Danes je začel veljati vladni odlok, ki za omejevanje širjenja koronavirusa prepoveduje prehajanje med občinami. Kot pojasnjuje Kacin, bomo na vidne rezultate morali še počakati. Infektologi poudarjajo, da se v bolnišnicah zdravijo tudi mlajši pacienti.

V Sloveniji so v ponedeljek, 26. oktobra, opravili 5756 testiranj na koronavirus in potrdili 1499 novih okužb. Delež pozitivnih je bil 26,04 odstotka vseh testiranih, kar je nekaj manj, kot je znašal pretekle dni. »A podatek, da je še vedno več kot četrtina opravljenih testov pozitivnih, ni spodbuden,« poudarja vladni govorec Jelko Kacin

Kacin dodaja, da je glede na izkušnje preteklih mesecev pričakovati, da se bo število oseb, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, povečevalo še kar nekaj časa: »Zato je še toliko bolj pomembno, da se vsi, prav vsi, držimo samozaščitnih ukrepov in upoštevamo sprejete ukrepe.«

Po mnenju Kacina bo ukrep omejitve gibanja na občine, ki je v veljavo stopil danes, rezultate in znižanje števila novo okuženih prinesel šele čez nekaj dni. Dodaja, da je omejevanje stikov trenutno najbolj učinkovit način zamejevanja širjenja virusa.

Tudi mlajši v dobri kondiciji lahko zbolijo za hudo obliko

Infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Mateja Logar je povedala, da je pri njih danes hospitaliziranih 140 bolnikov, od tega 29 na intenzivni enoti.

»Ko so bolniki v bolnišnici, tam ostanejo vsaj deset do štirinajst dni, saj toliko časa približno traja, da se njihovo stanje izboljša do te mere, da ne potrebujejo več kisika in gredo lahko v domačo oskrbo,« pojasnjuje infektologinja in dodaja: »V intenzivnih enotah je trajanje hospitalizacije še daljše. Pri bolnikih v intenzivni enoti traja vsaj deset dni, včasih tudi več tednov.«

»Mi lahko zdravimo bolnike v bolnišnici, lahko se pripravljajo dodatne postelje, ampak v neskončnost tega ne moremo početi,« še dodaja. Prav tako ne morejo na enkrat dobiti zdravstvenega kadra, ki bi lahko tako veliko število obolelih tudi dobro in kvalitetno oskrbel.

Dodatek kisika potrebujeta tudi dva otroka

»Na oddelkih so tudi mlajši bolniki. Okužba s covidom poteka težje pri starejših in pri tistih, ki imajo pridružene bolezni, ampak tudi mlajši, brez pridruženih bolezni, ki so v dobri psihofizični kondiciji, lahko zbolijo s hudo obliko, ki potrebuje hospitalno zdravljenje,« ponovno opozarja Logarjeva.

Infektologinja je povedala, da se v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana zdravi tudi mlajša nosečnica, ki potrebuje dodatek kisika. 

Najmlajši bolnik na intenzivni enoti je star 42 let, najmlajša na navadnem oddelku je stara 33 let, je pojasnila Logarjeva. Dva otroka, ki se trenutno zdravita v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, potrebujeta dodatek kisika.

Gibanje je nujno, vendar ni pa nujno, da se gibamo v naravi

Matej Tušak s Fakultete za šport je poudaril, da je gibanje v tem času izjemno pomembno in da naj čim več časa izkoristimo zanj. A je povedal, da pri tem ne gre nujno za gibanje v naravi, da lahko za telesno pripravljenost dobro skrbimo tudi doma.

Tušak je aktualno stanje ponazoril s stanjem v športu. Zaradi svoje majhnosti smo se morali naučiti vztrajnosti in potrpežljivosti, kar nas je spremenilo v narod zmagovalcev: »Za vsako zmago je potrebno najprej poznati in poiskati skupni cilj. V tem trenutku je skupni cilj vseh nas, ne glede na številne razlike med nami, kako ta cilj doseči, povsem na dlani. To je zajezitev širjenja virusa.«

Za konec je dodal, da bomo premagali virus in zmagali, kot smo že tolikokrat doslej. A da bomo to najlažje storili, če bomo na tej poti skupaj in če bomo prav vsi delali za skupen cilj.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
www (nepreverjen)

V toj vladi so sami debili. Vsakši den sprejemajo nekše ukrepe in uni do zaj kao za par dnij vidli či omejitev na občine deluje. Pa koga mate vij za norca?
10 ukrepov na enkrat sprejemete pa te te z riti potegnoli ka je pa točno te ukrep pripomogeu. Kelko razredov OŠ majo tej pacjenti opravlenij?

Ukrepi se sprejemajo postopoma. Inkubacijska doba je 7-10 dnij, tak ka bi mogli enga po enga sprejemati vsakij 7-10 dnij.

Enostavno nemren vrvati kakši debili nan vladajo. Pa stroka kera si ne upa pisnoti, da takše nebuloze nakladajo Kacin, Janša pa ostali debili.

Young Devil (nepreverjen)

Mladenič je vprašal hudiča:
- Kako ti je uspelo poslati toliko duš v pekel?
Hudič:
Skozi strah!
Mladenič:
-Odlično opravljeno! In česa so se bali? Vojne? Lakota?
Hudič:
-Ne... Bolezen!
Mladenič:
-Niso bolani? Ali niso umrli? Ali ni bilo zdravila?
Hudič:
-..... zbolel. Umrli so. Bilo je zdravilo...
Mladenič:
Ne razumem...
Hudič:
- Slučajno sem mislil, da je edina stvar, ki jo je treba hraniti za vsako ceno, ŽIVLJENJE!!!
Nehali so se družit... Nehali so se pozdravljati!!! Obupali so nad vsakim človeškim stikom.... Pustili so vse, kar je bilo človeško. Denarja jim je zmanjkalo. Izgubili so službo. Izbrali so strah za svoje življenje, tudi če niso imeli kruha za jest. Verjeli so, kar so slišali, brali časopis in slepo verjeli, kar berejo. Odrekli so se svobodi. Nikoli več niso zapustili hiše in nikoli nikamor odšli. Nikoli več niso obiskali prijateljev ali družine. Cel svet se je spremenil v ogromen zapor s obsojenimi prostovoljci.
Sprejeli so vse!!! Vse to, da bi minil še en beden dan...
Niso živeli, umirali so vsak dan!
Prelahko je bilo vzeti njihovo nesrečno dušo... ''
C.S. Lewis - ′′ Nasvet starega hudiča mlajšim ′′ - Knjiga je bila napisana leta 1941.-

đonsons (nepreverjen)

"Najmlajši bolnik na intenzivni enoti je star 42 let, najmlajša na navadnem oddelku je stara 33 let, je pojasnila Logarjeva. Dva otroka, ki se trenutno zdravita v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, potrebujeta dodatek kisika.!
.
Dva milijona nas je..... in eden 43 letnik je malo bole betežen, ena 33 letnica malo bole šmrka in dva otroka sta na kisiki. Ovih drugih 500 pa je takšnih ka bi tudi brez toga virusa bili v bolnici. Pitajte koga ka dela v keroj od naših bolnic pa van povejo, ka je več kak pou takšnih ka so itak že betežni v bolnici ležali in so jih zaradi pozitivnoga testa samo preselili na kovid oddelke. V bistvi se je pa njihovo zdravstveno stanje nej zaradi toga nič spremenilo. Če do pa mrli, de se pa nihova smrt prištela umrlin zaradi korone. Groza je že tou kak manipulejrajo. Najbole žalostno pri vsen ton pa je ka sploj več ne skrivajo ka nan lažejo in prirejajo podatke. Gda jih dobijo na laži se pač samo opravičijo in lažejo dale. Gda so že tisti protesti po celon svejti ... 5.11.? Idemo vsi na ulice. V Italiji so že začnoli s pizdarijami zaradi teh neumnih ukrepov. Lidje več dugo nedo trpeli. Tehnična roba že sfalivavle po trgovinaj, počakajte ka de še hrana začnola sfalivavati. Te pa ne ven v kero luknjo do se zavlekli vsi tej manipulanti s svojimi podrpniki vrejd.

12 (nepreverjen)

Niste kontrolirali karantenskih odlocb..na zacetku se pitem pa so izdaje se tudi zamujale po par dnu...vecina se jih ni drzala in razsirila to sranje po drzavi...sedaj pa tema in zapiranje ker je stvar usla izpid kontrole

rabulfa

evo zdaj se vidi kak ste bebavi.Mate šanso pa ite v vlado.Či de vas pa što volo...

Forint (nepreverjen)

Se pravi ka maske in do zdajšnje omejevanje gibanja, policijska ura, šola na daljavo itd. nemajo haska? Aja, pa menjave sej živih direktorov pa šefof, pa vojska na meji vse brez haska, pa dvojno delo ministrov, pa najboukši puklavi PV?

Darca (nepreverjen)

Zaprte občine... a odprte za številne dnevne migrante, ki se vozijo na delo... Nečesa ne razumem... cemu sploh

lipov list (nepreverjen)

Državljani bi mogli enkrat vladi stopit na prste ,saj non stop daje vlada ne točne številke,kar pomeni da narod spravlja v zadrego ,je pa res da čimveč okuženih več pomoči se dobi iz EU.

Starejše novice