Na Institutu Jožef Stefan v Ljubljani od prve epidemije naprej preučujejo, kako učinkovite so pravzaprav zaščitne maske. Testirali so več kot 150 mask in materialov ter ugotovili, da je pri nekaterih učinkovitost manj kot 20-odstotna.

Kot pojasnjuje Maja Remškar, vodja Centra za mikroskopijo in detekcijo nanodelcev na institutu, so od marca do danes izdali 67 delovnih poročil o testiranjih zaščitnih mask.

»Naredili smo več kot 150 testov različnih mask in materialov, iz katerih so zaščitne maske narejene. Po poletnem zatišju maske spet prihajajo v testiranje,« je dejala.

Različni materiali pokazali zelo različne rezultate

Rezultati testiranj so pokazali, da je učinkovitost mask pri varovanju pred prehajanjem novega koronavirusa zelo različna, od 19 do 82-odstotna. Slabši rezultati za maske pomenijo, da so se maske slabše prilegale na trdo robotsko glavo, ki jo uporabljamo kot simulacijo človeške glave.

Na splošno je bila filtracijska učinkovitost boljša pri maskah z nagubanim blagom, kot ga imajo kirurške maske in slabša pri gladkih krojih ter najslabša pri materialih iz raztegljivih blagov, pojasni sogovornica. 

»Za maske FFP3 smo izmerili 97 odstotno učinkovitost in za blago FFP3 maske je bila učinkovitost 99,9 odstotna. Za FFP2 maske smo izmerili učinkovitost od 49 do 75 odstotkov ter za blago teh mask od 90 do 100 odstotkov. Filtracijska učinkovitost različnih kirurških mask je bila od 77 do 81 odstotkov in njihovih materialov od 91 do 99,5 odstotkov,« pojasnjujejo.

Kaj pa pralne maske?

Pri pralnih maskah iz raztegljivega blaga, ki jih lahko doma sešijemo sami in jih večkrat uporabljamo, so ugotovili le 30 odstotno učinkovitost.

Testirali so tudi maske z vizirjem in ugotovili, da imajo te le 16 odstotno učinkovitost. Maska iz umetne svile ima 19 odstotno učinkovitost, material te maske pa 77 odstotno učinkovitost. Pri različnih bombažnih blagovih v dveh slojih so ugotovili od 25 odstotno (tetra blago za plenice) do 82 odstotno (poplin) učinkovitost. 

Za filtracijsko učinkovitost so pomembni gostota tkanja, tanka vlakna filtra, kemijska sestava vlaken in električni naboj na vlaknih, ki izboljšuje ujetje delcev. 

»Polimerni materiali v obliki netkanih tekstilij, ki tvorijo filtracijsko komponento FFP mask in kirurških mask, imajo naboj, ki pa se izgubi med sterilizacijo takih mask z etanolom ali s pranjem kirurških mask, zato se zmanjša tudi filtracijska učinkovitost ter z njo zaščita. Naravni materiali nimajo naboja, zato morajo biti ustrezno bolj gosto tkani ali pa kombinirani s polimernimi materiali,« še pojasnjujejo.

 

Bi želeli preveriti, kako učinkovita je vaša maska?

Na Institutu Jožef Stefan teste za bolnišnice, zdravstvene domove, zobozdravnike, ministrstva in raziskovalce opravljajo brezplačno. Teste za podjetja, uvoznike in tudi za fizične osebe pa zaračunajo. En test stane 60 evrov, običajno pa svetujejo dva testa, in sicer test maske in test blaga, saj le tako lahko docela ocenijo učinkovitost maske.

Večina mask je prišla iz zdravstvene stroke in od podjetij, le nekaj od fizičnih oseb, pove Remškarjeva.

»Cena pokriva honorar študentom, ki vsak test izvajajo po več ur v zaščitni opremi, saj testiranje poteka z uporabo kvarčnega nanoprahu, ki ima velikost delcev v istem območju velikosti, kot je virus SARS-COV-2. Pri delu z nanoprahovi je potrebna posebna previdnost in ustrezna zaščita dihal, sporočajo z Instituta. Laboratorij ni akretiditan za meritve, zato ne izdajajo certifikata, ampak delovno poročilo Instituta Jožef Stefan,« še dodajajo.

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kmet V (nepreverjen)

Zagoto je madka BV. Celo na prostem...

nasi vs. vasi (nepreverjen)

Avstrijska vlada od torka do 6 decembra uvaja popolno zaprtje države, vrtcev in sol. Stroge omejitve gibanja, ki so doslej veljale le ponoči, bodo podaljšane na cel dan.
Uuuuu, kaj pravijo na rezimski balkan rtv slo, ce to uvedejo v sloveniji? odvisno ali so nasi na vladi.

zbrega (nepreverjen)

kje ste oni,ki pravite da je pri nas delno zaprtje ,,katastrofa"in da boste komaj preživeli

In reply to by nasi vs. vasi (nepreverjen)

ja.... (nepreverjen)

V Avstriji država nadomesti izpad dohodka (dohodka podjetja, ne pa samo del plače) vsem dejavnostim, vsem podjetjem, vsem malim obrtnikov v času zaprtja, zato pa se tam za to nobeden ne sekira. Kaj pa pri nas? Ja, pri nas pa je pač katastrofa, gospodarka katastrofa. Avstrija ne dovoli povečanja brezposelnosti in propada majhnih in velikih podjetij. Kaj pa pri nas?

In reply to by zbrega (nepreverjen)

Vaše ime.... (nepreverjen)

No ja, san znau ka na ovoj strani nega potenciala, nikšnoga. Ali ka de tou tak slaba vlada san pa vseeno nej pričakoval. Ništa od ništa, sami pozerji, tviteraši in revanšisti. Nula, ninčen, zero, nul, ništa.

In reply to by nasi vs. vasi (nepreverjen)

info sta (nepreverjen)

Grčija zaradi preobremenjenosti bolnišnic zapira šole. Kaj pravijo v rtv Tarci? a smo se vedno edini. A mamica iz gledalisca vec ne zmore?

politkolesar (nepreverjen)

A tam levičarji in mediji tudi delajo take probleme, ali so pametnejši kot pri nas?? ali jim samo ne manjka kaviar ob koritu.

In reply to by info sta (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Pa v urugvaji pa v ritvenkraji tudi levičari pa mediji delajo pismarije

In reply to by politkolesar (nepreverjen)

dol z rtv (nepreverjen)

Irance čaka časovno neomejeno strogo zaprtje države. Objektivnost Rtv?

aantimarksisst (nepreverjen)

A se bodo zdaj politkolesarji iz Ljubljane zapeljali še v Avstrijo? Samo vprašam.

solidarnost, p… (nepreverjen)

Če bi za Kitajskim virusom umirali samo otroci, bi svoje otroke držali doma na varnem in zahtevali zaprtje sol, vrtcev, ker pa umirajo pretežno starejši in slabotnejsi, za katere se vam jebe, skupaj z njimi hodite naokoli !

Ko...j... (nepreverjen)

SAMO ŠE MALO...........
PA BO KONEC VESELICE🤏🔥🎯

In reply to by solidarnost, p… (nepreverjen)

Kuerecinw (nepreverjen)

Vse je to plandemija nosenje maske celi den te spravi v grob znanstveno dokazano

lunalanai (nepreverjen)

pa kje si ti zaposlen da imas celi dan masko? a si zdravnik? ker jaz ima najvec 20-30 minut na dan masko. Ostanimo doma. Ostanimo zdravi.

In reply to by Kuerecinw (nepreverjen)

Lpurjkre (nepreverjen)

Nej normalno moremo ziveti dale ali si podkupleni ali si pa kriminalec tak je to enostavno

In reply to by lunalanai (nepreverjen)

Socialprodukt (nepreverjen)

Tij si brezposličar pa socialec, tebi je lejko gor si natekneš masko ka ideš v bauto po kavo pa čike. Pa 2 litra čvajge.

In reply to by lunalanai (nepreverjen)

duffy (nepreverjen)

To je kitajska plandemija, ja

In reply to by Kuerecinw (nepreverjen)

kuhatr.. (nepreverjen)

Glede na populizem rtv, se sprasujem, a so šole izobraževalne ustanove ali javne kuhinje? Prosim, nikoli več teh strankarskih novinarjev.

ja.... (nepreverjen)

Očitno izobraževalne ustanove več niso, glede na to, da se šolarji izobražujejo doma šole so pa zaprte. Ali?

In reply to by kuhatr.. (nepreverjen)

rsroki (nepreverjen)

.. očitno vas tu polovica ne ve, da vsak ki še dela nosi vsak dan min. 8 ur masko (povprečno uporabi 3 kose v tem času) in se je moral navaditi na to(tudi jaz sem se in jo nosim neprestano od prvega vala naprej) in to zame ni moteče, bolj me moti nošenje mask zunaj na prostem... z Avstrijo pa se nobena balkanska ali celo evropska država ne more primerjati.. da pa se bodo zadeve umirile bomo morali vsi nekaj prispevat

hurjul (nepreverjen)

COVID-19 načeloma ogroža le starejše z več pridruženimi boleznimi – tako kot vsaka gripa – sedaj pa so dokazali, da je veliko več nevarnosti za smrtni izid, če je bil oboleli pred tem cepljen za gripo. A kljub temu še naprej priporočajo cepljenje za gripo s trditvami, da nudi delno zaščito pred COVIDom, da je lažje prebolevanje in manj možnosti za zaplete.
Namen študije je bil torej preveriti, ravno zgoraj omenjene trditve, torej ali cepivo za gripo res pozitivno vpliva na morebitno okužbo s COVIDom-19. Ugotovili so, da obstaja povezava med cepljenjem za gripo in smrtnostjo, a žal ne negativna, kot trdijo v medijih, temveč pozitivna. To torej pomeni, da bodo tisti, ki se bodo ali so se cepili za gripo, v primeru okužbe s COVIDom-19 še veliko bolj ogroženi, torej v smrtni nevarnosti, sploh starejši nad 65 let.

duffy (nepreverjen)

Hočeš reči, da starejši niso ljudje in da si lahko oddahnemo, da je to "samo gripa".

In reply to by hurjul (nepreverjen)

Klaus schwabb (nepreverjen)

Dajte nehajte pušit ta bullshit.

duffy (nepreverjen)

Zanimivo, kako ljudje umirajo vsak dan, kako se uničuje gospodarstvo, panika, zapirajo se šole, vrtci, pa kvazi "strokovnjaki teoretiki" krivijo druge ljudi, ki nosijo maske in da je vse "zakuhala amerika"... Pred nosom imate krivca, Kitajska, NIHČE ne obsoja teh parazitov, ki se polaščajo Afrike, samo v Ukrajini so pokupili preko 3 Slovenije kmetijske zemlje, lastijo si južno Rusijo oz Sibirijo, kjer ilegalno krčijo tajgo, lastijo si že Arktiko, najdeš jih v Mediteranu s svojim ladjevjem, kjer nelegalno ribarijo, poleg Afrike seveda in Arktike, da ne govorimo o uničevanju evropskih tekstilnih, obutvenih firm, v katerih so delali vaši lastni starši, kot je bila npr Mura... Zaradi kitajskih poceni produktov... Zdaj pa še ta kitajski virus, ki JE biološko orožje, kakor koli zavrtite

. (nepreverjen)

zadnjič sem delal v prahu pa je maska bila prašnata od znotraj od izdihanega zraka.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice