Če ste se v zadnjih dneh odpravili po nakupih, so vas pred vhodom v prodajalne z živili morda presenetili dijaki in študentje.

Pred nekaterimi trgovinami Hofer, tudi v Murski Soboti, že stojijo dijaki oziroma študenti v zaščitnih maskah in rokavicah, ki naj bi poskrbeli za večjo varnost tako kupcev kot zaposlenih. Študente za tovrstno delo že iščejo tudi v prodajalnah Lidl. 

Študentje obiskovalcem trgovine razkužujejo roke, razkužijo tudi vsak nakupovalni voziček posebej.

Poleg tega štejejo stranke, saj je lahko v trgovinah največ en kupec na površini 15 kvadratnih metrov.

Pooblastil, da bi stranke, ki varnostnih ukrepov ne upoštevajo, zadržali oziroma jim preprečili vstop v trgovino, študentje sicer nimajo. Jih pa imajo varnostniki, ki opravljajo tovrstno delo v nekaterih drugih trgovinah, na primer v drogerijah DM.

Na preventivne ukrepe kupce sicer opozarjajo tudi trgovci oziroma blagajničarji. Po nakupu stranke pozovejo, naj si razkužijo roke. Po potrebi kupce tudi opozorijo, če je razdalja med ljudmi premajhna. Pred in po uporabi pa tudi razkužijo POS terminale.

Tveganja za študente menda ni

Podjetja v teh dneh mrzlično iščejo študente za nadzor vhodov v trgovine.

»Delo zajema dajanje navodil strankam in razkuževanje rok ter vozičkov,« pojasnjuje podjetje Hofer v enem od oglasov za tovrstno študentsko delo.

S postavko 13 evrov na uro bruto oziroma 10,98 evrov na uro neto je tovrstno študentsko delo občutno bolje plačano od preostalih del. Minimalna zakonsko določena urna postavka za študente namreč trenutno znaša 5,40 evra na uro bruto oziroma 4,56 evra na uro neto.

V podjetju Hofer zagotavljajo, da tveganja za mlade delavce pri tem ni: »Študent dobi zaščitno masko in rokavice.«

Vir: E-študentski servis

Koronavirus je zvišal urne postavke študentskega dela

V E-študentskem servisu so dejali, da trenutna situacija zelo močno vpliva na ponudbo študentskih del: »Teh je precej manj. Številna podjetja so namreč zaprla svoja vrata, zato tudi dodatne delovne pomoči več ne rabijo.«

Po njihovih besedah so dela, ki se v teh dneh največkrat objaavljajo, v večini povezana s trgovino: »Na primer pakiranje hrane, dostava, skrb za razkuževanje strank pred trgovskimi centri in podobno.«

V E-študentskem servisu opažajo, da so se urne postavke v času pandemije zvišale: »Podjetja namreč nujno potrebujejo pomoč takoj in so zato tudi pripravljena plačati več.«

Več je tudi oglasov za delo od doma. V številnih podjetjih so namreč prejšnja delovna mesta prilagodili tako, da tudi študenti delajo od doma.

Iščejo se tudi študentje za varstvo otrok, katerih starši morajo na delo

V E-študentskem servisu zdaj intenzivno preverjajo aktualnost ponudbe del, ki so ostala objavljena še izpred zaostrenih razmer: »Večina podjetij, ki ima trenutno svoje obrate zaprte, študentov trenutno ne potrebuje. So pa rekli, da bodo zopet potrebovali njihovo pomoč, ko se situacija normalizira.«

Trenutno je zelo v porastu povpraševanje po študentih, ki bi pomagali pri varstvu otrok zaposlenih v zdravstvu in vseh tistih staršev, ki morajo biti na delu.

»Vsakodnevno pomagamo pri akcijah, ki jih izvajajo civilna zaščita, občine in ostala združenja, ki se trudijo vzpostaviti pomoč starejšim,  zdravstvenim delavcem in ostalim prebivalcem. Glede na to, da pokrivamo veliko bazo mladih v Sloveniji, intenzivno obveščamo študente, ki se javljajo za tovrstna dela,« so dejali na E-študentskem servisu.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Študentje vsaka čast vam, pomagajte še redarjem in varnostnikom. Hvala.
Pred vsakim vhodom v lokale, ki obratujejo morajo varnostniki poskrbeti za red. VRSTA LEVO, VRSTA DESNO, PO SREDINI IZHOD (med osebami pa distanca 2 metra). To je vse in enostavno. Redarji, varnostniki za to ste plačani, da vzdržujete pravila.

Jvf (nepreverjen)

Kaksna svaka cast? 13e na vro je bitnih. 500e na keden. Tau je bitno nej pa pomoc

In reply to by tuncika

Ne laži (nepreverjen)

Pravilno študenti itak nas tej boute gulijo s cejnami. Naj bar zdaj plačajo.

In reply to by Jvf (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Ten ka so mi minuse dali samo za info 10 lejt po odprtji Lidla v M.S so ga podrli pa nouvoga zazijdali, se smo tou mij preplačali. Pa či mijslite ka do študenti šenki delali za tej super dobičkonosne firme, vej so pa nej z lune. 30 Evrov jin naj računajo.

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

Oj (nepreverjen)

A res zato smo plačani?

In reply to by tuncika

erc (nepreverjen)

ova mala carna kundrava trgovka v Mercatori na Plese na hitri blagajni pa je se prejsni keden v kurcala lidi ka so nucali tisto razkuzilo ka bilo na hitro blagajni nastavleno. izpade mela kak podivjana koza.

gasilec edvard (nepreverjen)

baba je sitna če je slabo pojebena

In reply to by erc (nepreverjen)

Pika na i (nepreverjen)

Tuncika daj ne seri ka nemaš pojma ka pišeš.

miha matinko (nepreverjen)

Tuncika samo seri

In reply to by Pika na i (nepreverjen)

tuncika

Pika na i. Ti imaš pa mnogo pojma, samo da ne veš kaj pojem je !!!!!!!!!!!!! Sem bil danes pred bauto (ne povem štero), ljudje pa kot (seveda v tropu) se ne zavedajo virusa.

Ne laži (nepreverjen)

Ge san biu v bauti v pondejlek, mogouče pa naslednjo srejdo. S ten ka san v pondejlek ponuco 50 E nika več. Doma se sigdar kaj najde, kruh spečej moja, kvasa je nej bilou pa je že doma ga napravila. Bojte doma čim več.

choco. (nepreverjen)

Ges vedno gda iden v trgovino tistomi ka to dela kupin kakšno malo čokoladico.

čukundeda (nepreverjen)

Ne razumem, kako ima lahko nek "varnostnik" , ki ima poklicno šolo in je komaj pismen ter tečaj za varnostnika neka pooblastila, da zadržujejo ali preprečujejo vstop v trgovino. Ne me smejat. no!

Indigo1 (nepreverjen)

Tvoj komentar je dokaz, da šola ni vse!

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

čukundeda (nepreverjen)

Res je, da šola ni vse. Pri nas je pač tako, da bolj ko si nor, večja pooblastila imaš.
Saj kakšni akademiki in intelektualci se gredo drug posel.

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

Picek21 (nepreverjen)

In kaj lahko en študent naredi ko stranka ponori danes sem bil priča ko je v lidlu v. Ms en gospod ponori ker ga je varnostnik prosil da si nadene rokavice preden vstopi v trgovino gospod je začel zmerjat. In grozil varnostiku vse pohvale varnostiku da je gospoda na. Miren način odstranil iz trgovine in predal policiji zdaj pa. Povejte kak lahko študent Oz kaj lahko naredi nima nobenega pooblastila

Vipko
Truplo

Zakaj bi sploh rabil neko extra pooblastilo? Pametnemu je povedati enkrat dovolj... v izjemnih primerih dvakrat, za neumnega pa je pač lata in po tikvi dvakrat, trikrat... dokler ne pride k pameti.
Ne vem, čemu imate s tem probleme? Če je nekdo uradno nekje nastavljen je pač tam, da nekaj dela, pa čeravno je to red! Pa ni važno, ima 30 kil, dva razreda osnovne ali mogoče fakulteto...!

In reply to by Picek21 (nepreverjen)

Fear of the Dark (nepreverjen)

Največji virus je strah, ki ga marsikdo v tem trenutku s pridom izkorišča.

evilvenia (nepreverjen)

To je samo možno pri nas v butalah da imajo študenti večjo plačo kot stalno zaposleni podn od podna

Alen sledik (nepreverjen)

Ob maxsimusu špar pa vinjena oseba grlo razkužuje🙏Bravo policija

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice