Foto: Jure Banfi
V Sloveniji smo danes potrdili prvi primer južnoafriškega seva koronavirusa. Obolela oseba je bila odkrita v Mariboru po povratku iz Afrike.

Štiri osebe so bile napotene na testiranje in v karanteno in nato še dodatnih šest v karanteno. Dve osebi, ki sta se s prvo osebo vrnili iz Afrike sta najverjetneje oboleli. 

Minister za zdravje Janez Poklukar poudarja, da današnji primer kaže na to, da epidemije ni konec ter, da moramo še vedno nositi maske, držati razdaljo, zračiti prostore in razkuževati roke.  

Prav tako pozivajo, da če ni pot čez mejo nujna, naj se v tujino ne potuje. Drugje so namreč sevi, ki pri nas še niso razširjeni.  

Zdravnik pozitiven na južnoafriški sev

V bolnišnici so kontakte prepoznali, osebe v kontaktu so bile povabljene na testiranje, zato zaenkrat nadaljnjih ukrepov v bolnišnici ne bo. 

Oboleli je bil sicer cepljen dvakrat, a nekatere študije kažejo, da cepivo ne deluje proti drugim sevom, a pomaga, da je potek bolezni veliko lažji.

Spomnimo, da gre za primer okuženega zdravnika v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, ki se je z virusom okužil v Afriki, ko se je po navedbah bralke vrnil z lova. 

Kaj je južnoafriški sev?

Poklukar pove, da je za ta sev znano, da so lažje in hitreje širi. Prav tako bodo v naslednjih dneh tekle debate v smeri ukrepov.

Najkasneje v začetku naslednjega tedna bo svetovalna skupina razmislila o nadaljnjih ukrepih na ravni države.

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Snblnl (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

E daj ne zmišlavlite se gnoji lažnive podkupleni kriminalci! https://www.facebook.com/gorsakales/videos/266499005040156/?__cft__[0]=…

. (nepreverjen)

Ka je to za klipana?

In reply to by Snblnl (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

jaaaaz sem pa nekje prebrala
se ne spomnim toćno kje že
da je administrator peder

In reply to by . (nepreverjen)

Nokoliko (nepreverjen)

Jaz sem pa nekje,nevem ze kje,prebral,da je tanja flaškon ,pedercina.

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

gost2020 (nepreverjen)

Zdaj pa je že skrajni čas, da neodgovorno medicinsko osebje nekdo spravi v red! Ravno ti, ki bi morali biti zgled drugim delajo probleme in to celo na tako občutljivem oddelku... Ampak, kaj bi bogovom v belem nekdo solil pamet in omejeval njihovo vesoljno svobodo...

Romo. . (nepreverjen)

Tovariš kaco bi rekel, Martinovanja in podeželje je krivo .

In reply to by gost2020 (nepreverjen)

******* (nepreverjen)

Evo opet doktor, pa ka tej konji rejsan morejo seposedi odite, zaj pa naj stroske zdravljenja krije san.

Hovi (nepreverjen)

Što drugi kak doktore pričakovano

Bonga (nepreverjen)

Človik je enostavno poskrbo, ka de njegva bolnica tudi v bodoče mejla delo pa cecala 8000 evrov na den na bolnika od nas, davkoplačevalcev. On de pa dobivo covid dodatek. Poleti pa na lov v Tanzanijo!

Markod (nepreverjen)

Doktori, sodniki, politiki pa policaji, oni lejko..

Bhuhuh (nepreverjen)

Lopovi podkupljeni kriminalci gotovi ste!

kol (nepreverjen)

piz... mater..., peneznati odijo po svejti; nasrada pa te sikdar raja ka ne boš več mogel pa iti v drujgo občini; pi.. jim ma....!!!!

Joker007 (nepreverjen)

Farmacija jim mastne nagrade izplačuje, ker jim biznis delajo s tabletami. Plus plače zdaj majo nenormalne! Naj bi ga zdaj dali v karanteno, med te divje živali, ka jih je klal...V tej coroni smo marsikaj novega izvedeli, kak živijo elite in kelko je korupcije prinas! Mah škoda besed...

dgsg (nepreverjen)

"bravo frajer. " idiot. takšnin vzete licence

Vjiler (nepreverjen)

Vse skupaj je to prevara in zločin nad človeštvom kriminalci podkupljeni

Xxl (nepreverjen)

Ne potujete v tujino če to ni nujno pomembno!To je opozorilo za vse državljane.
Ampak doktorji ,ki bi naj reševali naša življenja se tega ne držijo.Pa celo v Afriko je šel v tem času.Naj gre nazaj v Afriko jahat slone ne pa nas.Skrajna neodgovornost,!!!!!

fajoniat (nepreverjen)

V SD onemogočili delo televizijskemu snemalcu. Fajonova: Prišlo je do nesporazuma.
Pluralnost medijev pa te fore. samo za vernike leve scene.

