Fotografija je simbolična
Vse glasnejša so opozorila, da žrtve epidemije niso le covid pacienti, temveč tudi tisti, ki zaradi preobremenjenosti zdravstvenega sistema niso deležni ustrezne ali pravočasne obravnave. Se je tak primer zgodil tudi na Ptuju?

V oddaji Preverjeno na Pop TV so včeraj, 8. decembra, poročali o tragičnem dogodku, ki se je konec septembra letos zgodil v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj.

V ptujski bolnišnici so takrat sprejeli 69-letnega Stanislava Poplatnika z bolečinami v prsih in mu opravili test na koronavirus. Več kot tri ure po prihodu v bolnišnico so ga sprejeli na interni oddelek, tam pa je le nekaj minut zatem umrl. Njegov test na koronavirus je bil sicer negativen.

Izvenzakonska partnerka umrlega Božica Grglec zdaj po poročanju oddaje Preverjeno želi izvedeti, kaj se je v teh dolgih urah čakanja na rezultate testa v resnici dogajalo: »Ponoči ne spim, sem na tabletah, ne morem verjeti, da se take stvari lahko zgodijo. Da mi vsaj povejo resnico, zakaj se je to zgodilo, zakaj ni bilo drugače.« Bi bilo to življenje mogoče rešiti, če ne bi čakali na rezultate testa na koronavirus?

Za sprejem na interni oddelek je bolnik čakal tri ure in 40 minut

Partnerka umrlega bolnika je v oddaji Preverjeno povedala, da je njenemu partnerju ponoči postalo slabo: »Tožil je, da ga boli v prsih, da mu je slabo in da se mu vrti.«

Poklicala je reševalce, ti so hitro prišli in ga z reševalnim vozilom odpeljali v Zdravstveni dom Ptuj. Bolnik je bil pri zavesti, imel pa je zelo nizek krvni pritisk.

V ptujskem zdravstvenem domu dežurna zdravnica pacienta naj ne bi pregledala, dobil pa naj bi napotnico za bolnišnico. V bolnišnici so ga testirali na koronavirus. Tri ure in 40 minut po testiranju so ga sprejeli na internem oddelku, 15 minut zatem pa je umrl.

Vzrok smrti je bila kardiorespiratorna odpoved. Iz požiralnika je izkrvavel v želodec.

Partnerko je za bolnika skrbelo, zato je večkrat poklicala ptujsko bolnišnico. Po več poskusih je sestra dvignila telefon in ji je lahko le še izrekla sožalje. Pacienta so sicer oživljali, a mu niso mogli več pomagati.

V nujnih primerih naj se na rezultate testa ne bi čakalo

Za oddajo Preverjeno v ptujski bolnišnici pred kamere niso želeli. Je pa po poročanju oddaje strokovni direktor Teodor Pevec imenoval komisijo, ki bo izvedla interni strokovni nadzor. Rezultati naj bi bili znani konec leta.

Internist in vodja covid oddelka v ptujski bolnišnici Primož Horvat je za oddajo povedal, da pacienti v ogrevanem šotoru oziroma tako imenovani sivi coni čakajo na izvid testa. Najprej je opravljen  hitri test. Če je ta negativen, se v Mariboru opravi še test PCR, na rezultate se čaka od tri do pet ur.

Poudaril je še, da se v nujnih primerih brisi ne opravijo. Če pacientovo stanje zahteva takojšnjo obravnavo, z njim ravnajo, kot bi bil pozitiven.

Vprašanja rešujejo s pomočjo zastopnika pacientovih pravic

Partnerka umrlega je bila po poročanju Pop TV z zastopnikom pacientovih pravic po dveh mesecih vabljena v ptujsko bolnišnico na ustno obravnano. Ta je bila zaradi smrti v družini zdravnika, ki je pokojnega zdravil, preklicana. V teh dneh naj bi sklicali novo obravnavo.

Za pojasnila, kaj se je septembra v resnici dogajalo in ali je bilo za smrt pacienta krivo čakanje na rezultate testa, smo se obrnili tudi na Splošno bolnišnico dr. Jožeta Potrča Ptuj in Zdravstveni dom Ptuj.

Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih bomo prejeli.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
infarkt (nepreverjen)

Bolečina v prsih je angina pektoris in je znak ,da bo prišlo do infarkta ,ali ,do možganske kapi .Sam sem doživel dva infarkta in na srečo preživel .Krivi so v bolnišnici Ptuj za njegovo smrt

Karl Marx (nepreverjen)

kaj kaj kaj se je že dogajalo na ptuji
Ah to je tam ko so sprejeli ogromne količine koronašev v njihovo ustanovo

In reply to by infarkt (nepreverjen)

Gost56435 (nepreverjen)

Vzrok smrti je bila kardiorespiratorna odpoved. Iz požiralnika je izkrvavel v želodec.
Nejsan doktor ali s tvojo napovedjo nejde fküp

taf lav (nepreverjen)

Pa ide, samo moraš bit nej laik

In reply to by Gost56435 (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

To neje nikšna posledica preobremenjenoga zdravstvenoga sistema, ampak bolnice same! Gnesden obstajajo hitri testi za virus, šteri v roki 15-30min pokažejo rezultat. In 70-letnika, šteri ma bolečine v prsaj, pistijo skoraj 4 vre čakati, ker morejo napraviti uraden PCR-test? Vejpa to je sramota! Pa ajde, pri 30-letniki z zvinjenin gležnjon še razmin, ka ga pistijo 4 vre, ampak 70-letnika z bolečinami v prsih?! Seveda, če politika takšne procedure zahtevle je tudi ta kriva...

. (nepreverjen)

infrakt je posledica kovidejranja

nevenneven (nepreverjen)

naj toži bolnico za miljone evrov, saj so oni krivi ...... PROKLETI COVID, PROKLETI KITAJČEKI, KI SO IZPUSTILI IZ VUHANA.

Starejše novice