V Društvu za zaščito konj in ostalih živali od začetka svojega delovanja rešujejo in oskrbujejo zavržene živali in jim iščejo nove domove. Pred kratkim so odprli svojo tretjo enoto v Rifengozdu na kmetiji Zupanc, kjer so nedavno sprejeli podhranjena bika.

Kalvarija za petletna bikca je končana. Po inšpekcijskem odvzemu sta bikca v zelo slabem stanju prišla na kmetijo Zupanc, kjer skrbijo za odvzete, mučene in trpinčene živali. 

»Bikca sta prišla k nam pred dvema dnevoma. Imata okoli 400 kilogramov, kar je za pet let starega bika grozno. Tak bik bi moral imeti okrog 1000 kilogramov. Zaenkrat sta pri nas nastanjena začasno, naprej pa kakršen bo pač dogovor,« pove predsednica poslovne enote za zaščito živali Pončo Nika Zupanc

Največja enota Društva za zaščito konj in ostalih živali je v Orovi vasi, kjer imajo 26 kopitarjev in preko 300 glav živali.

Tam deluje tudi predsednica društva, ki se trudi živali ponovno socializirati in jim ponuditi boljše življenje.

Natalija Nedeljko pod okrilje svojega Društva za zaščito konj in ostalih živali sprejema mučene, zanemarjene in trpinčene živali, ki so bile odvzete lastnikom.

»Društvo za zaščito konj je namenjeno temu, da pomaga mučenim, trpinčenim, zanemarjanim živalim z roba človeškega odpada, živalskega odpada, tja, kamor jih je potisnil človek, ko jim je odvzel njihove pravice in si jih podredil. Živali pridejo sem shirane, z odprtimi ranami, pretepene, lačne, žejne. Ni da ni. Ampak z dobro strokovno oskrbo in dosti našega požrtvovalnega dela se da tudi to odpraviti. Mi te živali tu pri nas potem socializiramo, pozdravimo in če so primerne za posvojitev, tudi zanje iščemo nove in nove posvojitelje,« dodaja predsednica društva. 

V kolikor živalim ne najdejo posvojiteljev, te ostanejo na kmetiji do svojega naravnega konca. 

»V zakol jih ne bom dala. Takega, ki sem ga rešila, ne bom dala v zakol, lahko je samo na istem ali boljšem, kot je pri nas,« je jasna. 

Poligon za konje, kjer jih pripravijo na rehabilitacijo in za posvojitev.

So za slabo stanje živali krivi tudi veterinarji?

Predsednica Društva za zaščito konj in ostalih živali krivde ne pripisuje le lastnikom pač pa tudi veterinarskim službam, ki po njenih besedah svojega dela ne opravijo dovolj dobro.

»Zdaj se bom borila za ta dva bika samo zaradi lenobe enih veterinarjev. Zaradi lenobe, nestrokovnosti. Dobesedno bom zahtevala in bom tudi pisala na ministrstvo za kmetijstvo, naj takim poberejo koncesije,« zagotavlja Natalija. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bindi (nepreverjen)

Ne vem, zakaj imamo Veterinarsko zbornico Slovenije, ker ne dela nič, toliko, da ima nekaj ljudi dobre službe in plače. Se dobro počutijo, da so sami sebi namen in da so sokrivi za takšne stvari? Ljudje brez morale in trohice dobrega v sebi. Marsikateri veterinar ne bi smel opravljati tega poklica, preveč slabega naredijo živalim. Če bi se v humani medicini delalo tako kot delajo veterinarji, bi bolnišnice že obubožane zaradi izgubljenih tožb, zapori pa bi bili se bolj polni.

bukant55 (nepreverjen)

ni jim treba odvzeti koncesije, ker bomo potem še manj veterinarjev imeli. pač pa morebitna tožba, fina kazen, da se spametujejo in bbodo v bodoče dooosti bolje delali.

bukant55 (nepreverjen)

ni jim treba odvzeti koncesije, ker bomo potem še manj veterinarjev imeli. pač pa morebitna tožba, fina kazen, da se spametujejo in bbodo v bodoče dooosti bolje delali.

. (nepreverjen)

Če bi pa prej dobila kile, bi prej iz njih napravli klobase. Po tej strani je dobro da se ne zredita..

krpliva (nepreverjen)

Upam da jih ne bo včlanila v SS !

Starejše novice