Kormoran (nepreverjen)

Pa negi očitno morejo te silne pejneza zapraviti, ka dobiljo poleg velkih plač še covid dodatek. Očitno je na lovini oz. safariji v Afriki vsaj nekaj zgrabo.

Maska19 (nepreverjen)

Gamat ena neodgovorna. Eni pa zaradi takšij na operacije čakamo neven kak dugo. Jebe se njin za narod, glavno ka so riti pa žepi pune.

bullshit corona (nepreverjen)

In ka boš ti zdaj napravo? Še dale boš z masko okouli lejto, še dale se boš nenormalno razkuževal in si vničavo odpornost, še dale boš držo nekšo razdaljo, še vedno boš ob 20:55 domov bejžo ka ne zamidiš policajsko uro..... in še vedno boš vrvo ka resno nekši smrnonosni virus ragraja po svejti in ka so bolnice preobremenjene, politiki pa prej rešavlejo človeška življenja. Je tak?

In reply to by Maska19 (nepreverjen)

bullshit corona (nepreverjen)

To je tisti preobremenjeni doktor, keri je pregoro od nedela pa je mogo iti v Afriko počivat. :)
Me pa tej afriški sev spominja na angleškoga. Z angleškin so ščeli dodatno zosagati narod pa jin je nej uspelo, ka je se angleški sev izkazo za en navaden larifari. Angleški sev, v Angliji pa pomali več nede nikoga okuženoga ali njihov sev je prej tak nevaren pa tak hitro se širi ka de nas vse ugonobo. Aja točno, neje tak.... navade larifari je tej angleški sev. Zdaj so najšli pa afriškoga, keri se prej hitreje širi od angleškoga in de nas ugonobo. če pa nas slučajno nede, majo pa na zalogi že brazilski sev keri de na ugonobo. A narod blesavi se še vedno z maskami na goubci v avtojaj vozi in si malonej raskužila na glavo lejvle.... pa komaj čakajo ka do cepleni proti prehladi. Redno so van glave oprali v ton enon leti... čestitan od srca majmuni eni.

helmut (nepreverjen)

Epidemije bo baje konec ko se bo pojavil črnogorski sev virusa

Vejpa (nepreverjen)

Vrniti ga na lastne stroške v afriški (pra)gozd in ga pustiti tam brez vsega, tudi brez zdravniške pomoči. Tu pa namesto, da bi delal bo na stroške zavarovalnici in vlekel mastno bolniško nadomestilo, go..zen!

Moje ime (nepreverjen)

Vzeti njemi licenco in kazensko naj odgovarja za vsakoga oboleloga in za cejlo krizo kera se je posledično zgodijla. Za vsakoga kere de pa zaradi toga mrau pa ga obtožite naklepnega umora.
In tau bi moglo valati za vse keri morejo zdaj odite na dopuste. Meje pa zaprejti za vse tej dopustnike pa raznorazne vikendaše, lastnike plovil,....

Oprrzzz (nepreverjen)

Vse je to prevara upam da vsi podkupljeni mediji boste odgovarjali za laži na sodišču in boste kazensko preganjani zaslužite si samo doživljenski zapor da sodelujete v tej prevari!

. (nepreverjen)

Verjetno je niti nej bil cepleni, samo so mu papir zrihtali.

mucek macek (nepreverjen)

boli me Kurz za vse seve
in odzive
raznih Kurzčevičev in Kurčevičk

realnec (nepreverjen)

bi trebalo tega nevrokirurga ustrelit kot on živali v afriki, potem pa ga na možgane operirati brez narkoze. želim mu in njegovim bližnjim (a le zakaj imam občutek da je samski) hud potek bolezni. pravično bi bilo da dobi odpoved, se mu vzame licenca in mastno kazen plačati.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice