Vladni govorec Jelko Kacin je razkril, da je bilo iz bolnišnic včeraj odpuščenih le 29 oseb. Čez konec tedna je bilo skupaj odpuščenih le 68 pacientov. Več odpustov se praviloma zgodi ob ponedeljkih.

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da »je bilo včeraj opravljenih 1742 testiranj. Potrjenih je bilo 470 primerov, kar pomeni, da je delež pozitivnih testov znašal 26,98 odstotka. Dan prej, v soboto je bilo opravljenih 3432 testiranj in potrjenih 1024 primerov. Delež pozitivnih testov je v soboto znašal 29,8 odstotka.«.

Kacin je še izpostavil, da »podatki okužb po občinah kažejo, da so glede na okužbe včeraj izstopale občine Lendava z 29 okužbami, Laško s 14, Kamnik z 12 in Šentjur z 11 Beltinci, Sevnica, Ptuj, Murska Sobota in Pesnica so imeli po devet okužb.«

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto Milivoj Piletič je pojasnil, »da kar 25 odstotkov kapacitet namenjajo pacientom, okuženim s covidom-19. Prvi val je bil presenečenje zaradi izbruha v Metliki, tudi v domu starejših občanov. Na drugi val so bili bolje pripravljeni. Že 11. septembra so odprli negovalno za pomoč v domovih za ostarele.«

»Splošna bolnišnica Novo mesto je v drugem valu sprejela veliko pacientov iz ostalih regij, trenutno pa imajo 73 odstotkov pacientov iz svoje regije. V zadnjih 14 dneh se pojavljajo vdori virusa v bolnišnice. Posledično so bili prisiljeni zmanjšati obseg nenujnih dejavnosti. Uvajajo redna hitra testiranja,« je še povedal strokovni direktor.

»Ta hip imamo hospitaliziranih 100 bolnikov, od tega 18 na intenzivni enoti, 13 od teh pa je na ventilatorju,« je še razkril direktor.

Najmlajši bolnik je bil star 44 let

Strokovni direktor je povedal, da je »povprečna starostna doba bolnikov 68 let. Najmlajši bolnik je imel 44 let, najstarejši pa nekaj čez 100. Gre torej za starejše bolnike, ki imajo pridružene tudi ostale bolezni.«

»Pri čakalnih dobah je pomembno omeniti pradoks, saj so odvisne od tega, koliko storitev naredimo in koliko je napotitev. Teh napotitev je v tem odbobju veliko manj, velik bumerang pričakujemo ob koncu epidemije, ko bodo ljudje svojega zdravnika ponovno obisklai in napotitev bo več,« je še pojasnil Piletič.

Iz grafov je razvidno število bolnikov na posamezni dan na navadnem oddelku, na intenzivni negi in skupno število bolnikov v univerzitetnih kliničnih centrih in splošnih bolnišnicah.

Vir: Twitter profil Jelko Kacin – govorec Vlade RS za Covid19
Vir: Twitter profil Jelko Kacin – govorec Vlade RS za Covid19
Vir: Twitter profil Jelko Kacin – govorec Vlade RS za Covid19

Piletič: »Na drugi val nismo bili nepripravljeni«

Strokovni direktor Splošne bolnišnice Novo mesto je še povedal, da so »bili prva regija, ki je v prvem valu doživela hujši vdor virusa, in sicer v Beli Krajini, okuženi so bili zdravstveni delavci Zdravstvenega doma Metlika in kasneje tudi doma sterejših občanov. Ena najpomembnejših stvari, ki nas je takrat rešila, je prav gotovo solidarnost

»Iz prvega vala smo prišli z ogromno izkušnjami, ki smo jih uporabili v pripravi na drugi val. Nabavili smo dovolj zaščitne opreme, vsak trenutek imamo za približno tri mesece rezerv. Na drugi val smo se pripravili tudi organizacijsko, zato nismo bili nepripravljeni,« je še razkril direktor.

»Smo druga največja regionalna bolnišnica v Sloveniji. Imamo 1200 zaposlenih in kapaciteto 400 bolnišničnih postelj. Trenutno za oskrbo bolnikov s koronavirusom namenjamo 25 odstotkov posteljnih kapacitet,« je še razkril Piletič.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tutu (nepreverjen)

Tej komunajzerski protestniki in nevladniki! Celi čas so se zbejrale nepregledne množice protestnikov po Lendavi, Čentibi, Lipi pa Nemčavcaj in to so logične posledice

Karl Marx (nepreverjen)

Nej je Janša krijv zatou ka mamo največ mrtvih od Covida na svejti. On je nezmotljivo božanstvo, on je naš ljubljeni vodja. Legenda pravi, ka se je zvejzda na nejbi utrnila v tiston trenutki, gda se je v Planini nad Grosupljon, materi kmetici pa oči domobranci, na svejt privlejko mali plešavi dojenček, bodouči velki vojskovodja, naš ljubljeni vodja Janez Ivan Janša. Njegovi ukrepi prouti Covidi so najboukši na svejti samo jih hdržavljani ne razmimo. Jebiga, kak naj mij povprejčni lidgej razmimo takše genialne zamisli kak je recimo obvezno nošenje maske, gda gejš burek ali kiflin. Nejde fkuš njegova genialnost pa naša povprejčnost. . Orban pa Janša sta nezmotljiviva kak papež. Jasno je, ka je slovenska vlada sprejela najboukše ukrepe na svejti za preprečitev Civida, včasik za Mađarskof. Samo ka državljani ne razmimo teh briljantnih ukrepov. Janša de nas še malo cuj glejdo, te de pa zamenjo državljane. Z Orbanon sta že vse zguočaniva, napravila ta zamenjavo državljanov. Mij mo šli na Mađarsko, mađari pa v Slovenijo. Jebiga, Sobočanci mo šli v Zalaegerszeg, Lublančani v Budapešt, Primorci pa na Balaton. Viszlát Zalaegerszegen !!

pino (nepreverjen)

prijde zdaj tvoja burek koalicija z rešijtvami, počakaj malo, ka te nade kap prle! 2x

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@Karl Marx: Kdor je gledal nacionalko prejšnji četrtek, po razgovoru z Janšo, je nastopila ta instant četverica, seveda so si izjave premiera ogledali, nekajkrat vse poslušali... in temu primerno tudi udarjali nazaj. Pa pustimo, nekaj desetkrat sem že napisal, da je nacionalka hudo pristranska.
Zanimivo pa je, da je Bratušekovi malce ušlo (ostali so jo tako preko čela malo pogledali), ko je povedala, da tudi "njihovi" ukrepi ne bodo drugačni. Le da bodo to pač povedali na bolj prijazen način, pa da bodo bolj sinhronizirani in podobne bedarije je izustila. Predno boste spet začeli pisati žaljive kontrakomentarje vam samo napišem... vse je preverljivo in je sigurno še v podkastih televizije.
Le kaj bo potem ta "marksist" pisal, ko mu bodo njegovi kršil ustavne pravice gibanja, pa omejevali osebno svobodo pa to in ono... skratka, se bo spet posluževal bedastih in več ali manj izmišljenih in netočnih komentarjev?

In reply to by pino (nepreverjen)

icterus (nepreverjen)

Tebi je Janša kriv zato ka maš sam beden život, pa drugo ne vejš kak s*ati po ton portali.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

ZA Karl Marx (nepreverjen)

Prosim te spizdi, tak si dosaden kak müja na dreki.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

drekar (nepreverjen)

Marš Kacin pa ostala lažniva od farmacevtskih gigantov podkuplena golazen.

stara (nepreverjen)

Karl Marx, tako si dober. Napiši še kaj. V toj mrkobini takšno nucamo.

Miiroslavvvv (nepreverjen)

Beltinci je Republika >>>gdo daja lažne kužbe ////

Let 3 (nepreverjen)

Mislim da je čas ka mo poglednoli ge je največ okuženih in kateri lokali so tom odprti.

Lastavica (nepreverjen)

k

Cato the Censor

V Lendavi, Beltincih in MS nihce ne nosi maske, orgije so po stanovanjih, deset njih v garsonjeri..je..jo se vsepovrek. Niti pse nimajo na povodcih, skacejo k sosedovim psicam, kot dobre sosede "dajo". Lokali so vsi odprti, prides ze te caka nezascitena kelnerca. Otroci se ne solajo na daljavo, ker cas raje porabijo za partijo pokera. Ukrepe je potrebno zaostriti in dati nove bone za swinger klub v Avstriji, v moji obcini ni nobenega. Jansa Delenda Est

Karl Marx (nepreverjen)
Cato the Censor

Hvala tebi, mojster besede

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

black panter

dva idiota,tij pa karči

In reply to by Cato the Censor

Jaanciiii (nepreverjen)

https://m.facebook.com/101017414921399/videos/215165113325566/?refsrc=h… Banda medijska pokvarjena samo lažne številke si zmišlavlete resnico pa nete ka se zdaj godij po svejte gnoji eni kriminalce podkuplene SMRT FAŠIZMU SVOBODA NARODU!!!

Udba... (nepreverjen)

Smrt komunizmu, svoboda narodu.

In reply to by Jaanciiii (nepreverjen)

Hshsh (nepreverjen)

Jelko, ob "normalnih" dnevih te z bolnice domov poslejo ali v petek ali v pondelek. Razlog: VIKEND. Samo dezurni doktori so tan. Keri "pazijo"...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice