Vir: Facebook profil infoPot
Ob cestah so se zdaj poleg modrih odsevnikov na obcestnih količkih pojavili tudi stebrički bele in rumene barve. Kaj pomenijo?

Novosti v prometu ni nikoli dovolj. Pred leti so nas na cesti presenetili modri odsevniki na obcestnih količkih, ki odvračajo divjad pri prečkanju cestišča.

Modri odsevniki so nameščeni na nevidno stran cestnih smernikov in naj ne bi imeli nobenih negativnih vplivov na okolje in voznike. 

Navidezna svetloba

Modri odsevniki so zasnovani tako, da v trenutku, ko jih obsvetijo žarometi motornega vozila, odbijajo svetlobo pravokotno na smer vožnje.

S tem ustvarijo navidezno svetlobno oviro, ki zmoti in prepreči parkljasti divjadi prečkanje vozišča. Takoj, ko je odsevnik izven dosega žarometov postane neaktiven, kar divjadi omogoča varen prehod ceste.

Modro barvo namreč divjad dojema kot opozorilno barvo in se je izogiba, saj se v naravi skoraj ne pojavlja.

Polkrožna zasnova odsevnika pa v kombinaciji premikajočega žarometa motornega vozila ustvari navidezno gibanje in s tem spodbudi naraven čut po previdnosti, zaradi česar divjad običajno ne skoči pred avtomobil.

Vir: spletna stran AMZS

Zdaj prihajajo rumeni in beli stebrički

V zadnjem času pa lahko na cestah opazimo stebričke rumene in bele barve.

Rumeni stebrički označujejo slabše zaznavne priključke in opozarjajo na nevarnost vključevanja vozil s stranske prometne smeri na glavno prometno cesto.

V tem primeru stebrički opozarjajo na dodatno previdnost.

Beli stebrički pa so namenjeni izboljšanju vodenja skozi nepregledne ovinke, kjer voznik vnaprej ne more oceniti poteka ceste. 

Oznake najprej za motoriste

Kot pojasnjujejo v skupini infoPot na družbenem omrežju Facebook, so bili rumeni in beli stebrički v prvi fazi namenjeni predvsem motoristom.

Pa vendar so v prometu zelo pomembni, zato pomagajo tudi voznikom dvoslednih vozil. 

Vir: Spletna stran AMZS

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost#3 (nepreverjen)

Za voznike enoslednih vozil so lahko kakršnikoli stebrički usodni...tudi , če ne pretiravajo (pesek , blato na cestišču ali slabo odvajanje vode iz asfaltne površine....), saj stebrički omejujejo "varen" zdrs..če o slednjem sploh lahko govorimo.

slvkoso (nepreverjen)

za voznike enoslednih vozil je najbolj pomembno tisto kar je pod čelado

In reply to by Gost#3 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tej stebrički so popolnoma nepotrebni.

bosman (nepreverjen)

So si palik mogli nekaj zmisliti, ka de se kasejralo

Starejše novice