Slika je simbolična.
Trenutne razmere na covidnih in drugih oddelkih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so zaskrbljujoče, primanjkuje predvsem kadra.

O razmerah na covidnih in drugih oddelkih v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so danes govorili generalni direktor UKC Jože Golobič, glavna medicinska sestra Zdenka Mrak, vodja covid oddelka Matic Koželj ter Aleksander Pavlovič, vodja negovalnega tima na oddelku za epidemije. 

»Nadur ne beležimo več, ker jih je že toliko«

Stanje v UKC Ljubljana je komentiral generalni direktor Jože Golobič. 

»Odpiramo nove kapacitete za nove bolnike - 37 postelj, ki se bodo postopoma polnile do konca tedna. Izziv so še vedno kadri, dobivamo pomoč iz Rdečga križa in drugih organizacij. Glavnino bremena odnese naše osebje. 

Nadur ne beležimo več, ker ji je že toliko. Zdravimo covidne in covidne bolnike, nobenega ne pustimo pred vrati bolnišnice. Nekaj kadra nam bodo namenili tudi koncesionarji iz tako javnega in zasebnega sektorja.«

»Če je verjeti modelskim napovedim, naj bi okužbe v teh dneh dosegle vrh, bolnišnice pa naj bi vrh okužb dosegle približno od dveh do treh tednov. Seveda pričakujemo naraščanje sprejema bolnikov in temu se prilagajamo. Ustrezen kader je večji problem kot sama postavitev postelj,« poudari generalni direktor. 

O novem covid oddelku je spregovoril vodja covid oddelka Matic Koželj. 

»Na novem oddelku bomo imeli 37 postelj, oddelek smo odprli v veliki naglici, paciente bomo začel sprejemati postopoma. Kadra manjka, poleg covida pa je tukaj še kup drugih bolnikov, ki potrebujejo zdravniško pomoč,« zaključi Koželj. 

Ostali programi bodo trpeli 

O pomanjkanju kadra je govoril tudi Aleksander Pavlovič, vodja negovalnega tima na oddelku za epidemije. 

»Medicinskih sester oziroma predstavnikov medicinskega kadra primanjkuje že nekaj časa. Za covid oddelke bo zagotovljeno zadostno število medicinskih sester, vendar predvsem na račun zmanjševanja in opuščanja drugih programov.

Kirurški programi bodo trpeli, pacienti bodo čakali. Dobrodošla bo pomoč vseh, tudi če niso iz zdravstvenih strok. Če kdo želi priti pomagati, je več kot dobrodošel« poudari Pavlovič. 

Prerazporeditev kadra je ta trenutek ključna

»Znotraj UKC smo prerazporedili medicinske sestre, s pomočjo Ministrstva za zdravje. Izčrpali smo vse možnosti razporejanja kadra, zdaj nam na pomoč prihajajo tudi prostovoljci Rdečega križa Slovenije in Slovenska vojska.

Z našo predanostjo in pozitivno naravnanostjo verjamem, da bomo zmogli. Pomagajo nam seveda tudi študenti in dijaki. Imamo 230 študentov zdravstvene nege, pomaga nam tudi 40 študentov medicine,« razlaga glavna medicinska sestra Zdenka Mrak. 

Tako kot Golobič in Pavlovič, tudi Mrak poziva k pomoči bolnišnici. »Tudi če zgolj za štiri ure, vsak par rok prav pride,« pove Zdenka Mrak. 

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prvoborec (nepreverjen)

Dvignili bi jim plače že prej ne sedaj. Sedaj naj delajo zdravniki s covid bolniki. Oni so prekleto dobro plačani

…..a…a. (nepreverjen)

zacnite zdraviti takoj po okuzbi in ne cakat, cakat, ko s pljucnico pridejo v bolnico.

narod je čuda (nepreverjen)

Kak boš zdravo ležjo obliko covida? 🤦🏻‍♂️

In reply to by …..a…a. (nepreverjen)

…….. (nepreverjen)

in ce ti sedaj tu napisem, itak noben ne bo uposteval. Raje se vprasaj zakaj po 18 mesecih ti ki so zelo dobrompreplacani za to in se hvalijo da so to studirali se ne vejo ali pa nocejo vedeti, ker bi bilo konec dodatkov.

In reply to by narod je čuda (nepreverjen)

En depriviligi… (nepreverjen)

Zna se što je kriv za kadrovske probleme.

Bshshs (nepreverjen)

Namesto ka doktori 3000 €, dodatka, naj sestran zdignejo placo za 100 evrov :)

sdrf54 (nepreverjen)

Za teh posranih 100 €, lahko ti greš delat na oddelek v trioizmensko delo.

In reply to by Bshshs (nepreverjen)

…….. (nepreverjen)

samo onim vzemejo in tem dajo sestram 1000 evrov dodtaka, zdravnikom samo 2000 in bo se prevec, vsaj nekaterim

In reply to by Bshshs (nepreverjen)

Crnigoj (nepreverjen)

Da so se covid dodatki talali, te nej trbelo pomoči.

Kolok (nepreverjen)

Dvej leti mamo ze tej kovid pa dvej leti ze saksi mejsec poslusamo eno in isto glede kadra v bolnicaj. Komi se po celon ton casi se vedno neje jasno ka mamo zdaj najbole nesposobno vlado od vseh vlad njemi nega pomoci. UKC pa naj prosi Pocivalska za pomouc, on tak rad resavle zivljenja.

12 (nepreverjen)

Tocno tako
Dve leti ni kadra in kaj so naredili??
Od takrat se je izsolalo ze dosti m sester in zdravnikov.Saj ni nic cez nic.Najlazje je nic naredit in jamrat

In reply to by Kolok (nepreverjen)

lajla (nepreverjen)

če so se štempali da so kao šli delat, dejansko pa niso delali, potemtakem imajo dovolj osebja za delo. sicer pa če so bili tak pametni da so vedeli kaki kaos bo, zakaj se niso že prej organizirali, ne pa zdaj v zdanjem momentu! idipoti pač, kot vse in vsi ostali na krovu tega kar se dogaja.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice