Logout je center za pomoč pri prekomerni rabi interneta. Ker je gledanje v najrazličnejše zaslone neizogibno prepleteno z našim vsakdanom, je včasih težko sprevideti, da gre pravzaprav za zasvojenost.

O vplivu tehnologije in zaslonov se je ob vsesplošni razširjenosti pametnih telefonov in vzponu družbenih omrežjih govori že nekaj let. 

»Težava je, ker je uporaba tehnoloških naprav v današnjem svetu zelo sprejeta. Potrebujemo jih za službo, šolo, stik s prijatelji. Zaradi tega težje opazimo, da bi ta uporaba lahko postala rizična,« je za Ljubljanainfo izpostavil Rok Gomzej iz centra za pomoč pri prekomerni rabi interneta Logout.

Otrok naj do drugega leta starosti ne bo pred nikakršnim zaslonom

Največ uporabnikov v centru Logout je otrok in mladostnikov. Pa tudi družin, ki iščejo načine, kako zmanjšati in omejiti uporabo spleta pri mladostnikih. 

»Vstopna točka v svet zaslonov so običajno risanke. Saj je razumljivo, odrasli imajo službe, bolj ali manj stresno življenje. Ko pridejo domov, si želijo malo miru. Ko vklopijo neko napravo, zamotijo otroka, da se lahko oni malo odklopijo. A starši se včasih ne zavedajo, kakšne so lahko posledice,« opozarja Gomzej in dodaja, da se na tak način otroci naučijo, da neke neprijetnosti v življenju lahko enostavno »pozdravijo« z gledanjem v zaslon.

E-vzgoja je mora po njegovem mnenju začeti že zelo zgodaj. »Priporočamo, da se do drugega leta starosti otrok ne izpostavlja nikakršnim zaslonom,« je jasen Gomzej, ki svetuje, da nato uporabo starši postopoma uvajajo in jo nadzorujejo.

»Če je bilo v otroštvu otroku dovoljena neomejena uporaba, potem pa starši želijo v obdobju najstništva vzpostavljati pravila, hitro pride do konfliktov,« pojasni. 

Če uporaba spleta povzroča težave, je težava

Zaradi vsesplošne razširjenosti in uporabe spleta je marsikomu težko sprevideti, da je od uporabe pravzaprav odvisen. 

Gomzej svetuje naslednje: »Vprašajte se, ali vaša uporaba naprav povzroča težave na drugih področjih. Imam zato manj stikov s prijatelji, se manj gibam? Ne sledim svojim ciljem? Če uporaba naprav povzroča težave, potem je težava.« Ko govorimo o zasvojenosti, pomeni, da zaradi posvečanja preživljanju časa na spletu ostala področja življenja ne dobijo dovolj pozornosti.

Pri zasvojenosti govorimo o mentalnih stiskah, povečani anksioznosti, težavah s spanjem, pozornostjo, vzpostavljanju in ohranjanju stikov z drugimi, pove Gomzej in doda: »Če dlje časa preživimo na spletu, smo bolj izpostavljeni tudi spletnim prevaram, stiku z neznanci in spletnemu nasilju.«

Razlogi za zasvojenost so sicer zelo različni. Pri mladostnikih gre pogosto za to, da nimajo kroga prijateljev, s katerimi bi se lahko družili in na katere bi se lahko zanesli. Zato stik in potrditev iščejo v virtualnih okoljih. Po Gomzejevih besedah je velikokrat razlog za težave tudi ločitev staršev, predvsem pa je problematično, če starša glede uporabe naprav nimata enotnega stališča. 

Ker se otroci zgledujejo po starših, je zelo pomembno tudi, na kakšen način tehnološke naprave uporabljajo oni. Gomzej je ob tem izpostavil še, da se pri odvisnosti od zaslonov večinoma osredotočamo na mlade, a je to težava tudi za odrasle in starejše občane, slednji so recimo dovzetni predvsem za različne spletne prevare.

Treba je vzpostaviti pravila

Gomzej kot najpomembnejšo preventivno ravnanje izpostavlja vzpostavljanje družinskih e-pravil, s katerimi je dosežena uravnotežena uporaba tehnoloških naprav. 

Med splošnimi pravili za uporabo elektronskih naprav v centru Logout izpostavljajo naslednja družinska e-pravila, ki naj veljajo za vse družinske člane:

• Obroki so čas brez zaslonov.
• Določite uro v dnevu, ko vsi družinski člani
zaslone ugasnete. Dve uri pred spanjem ne
uporabljajte zaslonov.
• Televizija naj ne bo vklopljena za ozadje,
tudi računalnike po uporabi ugasnite.
• Otroci naj zaslone za prostočasne dejavnosti
uporabljajo v skupnem prostoru.
• Noč je namenjena spanju. Pred spanjem in ponoči
naj otrok ali mladostnik nima zaslonov v svoji sobi.
Določite mesto, kjer vsi družinski zasloni ostanejo
čez noč.
• Večkrat si privoščite dan brez zaslonov.

Več smernic za uporabo zaslonov, prilagojenih glede na starost otrok, lahko preberete tukaj
 

Lani pomoč poiskalo 600 ljudi

V centru Logout se zdravljenju digitalnih zasvojenosti posvečajo že od leta 2011, ko so učinke prekomernega preživljanja časa pred zasloni večinoma opažali igralci video iger. Na srednjih in osnovnih šolah izvajajo delavnice, pripravljajo predavanje za starše, učitelje in strokovne delavce, s čimer poskušajo javnost ozaveščati o tveganjih, ki jih prinaša prekomerno preživljanje časa pred zasloni. 

Lani je bilo v programe društva Logout vključenih 600 rednih in občasnih uporabnikov. Epidemija je situacijo zasvojenosti s spletom še poslabšala. Gomzej je izpostavil, da težava nastaja tudi pri delu od doma, saj se meja med delovnim in prostim časom vse bolj briše. 

V centru glede na težave posameznikov ponujajo različne programe. Vsi razen enega so brezplačni. Tako se lahko recimo vključite v tri mesece trajajoč program, imenovan Digitalna dieta, kjer se naučite predvsem, organizacije življenja in predvsem prostega časa, če pa opažate znake zasvojenosti, je na voljo eno leto trajajoč program Logout&Restart, kjer naslavljajo globlje tematike in se posvečajo razlogom, zakaj posamezniki bežijo v digitalni svet.

Več informacij o posameznih programih najdete tukaj.

V veliko pomoč je že pogovor

Gomzej je izpostavil, da je velik korak narejen že s pogovorom. »Ko se odpre dialog, se s tem pojavi možnost, da podamo neke alternativne poglede na uporabo spleta in nasvete,« pojasnjuje.

»Če bo otrok imel dostop do naprave, jo bo uporabljal. Te stvari so preveč dobro zasnovane in so preveč mamljive. Zasvojenost s spletom je področje, s katerim se moramo ukvarjati. Če se ne bomo, bo to postala težava,« je sklenil Gomzej.  
 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
.zx.z (nepreverjen)

to je vic, ne pa tisti za lokalne pijance iz bara da cepijo z vodko.
-"Dobr dan, kavo z mlekam prosm."
-"PCT?"
-"A?"
- "Pelinkavc, Cynar, Travarca za zraven?"

Starejše novice