Vam je to znano? Se vam je že porajalo to vprašanje oziroma ta skrb? Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pripravili nekaj nasvetov, kako ravnati v takem primeru.

Kaj svetujejo banke?

Če prejemnika, ki ste mu pomotoma nakazali denar, poznate, se za vračilo sredstev poskušajte dogovoriti neposredno z njim. Stopite v stik s to osebo ali podjetjem, pojasnite situacijo in prosite za vračilo pomotoma nakazanih sredstev. Praviloma boste tako najhitreje prišli do svojega denarja.

Račun, na katerega ste nakazali denar, lahko preverite v sistemu AJPES (ajpes.si). Če gre za račun pravne osebe, ga boste našli skupaj s podatki podjetja, računi fizičnih oseb pa niso javno objavljeni – če ste denar nakazali neznani fizični osebi, je sami ne boste mogli poiskati in stopiti v stik z njo. Tudi banka vam v tem primeru ne bo razkrila podatkov o prejemniku, saj tega ne sme storiti. Morali boste sprožiti postopek poizvedbe in vložiti zahtevek za vračilo napačno nakazanega denarja.

Najprej na banki preverite, ali boste imeli s poizvedbo kakšne stroške. Ti lahko nastanejo pri vaši banki in tudi pri banki prejemnika. Nekatere banke namreč za tovrstna posredovanja podatkov zaračunajo nadomestila – katera in koliko, pišemo v nadaljevanju. Če ste na primer napačno nakazali 10 evrov, poizvedba pa vas bo stala prav toliko ali še več, je smiselno odstopiti od zahtevka za vračilo in se sprijazniti s tem, da vsaka šola nekaj stane. Pri nakazovanju dvakrat preverite številko računa, v spletnih bankah lahko praviloma preverite prejemnika plačila, če gre za podjetje.

Kadar gre za večje zneske, bomo seveda storili vse, da svoj denar dobimo nazaj. V tem primeru na svoji banki vsekakor podajte pisni zahtevek za povračilo sredstev. Vračilo ne bo avtomatsko, saj banka od prejemnika ne more zahtevati denarja ali kar sama opraviti prenosa sredstev. Potrebno bo soglasje prejemnika sredstev, saj banka ne more predvidevati, da je res šlo za napačno nakazilo, niti nima pravice posegati na račune fizičnih ali pravnih oseb in samovoljno premikati denarja med računi.

Vračila so prostovoljna

Če ima prejemnik račun odprt pri isti banki kot vi, bo banka neposredno od njega poskušala dobiti soglasje za izvedbo vračila sredstev. Če ima prejemnik račun odprt pri drugi banki, se zahtevek za vračilo sredstev posreduje na njegovo banko. Prejemnikova banka stopi v stik z njim in poskuša pridobiti soglasje za vračilo.

Vračilo je nato odvisno od tega, ali prejemnik da pooblastilo za bremenitev svojega računa in vračilo sredstev. Postopek praviloma traja kar nekaj časa, zato je potrpežljivost na mestu. Banka prejemnika ima namreč 15 delovnih dni časa za odgovor banki plačnika. Vračila so prostovoljna, zato bo denar na vašem računu, ko oziroma če prejemnik sredstev poda soglasje za izvedbo vračila.

Kaj storiti, če prejemnik denarja noče vrniti?

V tem primeru vam preostaneta prijava na policijo in sodna pot, a taki primeri so redki. Prejemniki pogosto že sami ugotovijo, da je bilo nakazilo napačno, in denar vrnejo sami od sebe. Tisti, ki stanja na svojem računu ne spremljajo pozorno, pa to običajno storijo po posredovanju plačnika.

Večina bank nam je odgovorila, da primerov, ko prejemnik ni želel vrniti sredstev, niso imeli oziroma so bili izjemno redki. A tudi to se lahko zgodi. Izid je odvisen od več dejavnikov: ali se stranki poznata, imata poslovno razmerje, nimata medsebojnih sporov in likvidnostnih težav ipd.

Če dogovor ni mogoč, boste morali uporabiti sodno pot oziroma denarna sredstva izterjati – seveda je odločitev za to povezana predvsem z višino nakazila. Za deset ali dvajset evrov pravice verjetno ne boste uveljavljali na sodišču.

Napačno nakazilo je lahko tudi posledica prevare, na primer pri vdoru v poštne predale in potvorbi plačilnih navodil. V tem primeru je edini način do denarja sodna pot, saj goljufi sami od sebe denarja seveda ne bodo vrnili – kadar prejemnik ne želi vrniti denarja, je najpogosteje vzrok prav prevara. Pri prevarah z nakazili v tujino banka ukrepa prek mednarodnega bančnega komunikacijskega omrežja, a so ti zahtevki pogosto zavrnjeni, saj so sredstva s teh računov običajno že dvignjena oziroma preusmerjena.

Banke morajo skrbeti za kar največjo varnost, saj jo prav pri denarju potrošniki najbolj glasno zahtevamo. V največji banki so nam pojasnili, da poleg drugih ukrepov vodijo tudi bazo računov, ki so se kadar koli v preteklosti dokazano pojavili ob zlorabah. Če gre za nakazilo na tak račun, ga ne izvedejo. Kljub bančnim ukrepom za varnost plačil in sredstev na računu moramo svoj delež skrbnosti prispevati tudi mi ter poskrbeti za svojo varnost na spletu in pri plačilih na splošno.

Kaj pa stroški?

Omenili smo že, da boste morali nekaterim bankam plačati nadomestilo za zahtevek za vračilo izvršenega plačila. Svojim komitentom ga zaračunavajo Banka Intesa Sanpaolo (10,20 evra), Banka Sparkasse (zahteva v 5 dneh od izvedbe plačila 10 evrov, pozneje 20 evrov), v primeru čezmejnih oziroma mednarodnih plačil pa NKBM (10,70 evra), NLB (16,50 evra), Sberbank (40 evrov) in SKB (15 evrov). Komitentom drugih bank, ki so sredstva pomotoma nakazali na pri njih odprt račun, zaračunata nadomestilo v primeru čezmejnih preklicev plačil NKBM (10,70 evra) in NLB (40 evrov), Abanka pa 10 evrov v primeru pozitivnega odgovora in vračila sredstev.

Če ste denar nakazali na račun, odprt pri drugi banki, in vaša banka zahteva nadomestilo, sami stopite v stik z banko prejemnika in zahtevek za vračilo vložite neposredno na banki pre

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice