V času zimskih temperatur se marsikdo obrača za cenejšo različico segrevanja, vendar pa ob tem igra ključno vlogo tudi pravilno naravnana temperatura.

Ogrevanje pomeni v vsakem gospodinjstvu velik strošek, ko napočijo hladnejši dnevi. Veliko ljudi zaradi tega ogreva le en prostor ali pa razmišlja o spremembi načina ogrevanja, kateri pa je ta način, ki bo najcenejši, pa smo poročali v prispevku Kateri način ogrevanja se najbolj izplača?.

Vsaka stopinja se pozna

Vsaka stopinja nad 20 stopinj Celzija naj bi namreč povečala porabo energije za šest odstotkov, zato strokovnjaki priporočajo nakup termostatskih naprav.

»Če v stanovanju znižamo temperaturo za eno stopinjo Celzija, je to na letni ravni primerljivo s prihrankom dobrega pol soda kurilnega olja ali enega kubičnega metra drv,« pišejo na spletni strani Pozitivnaenergija.si.

Kakšno temperaturo vzdržujemo v slovenskih domovih?

V slovenskih domovih se temperatura v času kurilne sezone najpogosteje giba med 21 in 22 stopinj Celzija. Tolikšno temperaturo ima namreč 49 odstotkov od 1015 v letošnji raziskavi sodelujočih gospodinjstev (606 gospodinjstev iz enodružinskih hiš in 409 gospodinjstev iz večstanovanjskih stavb). Glede na predhodno raziskavo iz leta 2015 se je ta delež znižal za štiri odstotne točke.

Med 21 in 22 stopinj Celzija ima 53 odstotkov gospodinjstev v enodružinskih hišah, kar je eno odstotno točko manj kot leta 2015. Zmanjšal se je delež (s 25 na 20 odstotkov) gospodinjstev, ki ima dnevno temperaturo od 23 do 24 stopinj Celzija, medtem ko se je povečal delež (s 16 na 20 odstotkov) tistih gospodinjstev, ki prostore ogrevajo med 19 in 20 stopinjami Celzija.

Tudi v večstanovanjskih stavbah najpogosteje prostore ogrevajo med 21 in 22 stopinjami Celzija – 43 odstotkov takih gospodinjstev, še leta 2015 jih je bilo 50 odstotkov. Vendar pa se je veliko gospodinjstev tudi odločilo povečati temperaturo na 23 do 24 stopinj Celzija, takih gospodinjstev pa se je od leta 2015 povečalo za 6 odstotkov.

Najpogostejši vir slovenskega ogrevanja

23 odstotkov gospodinjstev kot glavni vir za ogrevanje uporablja drve, kar je manj kot leta 2015. Sledi kurilno olje, ki služi kot glavni vir 19 odstotkom, nato pa daljinska toplota (16 odstotkov), katere raba se je povečala.

V enodružinskih hišah posegajo po drveh kot glavnemu viru – 35 odstotkov, 23 odstotkov pa kurilno olje.

Medtem pa v večstanovanjskih stavbah najpogosteje koristijo sistem daljinske toplote – takih gospodinjstev je letos 36 odstotkov. Z 12-odstotnim deležem sledi kurilno olje in enakim deležem tudi zemeljski plin.

Povečalo število klimatskih naprav

Letos se je povečalo tudi število klimatskih naprav. Klimatsko napravo ima tako zdaj 32 odstotkov gospodinjstev, kar je šest odstotnih točk več kot leta 2015. Če je število klimatskih naprav v večstanovanjskih stavbah ostala na enaki ravni (31 odstotkov), pa jo je kupilo več gospodinjstev v enodružinskih hišah - delež se je namreč zvišal s 23 na 33 odstotkov.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pijancek

Kaj, če bi za spremembo enkrat napisali kakšne negativne spremembe na zdravje ljudi prinaša to pretirano šparanje pri ogrevanju stanovanj. Smo se zato odcepili od Juge, da bomo zdaj vsako zimo zmrzovali ? Nismo ! Kaj so nam takrat obljubljali DEMOS in " osamosvojitelji " ? Za sebe so poskrbeli, za nas ............. zmanjšaj temperaturo v stanovanju za štiri stopinje Celzija ! Če te bo zeblo, se pokrij še z dvema odejama !

butalec (nepreverjen)

Geli Tujec2, pijanček, 14 stopinj je zato malo malo! Ka pa moreš, či trbej šparati, ka so penzije male, kuče, ka smo s frendami fkup zmortali, pa velke pa neizolirane.
No, ne sekejraj se, tan, kama tij ideš, de ti itak vroče, tak ka se ti še zlati zobje raztopijo.

In reply to by pijancek

pijancek

Zatou pijem da mi v kuči neje mrzlo. Maš praf, edino pri zobah si se zmota. Nemam zlatih.

In reply to by butalec (nepreverjen)

gggg (nepreverjen)

Mislen ka je stvar preprosta.

Babice pa dedeki majo priblijžno 30-35 stopinj ker na šparat kujrijo.
Te med 23-26 so vsi ka na drva kurijo
Te tan okaule 22 se sučejo vsi tej na črpalkaj
In na konce pri 20 so tiste ka so na olje, kerin bi se bole splačalo sred sobe evre kujrite.

pijancek

Mislen ka si ti bedak.

In reply to by gggg (nepreverjen)

gggg (nepreverjen)

Mislen ka tij ne kapčaš rahle satire na tau ka tan g ena rva kurijo fejst kurijo ge pa na ole pa se špara, al ok. Si že stari pa bole počasen v glavej.

In reply to by pijancek

pijancek

Ti znaš, da imajo ženske raje tiste, ki so bolj počasni v glavici. Tistim, ki so bolj hitri, takoj pride, pa ženske nemajo nika od tega. Pitaj ženo !

In reply to by gggg (nepreverjen)

TUNČ (nepreverjen)

gggg Bravo , kak si trufo - čista se strinjan stebof

pijancek

Vidva pametnjakoviča povejta kak naj v mestu v blokaj na šparat in drva kurijo, če v blokaj nej ravfankof. Naj rore skozi okno potegnejo ?

butalec (nepreverjen)

Aja, z bloka si, ka drugo kak stanovanje v bloki ne guniš!
No, pomali vse zvejmo.

In reply to by pijancek

pijancek

Človek dragi, gde ti živiš.Ti znaš gda je DEMOS napravil Jazbinškof zakon. San štiri stanovanja v Soboti, dvej v Morafskih toplicaj, tri v Radencah skoro kšenki dou kupa ( 10 - 15 % vrejdnosti ) . Zda jih pa že dugo v najem davlem. To ti je biznis, ki ga ti nemreš delati. Nika ne dejlaš, pa ti pejnez san na kup leti ! Hvala Jazbinšek in DEMOS !

In reply to by butalec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Kakšen levičar si ti, če si poceni kupo družbena stanovanja in zdaj izkoriščaš proletarce. Za to se lahko zahvališ Demosi in Čelavomi.

In reply to by pijancek

pijancek

San kda zapisa da san levičar ? V kapitalizmi nega proletarcof. Vsi imamo enake možnosti, da pridemo na vrh ! ( res ? ). Sobe pa oddajam bogatim turistom, če te tou zanima. Maš praf, čelavi je marsikomu pomagal, zakaj ne bi tudi meni. VSE JE BILO PO ZAKONU ( čeprav je ta zakon veljal samo dve leti ) !!!!!!!! Ne sekiraj se, tudi ti si eno stanovanje dol kupo ( v bližini staroga kina Park ), za več se pač nisi znaša.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

pomurc (nepreverjen)

Vsaka vama čast, da sta uspela debato o kurjenju v domovih speljati na nivo politike in večne debate levi proti desnim. In potem se čudimo, da je narod pri nas tako razdeljen...

In reply to by pijancek

pijancek

Kaj ne vidiš, kakšno korist lahko imaš od politike, če se znajdeš ?

In reply to by pomurc (nepreverjen)

Pika na I (nepreverjen)

To ste pa prepisali( copy paste) z ene druge spletne strani.
Bljak.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice