je vsak mesec na njegovem kontu 2000 evrčkov in da so smeti odpeljane in njegov mercedes porihtan.... v Nemčiji so to že spoznali (od tod "wilkommen" in zaupanje Merkelci še za en mandat!); mi pa bomo kmalu.

Če kdo misli, da je procese migracij na svetu mogoče zaustaviti, se grdo moti.... sodobno "kolonizacijo" lahko le poskušamo za nekaj časa kontrolirati in zavirati. Toda: kdo bo "branil sveto slovensko zemljo", če na njej ne bo več ljudi? In zakaj naj bi jo? In predvsem: za koga?

čarni vrag (nepreverjen)

Tujec2, tebe očitno daje demenca zato je vedno več tvojih trditev, ki ne ustrezajo resnici. Ko je SFRJ razpadla je bila visoka inflacija (tudi 30% na mesec) in vse blagajne bolj ali manj prazne. Zato je pisanje o polni pokojninski blagajni čisto fantaziranje. Prispevno stopnjo za delodajalce pa je zmanjšala Drnovškova vlada in ne Janša. Janševa vlada je zmanjšala davek na dobiček.

Starejše novice